cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

José Ramón Bauzá: “El 100% és impossible, s'assegurarà al màxim la lliure elecció de centre”

"Si Antich ens hagués seguit (amb el vet als imputats) hauríem tancat tots la porta a la corrupció”

125794
El líder dels populars i aspirant a la presidència del Govern.

Segur, amb les enquestes de cara, el candidat popular José Ramón Bauzá ja té clar quines seran les seves prioritats si arriba al Govern i qui posarà al capdavant de cada àrea. Admet que la lliure elecció de centre no es podrà complir al cent per cent i nega que vulgui aplicar el copagament en la sanitat.

Prometeu menys imposts, més despesa en educació i menys deute. Com ho fareu?
Per fases. Primer hem de retallar despesa pública. És més important retallar despesa que generar ingressos. A partir d'aquí, hem de reactivar l'economia ajudant la petita i mitjana empresa, que és la generadora de llocs de feina. Si generam llocs de feina, generam ingressos per imposts indirectes i, encara que els abaixem, tindrem més ingressos. La reducció del deute no es pot fer en dos dies, necessitam un parell d'anys.

Vós prometeu lliure elecció de centre. Com ho fareu si tothom tria el mateix?
És possible assegurar el màxim de compliment de l'elecció de centre. Entre altres coses, continuant aplicant la concertació.
Concertaríeu més places?
Es tracta que les places de l'educació concertada entrin a formar part de la lliure elecció de centre. I també ampliaríem els nuclis d'elecció.

I hi haurà un 100% de compliment de la lliure elecció?
El 100% absolut és impossible en tot, però es tracta d'assegurar-ho al màxim. Durant l'anterior legislatura vàrem assegurar el 93% de conformitat dels pares en l'elecció de centre i en aquesta legislatura està en el 82 o el 83%. Hi ha quasi 10 punts de diferència.

La lliure elecció de llengua vehicular en l'educació es pot aplicar als municipis petits?
Es podrà aplicar pertot.
I si a un poble petit hi ha dues persones que volen estudiar en castellà i només hi ha una escola?
El nostre model educatiu ho permet.

I suposarà la separació d'alumnes?
No. En cap moment suposa la separació d'alumnes per centres.
O per aules.

No. Simplement es possibilita la lliure elecció.
Com?
Independentment de la llengua que tries, es produeix una incorporació gradual d'assignatures d'unes llengües i altres, de manera que en acabar el període formatiu saps llegir i escriure perfectament en qualsevol de les dues llengües.
Si som un alumne de primer i els meus pares trien el català en una escola on la resta volen estudiar en castellà...
Es farà una adaptació curricular al seu cas.
Però caldran més professors.
Evidentment. Això implica un augment de professors.

I no caldrà que estigui en una aula diferent dels altres?
No necessàriament.

Si el català deixa de ser un requisit per accedir a l'Administració, com es podrà garantir el dret dels ciutadans a ser entesos en català?
Sempre hi haurà persones formades per a l'atenció. Estam convençuts que la gent s'esforçarà per tenir més punts, però no com a requisit, sinó com a mèrit.
Per tant, sempre garantireu que l'atenció al públic...

El ciutadà podrà ser atès en qualsevol de les dues llengües i dirigir-se a l'Administració en qualsevol de les dues llengües.
No em podrà passar que el meu metge no m'entengui amb la meva llengua?
Allò que no passa mai és que un metge no entengui un malalt.

I, per fer tots aquests canvis, no caldrà modificar la Llei de normalització lingüística?
No ens plantejam tocar cap llei, però sí que el Decret de mínims quedarà derogat en el moment que s'apliqui aquesta nova normativa educativa.
Deis que no aplicareu el copagament a la sanitat ni privatitzareu. Entenc que el que fareu serà concertar més places.
Jo no aplicaré el copagament i simplement he dit que no pot ser que tinguem grans llistes d'espera i que el ciutadà no sigui atès. Jo vull que es pugui fer una atenció de qualitat i ràpida a tots els pacients i, si hem de comptar amb la iniciativa privada, hi hem de comptar.

Apuntau com a prioritat la creació d'ocupació. Podeu fer una proposta concreta?
És molt senzill. S'ha d'ajudar el generador d'aquests llocs de feina, que és la petita i mitjana empresa, i nosaltres ja tenim redactada una llei, la llei d'ajuda a la petita i mitjana empresa i a l'emprenedor, per facilitar al màxim la contractació, el cobrament per part de l'Administració i la producció de llocs de feina.

Deis que heu vingut a regenerar la política balear. En què ho notaran els ciutadans?
El primer que han notat és que som l'única força política que no duu cap imputat a llistes. Lament que el senyor Antich no ens hagi seguit. Hauria estat una oportunitat històrica perquè tots hauríem tancat la porta a la corrupció amb mesures d'aquest tipus. Però en lloc de seguir-me, només m'ha criticat.

Si sou elegit president, deixareu la farmàcia?
Fa temps que no me n'ocup del dia a dia. Hi pas de tant en tant, perquè és la meva professió i m'agrada, però ara la política centra el meu dia a dia, tot i que no oblit que això és temporal.

Què fareu si esclata un cas de corrupció al vostre Govern?
Sempre he actuat de manera molt clara respecte de la corrupció en el meu partit. Aplicaré el mateix criteri pel qual qualsevol persona imputada no ha anat a llistes i a aquelles que els han imposat mesures cautelars han abandonat cautelarment el partit i posat el càrrec a disposició.

Teniu pensat el gabinet?
Sí, clar.

I hi haurà sorpreses?
No. Al Govern posarem els millors i per mi ja estan decidits de fa temps. Un president no pot improvisar ni l'estructura del seu Govern ni les persones que en formaran part.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per R.Roig, fa mes de 12 anys

PP-PSIB-BLOC-UM-IU aquests són els que han governat els útlims 8 anys! AQUESTS ENS HAN PORTAT ON ESTAM! NOELSVOTIS!!! VOT NUL

Valoració:0menosmas
Per El Bombero Torero, fa mes de 12 anys

Ara blanc demà negre.Aquest Joserra no sap de que va.Que s'en vagi amb el bomber i ens deixi tranquils.

Valoració:0menosmas
Per Tothom, fa mes de 12 anys

@Intel, en molts temes l'encertes, però la llengua catalana no es pot sotmetre a lleis de mercat liberals. És un patrimoni individual compartit per la nostra comunitat, una herència compartida. Mereix tot el suport, tota la protecció, tot el respecte i tota l'adehesió del món.

Valoració:1menosmas
Per Jose Ramon, fa mes de 12 anys

I que esperau d'un PP més proper a Franco que mai?

Valoració:0menosmas
Per jose, fa mes de 12 anys

Animo Presidente, que siga el modelo valenciano y que no pare la fiesta.
Catalans a cataluña.

Valoració:-30menosmas
Per jo mateixa, fa mes de 12 anys

quina por que fa aquest homo!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 12 anys

qualqú ha vist com està l'Ensenyament al País Valencià governat pel PP de'n Francisco Camps?; l'escolarització en castellà està absolutamet garantida, però curiosament l'escolarització en valencià, només es garanteix a un 50% dels pares d'alumnes que així ho demanden; tot això després de que les forces de la ultra-dreta espanyolista de València reivindicassin fins a l'extenuació, que el valencià no es català, i que s'ha de poder fer ensenyament en valencià i patatin i patatan; idò després de totes aquestes reivindicacions, a l'estil de les que fà el PP de les illes balears, i UPyD, acompanyats del criculo balear, ara resulta que l'ensenyament en valencià, no el garanteixen, i el 50% dels que han demandat ensenyament en valencià, son derivats a un ensenyament integrament en castellà. Aquesta es la seva llibertat lingüistica, la llibertat d'acabar amb el català, el valencià, el mallorquí, el felanitxer, l'alacantí, i tot allò que no sigui la "lengua del imperio".

Valoració:9menosmas
Per coco, fa mes de 12 anys

Cuando basta, BASTA.
Ya contamos las horas para que acabe el monopolio catalanista en las islas.
Por favor Bauza, se mallorquin, balear, lo que quieras, pero no te vendas, no vendas tu comunidad autonoma a la catalana, que a parte del dinero, va la dignidad de las personas.
Que cada uno sea lo que quiera, hasta ahora lo han sido ellos (lo que han querido, muy tendentes al lado nacionalista aunque de ideas izquierdistas), ahora nos toca a nosotros, seamos razonables ante todo.
Y a todos los catalanistas que nos tachan de españoles, pues les deseo lo mejor, pero ahora desde el otro lado, que es donde estarán ellos. Y remugarán, vaya si lo haran, pero esto es la democracia, la que ahora no va a gustarles a ellos....

Por el bien de una gente , de unas islas BALEARES, no catalanas.

Valoració:-17menosmas
Per llest, fa mes de 12 anys

No sé com es poden dir tantes mentides i quedar-se tan ample ¿es que ens pren per incults? ¿quí el pot creure?

Valoració:6menosmas
Per IntelBook, fa mes de 12 anys

Una llengua no pot sobreviure si només existeix per imposicions. Està en estat zombi. Jo ja vaig fer les meves propostes prenent la llibertat com a guia (cerqueu "reinventant el català intelbook" a San Google).

Vivim en un món nou, on l'objectiu de l'educació (en la meva humil opinió) ha de ser deixar que la persona desenvolupi les seves capacitats de la forma més convenient, no obligar-lo a covar uns continguts que defecarà en un examen sense retenir res pel camí (sistema memorístic en comptes de raonar).

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente