algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El Parlament reprova Manera per no tramitar el pressupost

PP i UM ho accepten. Cabrer l'acusa d'ocultar la “fallida” i Melià diu que si un govern no pot aprovar els comptes ha de “plegar”

43700
El conseller d'Economia, present en el Ple d'avui. | Ferran Aguiló - Amengual.

Les reprovacions als consellers del Govern, una censura política sense efectes prevista per a situacions excepcionals, s'està convertint en habitual en un Parlament on l'Executiu d'esquerres no té majoria. PP i UM uniren ahir els vots per aprovar la sisena reprovació a un conseller, el d'Economia i Hisenda, Carles Manera, que ja n'acumula dues i que la setmana vinent podria rebre la tercera. El motiu: que no tramiti els pressuposts i, per tant, "oculti" les dades econòmiques reals de la Comunitat Autònoma. A més de reprovar el conseller pel seu "desinterès en el funcionament democràtic" de les institucions i "furtar" al Parlament el debat dels pressuposts, la iniciativa aprovada "lamenta i condemna" que el Govern no presenti el projecte i constata la seva "debilitat" per impulsar la pròrroga dels comptes provar abans d'aprovar uns pressuposts nous.

La diputada del PP Mabel Cabrer assegurà que el Govern no presenta els pressuposts per "ocultar" les xifres reals de la Comunitat Autònoma que, segons ella, són de "fallida" econòmica o de "concurs de creditors" perquè té dificultats per pagar les farmàcies o l'escola concertada. Cabrer deixà clar que no criticava que el Govern hagi optat per prorrogar els pressuposts, sinó que ho faci sense presentar el seu projecte a la Cambra quan, segons ella, té l'obligació legal de fer-ho. En aquest sentit, recalcà que el Govern demostra la seva "incapacitat" per governar.

El president d'UM, Pep Melià, advertí que un govern ha de presentar el pressupost i si no és capaç de fer-ho "allò que ha de fer és plegar". El diputat qualificà la situació d'"anòmala" i de "molt greu" i sentencià que el Govern "no és responsable" i "roba" al Parlament el seu principal debat. Des del PSOE i el Bloc, que votaren en contra de la iniciativa popular, defensaren que el Govern ha de poder fer els seus pressuposts, no els de l'oposició, i si aquests no ho permeten, ha de prorrogar els actuals. Antoni Alorda (Bloc) instà l'oposició a presentar una moció de censura o deixar governar. I Antoni Diéguez (PSOE) defensà que el Govern està en minoria però és "honrat" i que si és dèbil "l'oposició ho és més".

Abans del debat, el president Antich defensà que la pròrroga no suposa "cap cataclisme ni la fi del món" i recordà que dos exconsellers d'Hisenda del PP, Cristòfol Soler i Alexandre Forcades, han considerat normal que s'opti per aquesta via. També afirmà que la pròrroga no suposarà cap problema per resoldre el dèficit que es genera cada any a Salut i Educació perquè els serveis bàsics tindran prioritat. Ho féu després que el portaveu popular, Antoni Pastor, el criticàs per la pròrroga amb les mateixes paraules que els socialistes criticaven al lehendakari Ibarretxe i repetís que el dèficit de Salut és de 526 milions, xifra que el Govern nega. Manera també justificà que la pròrroga no impedia lluitar contra l'atur, després que Cabrer afirmàs que a Balears és on més s'incrementen les famílies amb tots els membres aturats. El PP també tenia intenció de reprovar al conseller d'Educació, Tomeu Llinàs, però ho ajornà per l'absència de Llinàs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.