algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

Bauzá es trobarà 740 milions per gastar i 355 de bloquejats

Manera mostra els comptes perquè “no puguin dir que hi ha cap sorpresa”. Els doblers congelats són els de la reducció del dèficit i els del Fons de competitivitat

El futur president, José Ramón Bauzá (PP), "no es trobarà sorpreses". Així ho anuncià ahir el conseller d'Economia en funcions, Carles Manera (PSOE), qui avançà al Parlament l'estat de comptes de la Comunitat. Segons l'encara responsable, dels 3.200 milions de pressupost per a enguany, els futurs gestors se'n trobaran 740 milions per gastar (500 milions amb tràmits iniciats per fer actuacions que es poden tornar enrere i 240 milions a lliure disposició) i 355 milions més que estan bloquejats mentre es negocia amb Madrid l'arribada dels 240 milions del Fons de competitivitat.

L'objectiu del bloqueig és que s'aprovi el pla de sanejament i, per tant, que s'autoritzi l'endeutament a llarg termini per més de 300 milions. El nou Executiu, però, podrà desbloquejar-los si vol.

Manera insistí ahir en la voluntat de ser "clar i llampant" per tal que els nous "no puguin dir que hi ha cap sorpresa". El responsable advertí que els 355 milions d'euros de despesa congelats corresponen als 240 milions d'ingressos que el Govern havia pressupostat en previsió que arribàs el Fons de competitivitat. Com que Madrid no els vol avançar, congela la partida de despesa momentàniament. Els 115 milions restants corresponen al compromís de reduir el dèficit fins a l'1,3% del PIB.

Amb tot, el socialista deixà clar que, si el futur Executiu del PP decidís gastar aquests doblers, ho podria fer fàcilment. Tanmateix, si ho fes, no es podria aprovar el pla de sanejament i això impediria que la Comunitat es pogués endeutar a llarg termini. L'endeutament, que encara no s'ha produït, es preveu de més de 300 milions.
A preguntes del popular Antoni Pastor, el conseller recalcà que el pla de sanejament no s'ha rebutjat, sinó que no s'ha presentat perquè encara no ha estat consensuat amb el Govern central. Insistí que, si no s'ha aprovat encara, és perquè l'Executiu està en contra de la decisió de Madrid de no deixar-li computar com a ingressos els 240 milions del Fons de competitivitat, tot i que els dos anys anteriors s'havia fet així.

De fet, reconegué que la negativa de l'Estat d'avançar aquests doblers genera "dificultats" a la hisenda balear i a la d'altres comunitats. Manera apostà per la via de la negociació amb el Govern central per obtenir els doblers, però el líder del PSM, Biel Barceló, apuntà que potser s'hauria de pensar a dur Madrid a la barra. El conseller, que aprofità la compareixença per fer una anàlisi acurada de tota la seva gestió, defensà que el nou Govern tindrà dos exercicis complicats quant a ingressos públics, l'actual i el que ve, però a final de 2012 ja es començaran a produir liquidacions positives. També avançà que rebrà una economia que agumenta i que creix un 1% del PIB.

En aquest sentit, recordà que l'actual Executiu ha hagut d'afrontar la crisi més dura des dels anys trenta, que ha hagut de suportar una caiguda d'ingressos del 46% (mil milions menys el 2009), que ha hagut de dissenyar per primer pic pressuposts a la baixa, retallar despesa, i que ha hagut d'endeutar-se per més de 2.000 milions per invertir i sostenir l'economia. Això no obstant, també aprofità per dir que l'anterior Govern del PPgestionà una situació molt diferent, de creixement econòmic i d'increments d'ingressos del 30% i, malgrat això, s'endeutà més de mil milions. A més, recalcà que el PP se n'anà del Govern l'any 2007 sense deixar aprovat un pla de sanejament. Per això, va retreure a Pastor que convertís en "drama" el fet de tenir un pressupost prorrogat i de no tenir pla de sanejament i que ho vinculàs amb els aturats. "Esperem que tinguin una situació més afalagadora", afirmà Manera en la darrera intervenció parlamentària.

"Si fossin a la meva classe, els en trauria"

La sessió de la Diputació Permanent del Parlament (una mena de ple reduït que es reuneix quan no hi ha període de sessions) reproduí ahir les escenes de tensió que s'han viscut durant la legislatura passada, ara amb l'afegit d'uns resultats electorats que han deixat molt tocats uns -els socialistes- i molt eufòrics els altres -els populars-. Els comentaris que feren diversos parlamentaris populars mentre el conseller Manera feia la seva exposició l'arribaren a irritar fins al punt que, en un moment donat, no aguantà més i els digué: "Si fossin a la meva classe, els en trauria".

Manera, catedràtic d'Història Econòmica de la UIB, tornarà en breu a la docència. Ahir, es volgué acomiadar de la legislatura passant balanç de la situació que es trobà, de la que ha gestionat i de la que deixa. El PP, però, no esperava una classe magistral i, al cap d'una estona d'intervenció, ja començaren els rum-rums, que acabaren en una queixa del popular Antoni Pastor perquè Manera no s'estava cenyint a l'objecte de la compareixença, demanada pel PP per tal que explicàs per quin motiu el Govern central no havia aprovat el pla de sanejament del deute de les Illes Balears. Tanmteix, Manera continuà i s'aturava de tant en tant pels rum-rums dels populars, fins que no pogué més. "Em pareix al·lucinant l'actitud d'alguns diputats", afirmà. El retret provocà un altre pic protestes dels populars i la presidenta de la Cambra, Aina Rado, hagué de cridar l'atenció al diputat José María Rodríguez, una escena que s'ha repetit en diverses ocasions els darrers quatre anys. "Ja ha demostrat l'actitud i li deman respecte", l'advertí la socialista Radó.

El PP diu que s'han licitat 200 milions al tren i no es paguen

El PP carregà ahir contra l'encara conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, i li va retreure que hagués permès licitar les obres del tren d'Artà per més de 200 milions si encara no es tenen aquests doblers i s'ha de negociar amb l'Executiu central perquè arribin, ja que els convenis marcs signats no comprometen ni quanties concretes ni fixen terminis. Manera els contestà que l'Administració sempre paga i que, com cada any, els convenis s'han de negociar i Madrid pagarà.

"Han licitat 200 milions i les empreses que han fet feina i que ara estan pendents de cobrar", afirmà el popular Pastor durant la compareixença parlamentària. A més, com que Manera havia considerat habitual que un nou govern sempre es trobi factures pendents de l'anterior, el popular li féu notar que no és el mateix una petita factura que els 200 milions. Abans, el conseller havia recordat totes les despeses compromeses i factures que es trobaren ells el 2007 quan arribaren.

Manera, a més, contestà a Pastor que ja s'havia posat en contacte amb els caps de les empreses constructores del tren d'Artà i que aquests entenien la situació perquè, com que han fet feina abans amb l'Administració, saben que sempre paga. "S'ha d'enviar un missatge de tranquil·litat", assenyalà, "les dificultats de tresoreria es resoldran", sentencià. No fou, però, l'únic element de debat entre ambdós. Pastor també retragué una darrera operació d'endeutament per 30 milions feta pel Govern a cinc dies de les eleccions i sense publicitat. Manera li deixà clar que criticar això era una "ximpleria, perquè es tractava d'una operació ordinària per cobrir la darrera fase de l'endeutament de 2010 i que no s'ha de regir pel calendari electoral, sinó per motius d'oportunitat d'aconseguir un interès raonable d'Euríbor +2,86.

Així mateix, Pastor reclamà al conseller que facilitàs el pla de sanejament presentat pel Govern a Madrid i aquest no ho va fer. A partir d'aquí, el popular l'acusà de mentir els ciutadans sobre el vertader estat de comptes i d'intentar "ocultar" les dificultats en què es troben les finances públiques. L'advertí que l'herència que deixarà al nou Executiu serà que no hi haurà pressupost aprovat ni pla de sanejament. "Se n'anirà havent fracassat en la seva política econòmica i negociadora. Aquest serà el balanç", afirmà referint-se també que no hagin arribat els doblers del Fons de competitivitat. Si Manera apuntà que deixa una "economia en agument" i "el Govern que entri tindrà més ingressos", Pastor sentencià que "l'herència que deixa en aquesta comunitat és impitjorable".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unquescoltava, fa mes de 12 anys

ido quina diferencia de lo que trobaren ells o lo que no trobaren, han fet la feina molt ben feta arreglant els desastres dels altres, fent escoles, escoletes, centres de salud, invertint en educacio, persones majors, centres de dia, ajudes els estudiants, economia sostenible, ajuda als aturats etc ido es trist que ara tot es tornará a espenyar, una llastima que no vejem totes les coses com son.

Valoració:-6menosmas
Per Lo Rat Penat, fa mes de 12 anys

Amb 1.095 milions d'euros es poden comprar ....quants de palauets,pisos de luxe,apartaments,televisors d'alta gama,joies,rellotges de 36.000€,graneretes de diseny,cuadres ...?

Valoració:-2menosmas
Per nofret, fa mes de 12 anys

Ja hem estat castigats per la mala gestió de Carles Manera i ara se'n va perquè no el volen, i en una enrabiada vol llevar doblers a les Illes.
Si n'Antic l'hagués tret del govern tot d'una, segurament no hagués perdut tants de vots.

Valoració:-8menosmas
Per gregal, fa mes de 12 anys

Me agrada la actitud de Carles Manera, y aplaudo su comportamiento.Los del PP si tienen algunas dudas es ahora cuando pueden preguntar.Me merece mucho el trabajo de Carles, y espero que el Pp sea un mínimo honesto, y que limpien al partido, ya que no tienen imputados pero están dentroDemocracia real, ya,¡ y empezemos a a vigilar los comportamientos de los nuevos gobernantes.Tendremos cantidad de trabajo a poartir de octubre..

Valoració:1menosmas
Per Dissidents, fa mes de 12 anys

Amb 240 milions de lliure disposició es poden fer moltes xoricades.

Valoració:2menosmas
Per estornell, fa mes de 12 anys

A veure com ho fan ara els del PP amb tant pocs doblers i això que tendran la majoria absoluta, els tres consells insulars i totes les ciutats importants. I a més, es de preveure que d'aquí un any també tendran al seu favor el governs de l'estat.

Si ho fan bé sense doblers els hi donaré l'enhorabona, però si no se'n surten trob que haurien de tenir la decència de demanar perdó per totes les esperances injustificades que ha creat dient que ells saben com crear llocs de feina i governar amb austeritat.

Valoració:6menosmas
Per No és nou, fa mes de 12 anys

Ja mos hi donaven, Mallorquín, ja mos hi donaven.

Valoració:5menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 12 anys

Ara si que en donaran,pero pes c....

Valoració:6menosmas
Per Xesca, fa mes de 12 anys

I arribaran, aquest euros del fons de competitivitat? Perquè ara encara voldran castigar més les Illes Balears els del govern ZP... I això que ja les tenien ben castigades.

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente