algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°

UM vol per a Balears més competències de l'Estat

Fa una iniciativa al Parlament perquè litoral arribi abans de maig i constata el “magre balanç” de traspassos del Pacte

55294
Pep Melià, durant una intervenció en el darrer debat de politica general al Parlament. | T. AYUGA

Unió Mallorquina ha registrat una iniciativa al Parlament en la qual demana que es transfereixin a les Illes Balears noves competències de l'Estat, com la de litoral, abans del mes de maig, o les de justícia, policia autonòmica, polítiques actives d'ocupació o gestió de la immigració. La proposta, a més de reclamar més autogovern, també constata el "magre balanç" pel que fa a transferències estatals que s'haurà produït durant aquesta legislatura.

La moció d'UM, que es votarà en el primer ple d'aquest període de sessions, previst per a dia 1 de febrer, és conseqüència del debat que es produí a final d'any. En aquell ple, el president del partit, Pep Melià, criticà la "involució" que s'està registrant a l'Estat autonòmic i denuncià que ni el nou Estatut, ni l'existència d'un "govern amic" a Madrid -així l'ha anomenat en repetides ocasions el president Antich, perquè és socialista com ell- ni "l'Espanya plural" de José Luis Rodríguez Zapatero no han servit perquè arribassin noves transferències a l'Arxipèlag.

Si en aquell debat el Bloc qualificà de magre el balanç pel que fa a traspassos competencials, ara UM li agafa el guant i, en el primer punt de la moció que ha presentat, constata precisament aquest "magre balanç". Tanmateix, no queda aquí, sinó que també reclama al Govern balear que tanqui i faci efectiva la transferència de litoral abans de maig, la data fixada per a les eleccions autonòmiques. Segons Melià, l'assumpció de la competència de litoral per part de la Comunitat Autònoma permetria que fos el Govern i no Demarcació de Costes de l'Estat qui fes les autoritzacions i concessions en el domini públic maritimoterrestre. D'aquesta manera, les concessions de gandules o xibius, per exemple, dependrien de les Illes i no de Madrid i s'estalviarien els retards i altres problemes que, diu el president d'UM, es produeixen cada any a les Balears.

Els aeroports també

Si el Parlament aprova la iniciativa d'UM -amb el suport del PP li basta-, també reclamarà a Madrid que defineixi un règim jurídic específic per als aeroports de l'Arxipèlag. Segons la iniciativa d'UM, aquest règim hauria de permetre la gestió singularitzada i en lliure competència dels aeròdroms de la Comunitat i que aquests puguin ser gestionats directament o a través de concessions. Les institucions autonòmiques tindrien un paper determinant en els òrgans decisoris. De fet, el Govern ja ha reclamat al Ministeri de Foment un règim similar i, per tant, PSIB i Bloc podrien votar a favor, almenys, d'aquest punt.

La proposta feta per UM també exigeix que es reclami a l'Estat que avanci de manera decidida en trasferències pendents, com la de les competències de justícia, policia autonòmica, polítiques actives d'ocupació o gestió de la immigració. També exigeix que passin a mans autonòmiques els ports d'Eivissa, Maó, la Savina i Alcúdia o, almenys, que siguin desclassificats com a ports d'interès general. El que es demana és que les instal·lacions nàutiques que hi ha en aquests ports siguin transferides o desafectades del port d'interès general i passin a ser gestionades per la Comunitat Autònoma. Finalment, la formació de Melià insta l'Executiu de l'Estat i el balear a garantir la "suficiència financera" de les competències que es transfereixin.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per rafa, fa mes de 12 anys

¿Pero estos no son los amigos de lo ajeno? Qué desfachatez!

Valoració:-1menosmas
Per Mai més UM, fa mes de 12 anys

Més concessions a UM? Per a què? Per ficar-hi més "enxufats" i fer més mangarrufes? Noooooooooo! Ja n'hi ha prou de corrupció! UM hauria de ser declarat partit il·legal.

Valoració:1menosmas
Per senseunduroalabutxaca, fa mes de 12 anys

No, per vafor. A aquests d'UM no els doneu més competències. Cap ni una.

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente