algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.64°
15°

“No he promès quasi res”

No té sentit que a Mallorca tinguem dues televisions públiques i que hi vegis les mateixes notícies de l'Illa”

126002
La futura presidenta del Consell Maria Salom.

La popular Maria Salom serà a final de juny (la data que se sospesa és la del 25) la nova presidenta del Consell de Mallorca. Assegura que abans de decidir haurà de veure com està la situació de la institució -i tem trobar-s'hi la caixa buida- i haurà de parlar amb tècnics i funcionaris.

Què és el primer que fareu quan arribeu al Consell?
Parlaré amb els funcionaris de la casa perquè em diguin com està tot, ho analitzarem i començarem a prendre decisions.

En quin estat pensau que us trobareu la caixa?
Buida. Això és el que ens diu tothom. Hi ha moltíssimes factures pendents de pagar, hi ha molts treballadors que estan molt angoixats i hi ha una estructura del Consell que és antifuncional. Al llarg d'aquests anys, l'estructura del Consell s'ha emmotllat a allò que ha convingut als polítics en funció dels pactes. I aquí ens hi podem ficar tots els partits. Ara hem de fer-ne una estructura racional i que respongui a allò que demana la societat mallorquina.

Reduir l'Administració.
Sí. Vull política d'austeritat. Hem de fer un Consell més petit, l'hem d'aprimar, llevar-li excés de greix polític. L'estructura política serà molt més petita. Hem de llevar duplicitats de competències i hem de fer una cosa més funcional i que hi hagi seguretat jurídica.

Quants càrrecs eliminareu?
No ho puc dir ara exactament, però farem una reducció important, perquè també el moment exigeix que sigui així.

Quantes conselleries tindrà?
Mentalment tenc clar l'organigrama, però ara no toca dir-lo. Serà un Consell molt més petit en l'àmbit polític. Donarem exemple.

Amb consellers no electes?
Possiblement n'hi haurà algun.

Ja sabeu qui ocuparà cada àrea?
Tenc l'esquema més o manco fet.

Heu promès tancar Televisió de Mallorca. Serà imminent o serà un procés lent?
Primer demanarem els papers. Des de l'oposició, hem demanat dades de Televisió de Mallorca i no ens donaven res. Haurem d'esbrinar com estan les coses. La televisió costa 10 milions, això és el que ens han dit, i aquests anys el Consell s'ha endeutat 25 milions per pagar-la. En un moment de dificultat, en què les coses no van bé i les administracions estan molt saturades, no té sentit que a Mallorca tinguem dues televisions públiques i que a les dues del migdia vegis en un canal les notícies de Mallorca i que mitja hora després en un altre canal vegis les mateixes notícies. Hi hem de posar seny.

Preveis alguna sortida per als treballadors?
Haurem de veure quina sortida se'ls pot oferir. Haurem de veure cadascú de la plantilla com està, en quina categoria, i després s'haurà de parlar amb el sector audiovisual. Intentarem donar-los la millor sortida, però evidentment hem de tancar la televisió.

Preveis problemes amb Foment pel conveni viari?
El que m'han contat és que aquests darrers quatre anys hem tingut els doblers per a carreteres i s'han gastat en altres coses. Això em preocupa. No s'ha fet la inversió pública en carreteres, tot i que hi havia els doblers i hauria estat bo per a aquesta terra. Si parlam del famós segon cinturó, l'equip actual diu que val 150 milions i tenia els doblers per fer-lo. Si fa dos anys s'haguessin fet les obres, s'haurien solucionat els accessos a Palma i probablement unes 15.000 persones haurien pogut fer feina en aquesta actuació.

Parlant de segon cinturó, fareu el projecte actual o el del PP?
Farem les coses ben fetes. Primer ens haurem d'asseure amb el batle de Palma, Mateu Isern, amb els tècnics de l'Ajuntament, els del Consell i els afectats, i entre tots hem de veure quina és la millor solució per resoldre el trànsit.

Però, què fareu: segon cinturó o via connectora?
El nom m'és igual.

Tanmateix, voleu que entri per Son Espases o per Son Sardina?
M'he d'asseure primer amb la gent que en sap perquè em diguin què consideren. Jo no som enginyera i vull saber pros i contres d'un tema i de l'altre.

I si Madrid no paga, ho faríeu amb doblers propis?
Dependrà de com estiguin els recursos del Consell. A mi em diuen que el Consell té les mans i els peus fermats i no té disponibilitats econòmiques i, per tant, no farem futuribles d'allò que no hi ha.

Modificareu el Pla Territorial?
En principi, no.

I no permetreu que s'urbanitzi el Guix?
N'han fet una bandera, però s'ha construït més en molts municipis de la serra de Tramuntana aquests quatre anys governant el PSOE que allò que suposa el Guix. Però, en principi, el Pla Territorial...

I el Guix?
Hem de mirar les coses. Seurem amb els tècnics i analitzarem com estan les coses.

Abaixareu la taxa del fems?
Ho intentaré. En pagam la taxa més alta d'Espanya i els mallorquins troben molt feixuc pagar-la. Hem d'intentar reconduir-ho.

Rescatareu el peatge del túnel de Sóller?
No m'ho he plantejat.

I l'abaixareu?
No ho he mirat.

Potenciareu les modalitats lingüístiques?
Sí, s'han de potenciar.

En quin sentit?
Tota la societat mallorquina ha de poder conèixer amb normalitat les modalitats que parlam.

Però com?
Hem de difondre els autors nostres, voldria donar un impuls a les nostres rondalles perquè formen part de la nostra tradició.

Heu promès...
Jo no he promès quasi res.
Crec que heu dit que crearíeu una direcció insular de caça.
Això sí.

I no és contradictori amb el fet de reduir l'Administració?
Gens ni mica. Si tu, i posaré xifres que no són reals, has de nomenar 70 càrrecs i en nomenes 30 i crees una direcció insular i en nomenes 31, has reduït.

I tindreu feina?
Sí.

Quina?
S'ha de mirar de modificar determinada normativa, s'ha de mirar com i de quina manera s'ha de caçar en determinades finques públiques, s'ha de mirar com s'han de fer determinats vedats socials. Hi ha moltes coses a fer. Els caçadors no necessiten tantes ajudes econòmiques com un referent. Hi ha 22.000 llicències de caça a Mallorca i sempre hi ha problemes. Per exemple, necessites un permís distint a Mallorca, a Menorca i a Eivissa, i hi ha gent que va a caçar a les tres illes. A una illa et deixen caçar amb una art i en una altra no. Són cosetes. I els mateixos caçadors volen que les coses siguin d'una manera o d'una altra i volen un interlocutor.

Avançareu alguna veda?
M'han demanat avançar la del tord i, si és possible, ho faré. Són aus migratòries que et vénen en funció del temps i de les migracions. Si vénen abans i no hi ha inconvenient, per què no es pot fer el que volen els caçadors? Si ells són uns agents mediambientals, són els que coneixen més com està el territori, una finca o si hi ha perill d'incendi.

I permetreu alguna art de caça que ara no es permet?
M'han demanat el tema de caçar amb bagues i vàrem quedar que hi faríem tot allò possible, però és un tema que depèn d'Europa.

Governareu amb revengisme?
Gens ni mica. No som gens ni mica revengista. I no vull ser gens ni mica sectària. Governaré per a tothom, hagin votat el PP o no.

Aixecareu les estores?
Vull que les coses es facin ben fetes. No aixecar estores, fer les coses bé. Vull complir la legalitat, amb honestedat, transparència, i que la gent percebi que al Consell es fan les coses bé. És important prestigiar un poc el Consell.

Penjareu el quadre de Maria Antònia Munar?
No sé si està penjat o no.

Està fet i no està penjat.
Totes les institucions tenen el quadre penjat de tots aquells que l'han presidida.

I el Consell també?
Totes les institucions els tenen.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per quin galliner!, fa mes de 12 anys

LA MALLORCA QUE VOLEM TOTS!!!

Valoració:-1menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Caça i rondalles! Estam salvats! Adéu crisi.
Tothom sap que la caça és la gran preocupació dels mallorquins. És clar que els del PP han de destruir la natura, ja sigui matant ocells o tallant pins, que si no, rebenten.
Quant a les rondalles, és fantàstic que se'n faci promoció però reduir la cultura catalana al folklore és precisament el que feien els franquistes i emprar-ho com a estratègia per anar contra la unitat de la llengua és caure molt baix. El mallorquí de les rondalles no representa totes les Illes i és una variant que tampoc no és correspon a la parlada al segle XXI, per tant seria tan absursd com si els espanyols pretenguessin que es tornàs a parlar amb el castellà del Quixot. Tot són excuses barates per anar contra la nostra llengua, les rondalles els importen un pebre i com a dit en Filiprim, segur que no n'ha contada una en la vida.

Valoració:6menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys

Senyora Salom, mirin de ser auters, no creïn problemes que no exisiteixen amb la llengua només perquè els ho han promès a quatre votants exaltats que tenen. Facin cas de la majoria racional que no vol embolics i que estima la seva llengua, però els ha votat a vostès perquè no volen política psocialista.

Valoració:4menosmas
Per Vaja panorama!!, fa mes de 12 anys

S'ha d'estudiar,ho mirarem,ja vorem que farem... en una paraula,no te no p... idea de rès però serà la Presidenta del Consell de Mallorca.Urbanitzarà en Guix,tancarà televisiò de Mallorca,deixarà fer tots el desastres que vulguin.Lo millor de l'entrevista es quant li demanen si rescatarà la concesiò del tùnel de Sòller,segurament anirà a veure si la tornen untar.Ens esperen 4 anys ben dolents,amb aquesta tropa.

Valoració:3menosmas
Per Marga, fa mes de 12 anys

Què trist! Guanyar unes eleccions sense haver promès res. Perquè l'únic que sabem què farà serà tancar TV Mallorca. Ahh, i pel que pareix, construir 3000 vivendes a Es Guix, Escorca. A lluitar aquests quatre anys. No ho permetrem

Valoració:6menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

No em decebrà perquè no l'he votada però m'indignen les seves respostes. "No m'ho he plantejat", "No ho he mirat" "Ho intentaré" "Hem de mirar les coses" "A mi de diuen" "El que m'han contat" "Hem de veure com estan les coses" "Donarem un impuls a les rondalles" "Jo no he promès quasi res". Però i el seu programa electoral? Més de 50 pàgines a tot color plé de promeses? No han mirat les coses, diuen que no saben com es trobaran les institucions que ara governaran ells. I què punyetes han fet aquests quatre anys d'oposició? Campanya, això és el que han fet campanya pura i dura. Fum, fum, fum o Pim Pam Pum perquè de caça si que en parla molt.

Valoració:3menosmas
Per tanmateix, fa mes de 12 anys

Per començar, pot tornar lo embutxacat pel tunel de Sóller i per continuar, lo que mos ha près en Matas. Llavors, tot lo que mos han fotut els diferents polítics imputats, i després ... Mirau! Sense fer-ne comptes, ja tornam tenir la caixa plena!
A partir d'aquí, quin programa té aquesta madona?, perquè el que ha dit en aquesta entrevista i no res és el mateix.

Valoració:6menosmas
Per Tomeu, fa mes de 12 anys

La qüestió és que no és que "...a Mallorca tinguem dues televisions públiques i que hi vegis les mateixes notícies de l'Illa”. A Mallorca, [M] ofereix les notícies de l'àmbit mallorquí, i IB3 ho fa a nivell d'Illes, estat i món. A més, IB3 no és una televisió de Mallorca només.

Valoració:2menosmas
Per MJ, fa mes de 12 anys

I té sentit que a Mallorca hi hagi un caramull d'emissores en foraster, dolentes, dolentíssimes o que diuen el mateix?

Si aquestes dues públiques fossin en castellà, tendria sentit? Tenc por que sí.

Valoració:15menosmas
Per mariaina, fa mes de 12 anys

El que ha de fer la Sra. Salom és protegir l'illa de debò i no utilitzar l'especulació del territori com a bandera d'un partit perquè, al final, els mallorquins el que vol és natura i també els turistes. Esper que la Sra. Presidenta del Consell pensi en la Mallorca que volem per als nostres infants, es a dir, per al futur. No crec que deixar una Mallorca totalment desprotegida com hi està ara sigui un bon futur.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente