nubes dispersas
  • Màx: 19.25°
  • Mín: 12.82°
18°

Dirigents del PSIB volen que Antich quedi i lideri l'oposició fins a les generals

Responsables socialistes defensen que ha d'ocupar l'escó. Després podria ser el candidat de Pérez Rubalcaba per les Balears

53076
Antich i Rubalcaba, en un acte a Palma durant el mes d'abril passat. | Miquel Àngel Canals - Miquel Àngel Cañellas.

Si fa una setmana la partida de Francesc Antich de la primera línia política semblava imminent, cada pic són més dins el PSIB els que volen que no se'n vagi i que esperi a fer-ho més endavant. Apunten que ara hauria de liderar l'oposició i, fins i tot, que més endavant podria ser el candidat a les eleccions generals, com féu el 2004, després de perdre les autonòmiques del 2003. Malgrat que just després dels comicis el líder socialista plantejà deixar-ho tot, ara per ara encara no ha comunicat als seus si prendrà o no possessió de l'escó i si optarà o no a ser senador autonòmic. S'espera que reveli les incògnites en el consell polític de divendres, en què el partit podria apostar per fer un gir a l'esquerra. Amb tot, cada vegada pren més força l'opció que Antich quedi, almenys de moment, i que assumeixi d'inici la tasca de cap de l'oposició al Parlament.

De fet, l'encara portaveu socialista a la Cambra, Antoni Diéguez, defensà ahir públicament que hauria de ser Antich qui fes de cap de l'oposició en el debat d'investidura. També apuntà que, després de l'estiu, podria deixar aquesta responsabilitat a Francina Armengol i partir de senador autonòmic. Si Antich no se n'anàs ara, segons els qui ho defensen, evitaria oferir la mateixa imatge que el seu antecessor al Govern, Jaume Matas, que fa quatre anys ja no arribà a prendre possessió de l'escó. Alhora, segons aquestes fonts, s'evitaria fer una impressió de desbandada dins el PSOE. Part d'aquests consideren que tampoc no hauria de ser el senador autonòmic, perquè s'entendria com una operació per recol·locar-se. I plantegen la possibilitat de ser candidat a les generals, tot i que l'entorn d'Antich no el veu, ara per ara, tornant a fer campanya.

Si Antich finalment quedàs, Armengol seria la cap de l'oposició al Consell; si no, ella seria la cap de l'oposició al Parlament i, previsiblement, Antoni Alemany lideraria el Grup Socialista al Consell. Les posicions d'aquests dirigents locals coincideixen amb les ordres que arriben de la direcció estatal, que passen perquè ningú no es mogui de moment i perquè la formació eviti fer congressos extraordinaris i se centri a reforçar-se amb vista a les generals, que es podrien avançar a enguany. D'aquesta manera, gairebé s'esvaeix la possibilitat que els socialistes balears facin congressos extraordinaris, sobretot després de les decisions preses pels òrgans de direcció federal del partit.

La designació d'Alfredo Pérez Rubalcaba com a candidat i l'elecció de la fórmula d'una convenció política, en lloc d'un congrés extraordinari, també determinen el calendari del PSIB. Com que no hi haurà congrés extraordinari del PSOE, tampoc no n'hi haurà en l'àmbit autonòmic, insular ni municipal. Per tant, la proposta de congrés de la federació de Palma quedarà previsiblement en res. En aquest escenari, Antich continuaria de secretari general del PSIB fins al congrés previst per d'aquí a un any, en què seria rellevat perquè no es tornarà a presentar. Així es descarta una dimissió anticipada que obligaria a designar una gestora.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Xapeta, fa mes de 12 anys

Si el PSOE ha de triar entre la tristor den Xisco i la revabet dse na Calvo, te un greu problema, però l'autentic problema que tenen es que hores d'ara continuen sense identificasr això com el problema . . .

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente