Home, jove, de la Part Forana i d'esquerres. Aquest és el perfil predominant entre els votants i simpatitzants nacionalistes i regionalistes de Balears. Una enquesta de l'Instituto Balear de Estudios Sociales (IBES) posa de manifest que els simpatitzants nacionalistes són, sobretot, més d'esquerres i més joves que els votants i, precisament per això, no totes les simpaties s'acaben convertint en vots, sinó que se'n perden molts en l'abstenció o van cap a altres formacions.
L'estudi analitza el perfil sociològic dels nacionalistes (s'hi inclouen també els regionalistes) a les Illes Balears. I ho fa distingint entre simpatitzants, que contesten l'enquesta situant-se en l'eix nacional com a nacionalistes o regionalistes, i votants, que admeten que si demà hi hagués eleccions votarien nacionalista o regionalista. Els primers són el 36% dels ciutadans i els segons, el 16%.
El sondeig mostra que entre els nacionalistes hi ha lleugerament més homes que dones i, sobretot, més joves que gent gran. Tant entre els simpatitzants com entre els votants, el nínxol d'edat més important és el que va dels 17 als 35 anys. Com més edat, menys persones s'identifiquen com a nacionalistes. I el segment de majors de 65 anys acaba sent minoritari.
Això pot voler dir que les darreres generacions tenen un major sentiment nacional i es podria augurar un major pes de les formacions nacionalistes en el futur. Però també podria voler dir que, a mesura que un es fa gran, adopta posicions més conservadores i, per tant, la imatge fixa que mostra l'enquesta es mantindria.
En qualsevol cas, és en el segment de menor edat en què s'aprecia una gran diferència entre simpatitzants i votants nacionalistes. Gairebé la meitat (un 47%) dels que tenen entre 17 i 35 anys es diu simpatitzant nacionalista, però només un 18% admet que els vota. Això s'explicaria, sobretot, pel gran pes de l'abstenció entre els joves. Poden mostrar preferències polítiques, però molt pocs voten. Iaixò fa que partits com PSM-IV-ExM o Esquerra no acabin transformant en vots tot el seu electorat potencial.
Aquesta, però, no és l'única diferència entre votants i simpatitzants nacionalistes. També se n'aprecien en la ubicació geogràfica. La majoria de votants i simpatitzants són de la Part Forana de Mallorca. Gairebé la meitat dels partforaners (un 44%) es creuen nacionalistes i la meitat d'aquests (un 23%) voten en funció d'això. El pes, per tant, dels nacionalistes a la Part Forana és superior a la mitjana de Balears (del 36% de simpatitzants i del 16% de votants). Però a Menorca, el pes dels simpatitzants és també molt alt (són el 41% dels ciutadans) i, en canvi, només voten nacionalista un 15% (per sota de la mitjana de Balears). Aquesta gran diferència, entre votants potencials i vots reals, es podria explicar per la presència de pocs partits en aquest aspectre (PSM i Unió Menorquina) i per la interacció d'altres criteris de vot.
No cal dir que a Palma i, sobretot, a Eivissa les posicions nacionalistes són molt més minoritàries. A Ciutat, un 34% de la població seria simpatitzant d'aquests postulats polítics i un 14% els votaria. A Eivissa, els simpatitzants són un 20% i els votants, només un 9%.
Però sí hi ha un element que expliqui (a banda de l'abstenció)la disparitat de pes entre simpatitzants i votants és la interacció de l'eix nacional amb l'eix esquerra-dreta. Més de la meitat dels ciutadans que es consideren d'esquerres (un 52%) són simpatitzants nacionalistes, però només un 24% els vota. La diferència s'explica perquè la majoria de simpatitzants no prioritzen el vot nacionalista, sinó el progressista. I, per tant, en lloc de votar nacionalistes d'esquerres, com PSM-IV-E o Esquerra, poden acabar donant suport al PSOE. És el vot útil, que es dóna quan determinats simpatitzants nacionalistes entenen en el darrer moment que, en comptes de votar el seu partit, serà més efectiu el vot als socialistes per intentar aturar una victòria del PP.
Al centre i, sobretot, a la dreta és on menys nacionalistes hi ha. Només un 6% dels ciutadans de dretes i un 15% dels de centre vota partits que, en aquest cas, serien segurament regionalistes, com la Lliga o Convergència. El poc pes d'aquestes forces mostra que la fidelització del vot de dretes al PP (partit que gairebé monopolitza l'espai) és molt més forta que la del vot d'esquerres al PSOE.
VISCA CATALUNYA LLIURE