cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.09°

Devers 300 universitaris protesten per les retallades

Es varen manifestar ahir al vespre a Palma contra les polítiques educatives dels governs estatal i balear. Criticaven l’augment de taxes, la manca de beques, la limitació de places, la privatització de l’ensenyament i els atacs al català

Devers 300 persones, sobretot estudiants de la Universitat de les Illes Balears però també professors i membres del personal d'administració, es varen manifestar ahir al vespre pel centre de Palma en contra de la política educativa del Partit Popular al capdavant dels governs estatal i balear. La protesta va començar a l'anomenada plaça del Tub i es va acabar davant la seu de la Conselleria d'Educació.

La marxa, que va tallar un carril de les Avingudes i pujà per 31 de Desembre, avançà darrere una pancarta amb l'eslògan "Plantem cara als atacs a l'educació pública, contra les retallades socials i la discriminació del català". Va transcórrer amb crits imaginatius com ara "Bauzá, cabró, retalla't un colló" o "Contra les tisores, pedres, pedres pedres". També se'n varen sentir en defensa del català i en contra dels policies, recordant les càrregues a estudiants a Barcelona i València. Segons el portaveu de l'Assemblea, Lluís Gaià, l'última tanda de retallades és "la més preocupant" que es pot recordar i afectarà el futur dels alumnes i la societat.

Els organitzadors esperaven aplegar més gent, però creuen que els exàmens d'aquests dies varen afectar la convocatòria. L'Assemblea de la UIB, que organitzava la manifestació, considera que el PP aprofita la crisi per accelerar el procés per "desmantellar l'ensenyament públic". Segons el manifest que es va llegir al final de la marxa, els populars volen eliminar l'educació pública i "implantar un model elitista que estigui al servei dels seus interessos econòmics".

Pels universitaris, la crisi és, doncs, "l'excusa perfecta" per accelerar el procés, que només es pot aturar amb "la resposta al carrer". Tal com avisa la ideòloga antiglobalització Naomi Klein a La doctrina del xoc, el Govern "aprofitaria qualsevol catàstrofe" com la crisi econòmica per prendre "mesures impopulars", en aquest cas retallar l'educació fins a extrems a què no s'hauria atrevit a arribar d'una altra manera.

Els universitaris critiquen la reducció d'un 20% del pressupost en educació mantenint la despesa en l'Exèrcit, la monarquia o l'Església. També es queixen de l'augment de fins a un 40% de les taxes universitàries, afegit a la reducció de les beques, la limitació de places a totes les carreres, l'increment d'alumnes per aula en escoles i instituts i la privatització de l'educació.

A banda, l'Assemblea de la UIB retreu els "atacs contra la llengua catalana i els qui la parlen", que duen a "la implantació d'un model de segregació lingüística en l'ensenyament" i la "persecució ridícula" contra la campanya dels llaços pel català. Tampoc no s'oblida de recriminar l'augment del transport públic i la repressió a les protestes estudiantils. "L'única manera que han trobat per aturar l'escalada de protestes ha estat una repressió brutal", lamentaven ahir.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ESTUDIANTE, fa mes de 11 anys

ESTOS SON LOS CACHORROS QUE HAN SIDO ADOCTRINADOS POR LOS MISMOS PADRES Y DOCENTES QUE HAN ASISTIDO A LA CONCENTRACIÓN, ESTARÁN ORGULLOSOS LOS INDUCTORES DE ESTOS ACTOS QUE LO ÚNICO QUE BUSCAN ES LA CONFRONTACIÓN Y EL DESPISTE, ADEMÁS DE NO REPRESENTAR AL COLECTIVO GENERAL DE ESTUDIANTES.

Valoració:1menosmas
Per universitario, fa mes de 11 anys

Para no perder la costumbre, los cuatro fachas catalanistas con sus banderitas han provocado que la protesta sea mucho menos multitudinaria de lo que hubieramos deseado.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente