nubes dispersas
  • Màx: 18.17°
  • Mín: 8.69°
18°

Pendents de les altres illes

Les darreres autonòmiques s'han decidit a les Pitiüses. Ara, l'esquerra confia en Formentera i, tot i la divisió, a mantenir Eivissa. La dreta espera una majoria absoluta que passi per Mallorca, però també per Menorca

Tot i que des de Mallorca sovint es perd de vista, les tres darreres autonòmiques es decidiren a les Pitiüses. Sis mesos abans de les eleccions, cap partit no perd de vista les illes menors on, tant a la dreta com a l'esquerra, es plantegen incerteses que poden condicionar els resultats. A Formentera, un cens electoral de 5.500 persones decideix un dels 59 escons del Parlament, clau per determinar governs. Ara l'escó és de la dreta, AIPF, per 339 vots. Tanmateix, les enquestes apunten la possibilitat que passi a l'esquerra, que concorre en la coalició PSOE-Gent per Formentera. Si no hi hagués més canvis, això faria que la majoria absoluta s'allunyàs del PP. Si l'escó no canvia, el PP podria obtenir-la, perquè també li auguren un creixement en escons a Mallorca.

Entre els elements que explicarien un possible canvi a Formentera, hi ha la decisió de l'actual diputat, Pep Mayans, de no repetir. La dreta, a més, ha vetat el pas al seu substitut, el president del PP local, José Manuel Alcaraz, que no es pot presentar perquè està imputat. Ara AIPF no té candidat. A l'altre costat, l'esquerra presentarà previsiblement a l'actual batle de Formentera i president del Consell, l'independent Jaume Ferrer. El seu cartell i les inversions d'aquests quatre anys fan pensar als progressistes que la coalició PSOE-GxF pot obtenir el preuat escó.

A Eivissa, si l'esquerra torna a anar junta, difícilment hi haurà canvis en la distribució d'escons -sis per a l'esquerra i sis per a la dreta-,perquè cal que una força superi per molt l'altra. El Consell, en canvi, es decidí per 37 vots. A diferència del 2007, l'esquerra no està activada per l'oposició a les autopistes, viu conflictes interns i du a sobre el desgast de governar en plena crisi. La dreta tampoc no ho té tot de cara. No té candidat i té un sector molest amb la decisió de Bauzá de vetar els imputats. Fins ara, els progressistes just han guanyat a Eivissa quan han anat junts. Ara, però, les tensions entre el PSOE i Eivissa pel Canvi (ExC) són evidents i la divisió també és un fet dins la mateixa ExC. Però tot indica que s'intentarà reeditar una candidatura unitària, que tornarà a encapçalar l'actual president d'Eivissa, Xico Tarrès, tot i estar imputat.

Precisament la imputació ha impedit que el batle de Sant Antoni, Pep Sala, sigui el candidat del PP per Eivissa. Ara, triaran un candidat amb menys cartell, el conseller insular Vicent Serra o el diputat Enrique Fajarnés.
Com a Eivissa, el PP estrena candidat a Menorca, el diputat Santiago Tadeo. En ell confien per arrabassar el control als socialistes i fer una passa cap a la majoria absoluta a les Balears. S'enfrontarà amb l'únic president insular que no encapçalà llista, el socialista Marc Pons. Només una victòria clara del PP canviaria un equilibri de fa anys, que permet un Govern entre socialistes i nacionalistes. Ara té sis escons el PP, sis escons el PSOE i un el PSM, que es presenta sol després de l'aventura amb Els Verds. La hipotètica majoria absoluta del PP a Mallorca, que donen les enquestes per la davallada dels partits petits, no garanteix, per tant, la majoria absoluta a les Balears. Les illes menors tenen molt a dir el 22-M.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Secondat, fa mes de 13 anys

Aquest és el problema, que no en sou conscients. Prendre'n consciència d'una situació injusta és la primera passa per a canviar-la.

http://raimonbono.blogspot.com

Valoració:3menosmas
Per miquel, fa mes de 13 anys

Jo som mallorquí i no som conscient d'estar espoliant Eivissa... Crec que afirmar que "els mallorquins esteu fent amb Eivissa el mateix que fa Espanya amb els Països Catalans" és exagerar una mica.

Valoració:0menosmas
Per Secondat, fa mes de 13 anys

Per cert, se m'oblidava:
Els mallorquins esteu fent amb Eivissa el mateix que fa Espanya amb els Països Catalans en general: exprimir-nos econòmicament i expoliar-nos. No passa res. Tranquils. Quan vinguen les eleccions i el PP arrasse perquè a Eivissa no és fan escoles ni instituts ja se'n recordareu del que dic. Però vosaltres tranquil, a gaudir de la vida. No deixeu que les queixes dels indigenes pertorben el descans de l'home blanc.
http://raimonbono.blogspot.com

Valoració:3menosmas
Per Secondat, fa mes de 13 anys

No sé d'on ha tret l'articulista que a Eivissa hi haurà una candidatura unitària. Com a membre d'Eivissa pel Canvi us puc assegurar que després de l'incompliment del pacte preelectoral per part del PSOE amb la retirada del PTE veig molt difícil que la gent d'esquerres torne a anar en la mateixa candidatura que el PSOE.
Pel que fa a l'insularisme centrista d'ERC i ENE els augure el mateix resultat a Eivissa que a la candidatura a les passades generals d'Unitat per les Illes: no els va votar ni la família.

http://raimonbono.blogspot.com

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente