algo de nubes
  • Màx: 20.18°
  • Mín: 12.82°
20°

Cardona pot acabar al Grup Mixt si hi ha fiança

La intenció de Bauzá d'expulsar l'exconseller en cas que li apliquin mesures cautelars té una important contestació interna. Dirigents i exconsellers del PP no hi estan d'acord

118478
Josep Juan Cardona, dimarts pujant les escales del Parlament. | M.À.Cañellas

El diputat del PP Josep Juan Cardona podria acabar al Grup Mixt si el jutge del cas Scala accepta la petició de la Fiscalia d'aplicar-li una fiança civil de 4,8 milions d'euros per la seva imputació. Diversos companys de partit i de grup parlamentari apunten que aquest escenari és el més provable a curt termini, perquè donen per fet que, si el jutge li reclama fiança, el president de la formació, José Ramón Bauzá, el suspendrà de militància. Fins i tot, assenyalen que el podria enviar al Grup Mixt perquè només Cardona pot decidir sobre el seu acte de diputat i ja ha deixat clar al seu entorn que no hi pensa dimitir.

De fet, els mateixos que preveuen aquest procediment no oculten el malestar davant la intenció de Bauzá de suspendre de militància Cardona si li imposen una fiança civil. Aquests, algun d'ells exconsellers del Govern Matas com Cardona, entenen que no s'hauria d'actuar contra l'eivissenc si just li imposen una fiança civil perquè consideren que no és el mateix que una fiança penal. Posen com a exemple el cas Cavallistes, on s'imposà una fiança civil a una quinzena de càrrecs municipals del PP que després foren absolts. Si s'hagués aplicat llavors la mesura que ara pretén aplicar Bauzá els haurien expulsat del partit, recorden.

El precedent de Vicens

A més, apunten que la imatge que es pot donar al Parlament, amb un diputat expulsat del partit en el Grup Mixt i que continua votant amb ells, seria complicada d'explicar i fàcilment equiparable a l'únic precedent que s'ha viscut aquesta legislatura, el de Tomeu Vicens. Vicens fou suspès de militància per UM i expulsat del seu grup després que el jutge li aplicàs mesures cautelars, però continunà a la Cambra dins el Grup Mixt, votant normalment amb el Pacte, fins que fou condemnat. Cardona ha deixat clar als seus que no té intenció de dimitir com a diputat -si ho fes, perdria la condició d'aforat- perquè tenia intenció d'al·legar contra la petició de la Fiscalia i perquè està convençut de poder demostrar la seva innocència.

Els crítics amb la decisió que pretén prendre el president del PP esperen que el precedent de Vicens el faci fer marxa enrere. Però, encara veuen un altre perill intern per a Bauzá si actua contra Cardona. El president no només es posaria exconsellers en contra, sinó que, segons ells, es podria enfrontar amb el PP d'Eivissa, del qual Cardona havia estat fins fa poc president i on encara conserva poder. La suspensió de militància de l'eivissenc podria fer trontollar els equilibris interns dels populars en aquesta illa i això es podria girar contra Bauzá. Allò que és evident és que la gestió d'aquesta situació per part del president del PP comença a passar-li factura internament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.