nubes dispersas
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
10°

Font funda la Lliga Regionalista i UM li oferirà una coalició

El pobler registra un nou partit just l'endemà de deixar el PP. Els de Melià cercaran l'acord amb ell. Hi posarien l'estructura i ell el cartell, possiblement al Consell

55684
Jaume Font s'ha incorporat, de moment a la cuina del bar S'Espanyol, que regenta a Inca. | P.Prieto

L'endemà que Jaume Font deixà el PP, un nou partit polític fou registrat oficialment davant la Delegació del Govern per un home de la seva confiança. El partit de Font, la Lliga Regionalista Balear, podria confluir amb Unió Mallorquina, que espera que l'exdirigent popular materialitzi el seu projecte per cercar acords amb ell a través d'una coalició que també inclouria independents i formacions locals de centredreta i amb sensibilitat regionalista.

El registre de la novella formació el portà a terme un home molt proper a Font, Martí Ballester, segons avançà El País en l'edició digital. Un dia abans, altres fonts varen veure sortir Font d'una notaria. La fundació del nou partit era duita en secret per Font i era esperada per UM.

"Allò més normal és que ens entenguem", asseguraren ahir des d'UM, on impera la cautela. La cúpula esperarà primer que Font concreti el seu projecte d'acord amb els suports de què disposi. La setmana que ve serà clau. Segons algunes fonts, el pobler tindria suport econòmic d'empresaris i l'empenta d'històrics del PP vinculats amb el corrent regionalista. Des de la formació que presideix Pep Melià, consideren que la part més difícil d'una futura confluència amb Font se superà dijous, quan el pobler es desvinculà del PP. Certament, és conegut que, abans que això passàs, s'havien mantingut contactes entre Font i dirigents d'UM i la seva sortida del PP s'havia posat com a condició per establir qualsevol negociació.

Des d'UM, interpreten que Font té cartell però no té estructura i que, per tant, la mútua necessitat pot afavorir la confluència. Alguns fins i tot situen Font com a candidat al Consell en cas d'entesa. El cap de cartell al Parlament seria sempre Melià, que dimecres serà elegit pel consell nacional d'UM. El que queda clar és que, en un context de creixent bipartidisme, UM vol evitar la dispersió de vots que suposaria la presència de diversos partits en un espectre polític limitat. Darrere aquesta operació hi ha la vella aspiració d'ocupar l'espai regionalista moderat que cobria el PP de Gabriel Cañellas i que ara es considera sense cap referent clar, tot i ser majoritari socialment a la Part Forana.

En l'aliança que es plantejaria entre la formació de Font i la de Melià també hi confluirien partits independents d'àmbit municipal. Ara bé, la presència de l'exbatle de Campos Guillem Ginard no és ben vista per UM, partit del qual se n'anà de mala manera. UM, fins i tot, estaria disposada a deixar les sigles en un segon pla si el disseny d'un paraigua comú afavorís l'acord. L'esquerra veu amb bons ulls l'operació, perquè troba que podria reforçar un hipotètic aliat (UM) i perjudicar el PP. I el PP comença a mirar-se la jugada amb certa preocupació.
De tota manera, queden interrogants oberts, com és el paper de dirigents del PP com el batle de Manacor, Antoni Pastor, fins ara molt proper a Font. I queden obstacles per superar, el principal dels quals és que només falten tres mesos per a les eleccions i és molt poc temps per consolidar una nova oferta. De fet, alguns apunten que l'operació és amb vista a 2015 i altres la limiten només a municipis com sa Pobla i Campos si se cenyís just a un hipotètic acord entre Font i Ginard. Els propers dies seran claus per tancar els interrogants.

El PP admet ara que l'excloïen de les llistes

Per primera vegada, un dirigent del PP va admetre ahir que no desitjaven incloure Jaume Font a les llistes. Pere Rotger, adjunt a la presidència dels populars a les Illes, reconegué que el partit ha exclòs conscientment el polític de sa Pobla. En una entrevista a IB3 Ràdio, Rotger també hi afegí que "lamenta" aquesta decisió. "Jo volia recuperar Font: per ventura no se li podien concedir totes les demandes que plantejava, però sí negociar i arribar a un acord". Així mateix, Rotger confessà que, quan es retirà a Jaume Font la imputació pel cas Pla Territorial, la formació conservadora l'hauria pogut incloure a les llistes electorals, però que no havien aconseguit arribar a cap acord en una reunió mantinguda entre el mateix Font i José Ramón Bauzá.

Catalina Soler li replica

D'altra banda, la diputada Catalina Soler assegurà que no comparteix la decisió de l'exmembre del PP. "Està malament parlar d'un mateix i no em compar en res amb Jaume Font. Tanmateix, jo som de Felanitx i consider que m'estim molt 'lo nostre', si és que 'lo nostre' és poder parlar la nostra llengua sense problemes o bé el castellà. I això és ser regionalista", assegurà la felanitxera, fins fa poc molt propera a Font. Soler, per tant, hi afegí que té intenció de continuar dins el PP, perquè s'hi sent "còmoda". La parlamentària conclogué posant-se a ella com a exemple que "hi ha lloc per al regionalisme" al partit, fet pel qual la marxa del polític pobler no tindrà, segons ella, un cost electoral a la Part Forana.

Cristòfol Soler diu que ja no l'uneix res al PP

Cristòfol Soler, expresident de les Illes Balears, carregà ahir amb duresa contra l'actual direcció del PP. Hi assenyalà José Ramon Bauzá com el culpable de la seva deriva espanyolista. "Copia punt per punt l'ideari de Carlos Delgado". Soler, de fet, arribà a afirmar que la seva vinculació amb el PP és nul·la. "Només m'hi ferma la bona relació amb la junta d'Inca", assegurà als micròfons d'IB3 Ràdio. Soler definí la figura d'un regionalista "com aquell que sent Mallorca com la seva pàtria i en té la llengua com un eix de la seva dedicació, a més de prioritzar els interessos de Mallorca per sobre dels del partit i els de l'Estat". Entrant en la polèmica amb Miquel Ramis arran dels carnets, assegurà: "El sentiment regionalista no és qüestió de cap carnet: es du o no es du per dedins".
Finalment, Soler defensà que l'elaboració de les llistes electorals serà un moment clau per comprovar la deriva del PP de Bauzà i que s'hi veurà el pes del sector espanyolista arraconant els altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Anticomunista i Antimaulet, fa mes de 13 anys

Qui és que cobra una misèria degut a que altres estan constantment deixant entrar gent externa que està disposada a treballar per poc? Qui és el que odia que amb els impostos que li estan llevant d'un jornal baix s'estigui subvencionant families estrangeres que no han mollat un cèntim per l'estat? Qui és que odia que cada dia es pujin els impostos per mantenir funcionaris, molts dels quals que ni saben de que fan?
Qui és que aturaria la immigració i deportaria els que ja són aquí? Qui és que voldria una baixada d'impostos a les classes baixes i unes entitats públiques més sostenibles (només els treballadors necessaris i acomiadar la resta)?
La classe obrera i si defensar això no és de dretes, diguem que és ser de dretes.
P.S: Ligeia, ja deies disbarats pel racó català i encara n'amolles per aquí.

Valoració:7menosmas
Per Miquel, fa mes de 13 anys

Necessitam un partit de centre-dreta que ens defensi de l'expoli espanyol. Ara ja no és només un problema de llengua i cultura, ara anam cap enrere econòmicament. 28 anys mantenint l'Espanya Festiva i finalment ens hem arruïnat. Qui ens ajudarà ara a nosaltres? Andalucia? Badajoz?

Valoració:5menosmas
Per qué morro!, fa mes de 13 anys

"sou una mica sectaris..."

Valoració:0menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

És molt curiós com la gent fica etiquetes sense tenir-ne ni idea. Jo no som ni he estat mai del PSOE i no defensaré ni el que ha fet el govern actual aquí ni el que ha fet el ZP a Madrid. Em sembla que sou una mica sectaris i que la vostra capacitat d'autocrítica és nul·la. Però per a carregar la crisi mundial als treballadors s'ha de ser molt ignorant o molt cínic.
I encara no hi ha ningú que pugui dir que sigui fals que la dreta hagi muntat una xarxa de corrupció i s'hagi enriquit a costa dels doblers de tots.

Valoració:1menosmas
Per Catalina, fa mes de 13 anys

La Lliga de Cambó pactà el cop d'Estat el 1936 per tal de no perdre el seu poder caciquil. Com Font i els seus senyors...

Valoració:0menosmas
Per coco, fa mes de 13 anys

LIGEIA, con todos los respetos, a tu discursillo izquierdil le quedan unos meses, ya es bien hora que este desastre cambie, media España por no decir toda, sin trabajo y sin ayudas, y no pasa nada, aqui nadie cambia nada y no se hacen más que poner más impuestos a los que ya no tienen apenas nada, tu izquierda es de todo menos obrera.
Y aqui ya no hablamos de la lengua de marras, sino del desastre que hace 8 años ha sembrado el zetape en el pais.
pd: nunca oiste eso de "cuando el equipo va mal, se cambia al jefe..." Pues eso es lo que tu partido ha impedido hacer durante toda la desastrosa crisis. Menos mal que ya se acaba la historia

Valoració:-4menosmas
Per Antípolis, fa mes de 13 anys

Sobren polítics. ja estam fins als nassos de pagar sempre a la mateixa gentussa que encara que giri de pell és la mateixa.

Valoració:1menosmas
Per Fora corruptes, fa mes de 13 anys

Font al Consell??? Jajajaja al Parlament com a minim pq en Melia no estira gens. UM, si vol afavorir el mallorquinisme s'ha dissoldre, llevar-se moltes paparres i d'una forma ordenada integrar-se al nou projecte

Valoració:-4menosmas
Per Bielarro, fa mes de 13 anys

Mentre UM prengui part al nou invent de Font, el fracas esTa assegurat. Amb les sigles podrides d'un partit podrit i corrupte mai no podrá surtir res de bo. Jaume, poc a poc i amb bona lletra, i lluny de les sigles UM si no vols que la criatura neixi tarada o morta

Valoració:-5menosmas
Per Regalam euros a tothom., fa mes de 13 anys

Ligeia, la dreta mallorquina ha robat, evidentment, però qui ens ha arruinat a tots ha estat l'esquerra tudadora, regalant euros perquè sí i tudant-ne de mala manera amb la seva mala gestió. No és qüestió ideològica és que el pacte de progrés de gestionar no n'ha sabut gens ni mica.
I la crisis mundial no l'ha provocat la dreta. Vincules dreta amb empresaris i no te n'adones que la dreta més dreta és la classe obrera.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente