algo de nubes
  • Màx: 18.7°
  • Mín: 8.69°
18°

Les Balears continuaran creixent i tindran 1.147.803 habitants el 2020

Les Illes incrementaran la població un 6,37% en els propers deu anys, segons dades de l'INE. Amb tot, l'augment és molt inferior al 31,22% que s'ha viscut en la darrera dècada a l'arxipèlag

45594
En el conjunt de l'Estat la població creixerà prop d'un 2,7%. | S.B.

Les Balears arribaran als 1.147.803 habitants l'any 2020. La xifra suposa un increment de la població en deu anys de 68.714 residents, un 6,37% respecte de les 1.079.089 que viuen a l'Arxipèlag l'any 2010. Aquest ritme de creixement suposa duplicar la previsió d'increment del conjunt de l'Estat, del 2,7%, i només se supera pel de Castella-la Manxa, d'un 6,4%. Amb tot, és molt inferior a l'augment de població que han viscut les Illes en la darrera dècada, del 31,22 per cent.

Així es desprèn de les dades fetes públiques ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) al seu estudi Projecció de la Població d'Espanya a curt termini 2010-2020. L'Arxipèlag, segons les projeccions fetes, tindrà 68.714 residents més. Això suposa un increment moderat dels nivells de creixement amb relació a la dècada anterior. I és que l'augment mitjà entre l'any 2000 i 2009 fou considerable amb una pujada d'habitants del 31,22%, és a dir, 256.752 persones més.

Segons el catedràtic de geografia humana de la UIB Pere Salvà, "el fort creixement des de 1996 explica la dinàmica que encara ens situa al capdavant en creixement poblacional". I és que segons l'estudi de l'INE, 15.668 dels nous habitants seran població estrangera. Actualment, a les Illes hi ha 203.379 estrangers que disposen de certificat de registre o de targeta de residència.

Menys neixements

En termes de creixement vegetatiu, tot indica que el 2020 el saldo es col·locarà a Balears en 10.518 naixements sobre el total de defuncions que es registraran a la comunitat, la qual cosa implica un descens del 14,5% respecte de la taxa del 2010. Segons Pere Salvà, "aquesta tendència de menys naixements ha començat a donar-se ja enguany".

Respecte al saldo migratori, l'estadística revela que l'augment total estimat se situarà en 44.272 persones entre el període 2010 i 2020, basat fonamentalment en l'arribada d'immigrants.

Pel que fa a la taxa de dependència, la comunitat autònoma evolucionarà d'un 19,9% entre la població més gran de 64 anys el 2010 a una mitjana de 24,4% en el 2020. En el cas dels menors de 16 anys es mantindrà gairebé invariable en aquest període.

47 milions a tot l'Estat

En el conjunt de l'Estat espanyol s'arribarà a poc més de 47 milions d'habitants el 2020. La població resident creixeria en 1,2 milions (un 2,7%), respecte dels 5,9 milions d'increment (14,8%) del període 2000-2009. L'informe calcula que la prolongació de les tendències demogràfiques actualment observades als pròxims deu anys comportaria que es registrassin decreixements poblacionals en cinc comunitats autònomes: el Principat d'Astúries (-3,2 %), el País Basc (-2,0%), Castella-Lleó (-1,9%), Galícia (-1,6%) i la Rioja (-1,3%).

El catedràtic de geografia humana, Pere Salvà, assegura que "les projeccions que es fan en l'àmbit estatal són fiables i acostumen a complir-se", però en el cas de les Illes Balears "no acostumen a ser gaire fiables, ja que nosaltres depenem molt de com vagi l'economia. Però, només queda esperar i en deu anys podrem saber si les estimacions s'han complert o no".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per JOAN DE SA MONTANYA, fa mes de 13 anys
AIXÒ JA NO ES MALLORCA, AIXO ES HONG KONG !
Valoració:5menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 13 anys
No serà només les Balears, serà Europa, EUA o el Món Occidental que farà reduir la població quan se col·lapsi per el motiu que sigui.
Els emigrants que vénen no s'entèmen que estant foradant el vaixell i tot perque els dirigents ignoren les conseqüències del segon principi de la termodinàmica.
Valoració:-1menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 13 anys
El repte és manenir la identitat col·lectiva pròpia en condicions difícils.

Ho farem, si els psociatEs i els peperos no acaben entre els dos amb les senyes d'identitat d'un poble que mereix, com tots, conservar-les i "disfrutar"-les.
Valoració:2menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 13 anys
Molt possiblement al 2010 superarem els 1.300.000 habitants. Les estimacions fetes anteriorment sempre han errat a la baixa i amb un marge molt alt.
Fan les seves estimacions en base a dades demogràfiques i econòmiques d'aqui, quan el que realment influeix són les condicions socio-econòmiques existents als paisos emisors. I aquestes seguiran essent molt pitjors que les nostres.... La gent seguira arribant en massa, i no en pasteres, arriben i arribaran per Son Sant Joan.
Fins que no es canvii la idea del "desenvolupament global" pel de "desenvolupament local general" això seguirà essent així.
Valoració:9menosmas
Per a, fa mes de 13 anys
do not visit, tant de bó tinguis raó. sobren ara mateix 500.000 persones per tornar a viure a "l´illa de la calma".
Valoració:12menosmas
Per unmes, fa mes de 13 anys
Les illes no poden acceptar més inmigrants. Senzillament no tenim recursos (industria,...). El turisme ja se'ns queda curt ara. El 2020 no hi haurà tants d'habitants, senzillament perquè les illes no tenen recursos per tanta gent.
Valoració:4menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 13 anys
La població a Balears serà de uns 650.000 habitants l'any 2020, això se veurà passats els anys 2011 i 2012.
Valoració:2menosmas
Per Alè, fa mes de 13 anys
"Exactament" 1.147.803? Per què no 802 o 804? Quines coses que tenen els profetes!
Valoració:4menosmas
Per Tià, fa mes de 13 anys

No solc esser sarcàstic ni corrosiu, però em fiaria més de les previsions d'en Rappel que no dels economistes, demògrafs i polítics en general (em fa l'efecte són tot u).

Si cinc o sis mesos abans de l'esclat de la crisi no foren capaços de preveure-la, com tenen el poc seny de venir-nos a predir el que passarà d'aquí deu anys? En una situació tan ràpidament canviant com la nostra és pur deliri, xerrar per xerrar o, simplement, voler cobrar per uns articles i uns estudis que no tenen cap ni centener.

Més, molt més, em preocupa el dia a dia d'avui, any 2010. Perquè, sobre l'experiència del que han predit fins aquí, podem dir que sempre, o quasi sempre, l'han esguerrada. Què en saben, ells, si la crisi s'ha acabat? Jo el que crec és que hem entrat dins un cicle nou en què les coses seran molt diferents de les que hem vistes fins aquí, però no sabem com serà, aquest cicle, ni quina evolució seguirà. La resta és xerrameca buida.

I si no, ja en parlarem d'aquí deu anys... si som vius i no ens morim, que deia La Trinca.
Valoració:12menosmas
Per Antipoblació, fa mes de 13 anys
Això és el que els nostres governants han volgut... Estic fart de sentir a les notícies que hi ha pocs naixements i que el país enveeix. I la gent, beneita, venga procrear com a conills per uns miserables euros de subvenció o per por a no saber a quí deixaran l´herència. El nivell poblacional és del tot insostenible, i més en una illa. Ens hem convertit en una plaga i volgueu o no, un dia o un altre, s´haurà d´exterminar.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente