muy nuboso
  • Màx: 18.15°
  • Mín: 11.1°
18°

El Consell preveu fer un crèdit de 36 milions per recuperar Can Domenge

El Govern no fa l'operació per no endeutar-se, però donarà els doblers a la institució insular perquè compri el solar de Palma. La Conselleria d'Habitatge gestionarà la construcció dels pisos protegits

50878
Els terrenys de Can Domenge foren venuts pel Consell l'any 2006. | Joan Riera - Jaume Morey

El Consell de Mallorca preveu endeutar-se en 35,8 milions d'euros per fer efectiva la compra dels terrenys de Can Domenge, que la mateixa institució va vendre a les promotores Sacresa i Ferratur ara fa quatre anys per 30 milions d'euros. Tot i que, en principi, havia de ser el Govern qui aportàs de cop els doblers, finalment la Conselleria d'Hisenda ha preferit no endeutar-se. Ara, el Consell es planteja demanar el crèdit i ja té el compromís de l'Administració autonòmica que li pagarà tota l'operació financera, perquè serà la Conselleria d'Habitatge la que s'encarregarà de gestionar la construcció de pisos protegits al cèntric solar de Palma.

La decisió encara no està presa, atès que es mantenen negociacions obertes amb el Ministeri de l'Habitatge amb l'objectiu que contribueixi a costejar l'operació. Tanmateix, davant les dificultats perquè el Govern central respongui amb celeritat i davant les restriccions de l'Executiu autonòmic a l'hora d'incrementar el deute per aportar ara els 35,8 milions que valen els terrenys, la firma d'un crèdit per part del Consell es presenta com l'opció més viable.

Per poder-ho fer, caldria que el ple de la institució autoritzàs la contractació d'aquesta nova operació financera i, tenint en compte que el Consell just té dos mesos per pagar els doblers a les promotores -tenia tres mesos el passat 16 de març, quan s'hi comprometé davant una instància judicial-, és possible que es demani el permís en el ple del sis de maig. En principi, els partits de l'oposició -PP i UM- no votarien en contra de l'operació. De fet, votaren a favor de la compra dels terrenys el març passat i, com a molt, criticarien l'Executiu, que inicialment s'havia compromès a fer-se càrrec dels doblers i ara evita endeutar-se més. Si es fes efectiu el nou crèdit, els 35,8 milions se sumarien al nou deute de 32 milions previst per a aquest exercici.

El Consell arribà el 16 de març a un acord per recuperar els terrenys amb les promotores Ferratur i Sacresa, que s'havien quedat el solar després de guanyar un concurs, ara fa quatre anys. El Consell, l'any passat, rescindí el contracte de compravenda per incompliment de les promotores i, a principi d'enguany, les empreses li feren una primera oferta de venda del solar, que finalment acabà fructificant. Segons el compromís assolit, Ferratur i Sacresa es varen comprometre a retornar el solar sense gravàmens i a retirar el contenciós obert contra la rescissió. El Consell, per part seva, s'ha compromès a abonar ara els 30 milions que obtingué fa quatre anys per l'operació i a pagar-ne 5,8 milions més -en concepte d'interessos i despeses útils efectuades per les promotores- quan acabi el procediment penal i el contenciós administratiu obert.

L'operació de venda dels terrenys de Can Domenge, efectuada pel Consell l'any 2006, quan Maria Antònia Munar (UM) presidia la institució, es troba sota investigació judicial arran de la querella presentada pel Grup Núñez i Navarro, que va perdre el concurs de compra del solar, tot i oferir 60 milions, el doble que les promotores guanyadores i el mateix preu valorat després per Hisenda. Per aquest cas estan imputats diversos exresponsables del Consell i d'UM, entre ells Munar, i fins i tot s'ha obert una peça separada del cas Can Domenge arran dels escorcolls fets el novembre a les seus de Sacresa i Ferratur i del despatx de l'advocat Santiago Fiol, on tenia la seu la UTE integrada per les dues promotores.

Els habitatges de Nouvel, gairebé descartats

La Conselleria d'Habitatge del Govern balear ja ha començat a fer feina per poder construir a Can Domenge habitatges protegits. En principi, se'n construirien uns 600 i la majoria es destinarien al lloguer i per a joves. Segons el Consell, després dels primers estudis que s'han fet, gairebé està descartat que es porti a terme al solar el projecte del famós arquitecte Jean Nouvel, que presentaren les empreses Sacresa i Ferratur, guanyadores del concurs de compravenda del solar. La dificultat d'adaptar el projecte de Nouvel, amb pisos d'alta qualitat i d'elevat preu, a una oferta de pisos protegits, amb dimensions més reduïdes, qualitats més baixes i preus limitats, seria un dels elements que més pesaria a l'hora d'estudiar alternatives a la proposta que va fer l'arquitecte de la torre Agbar de Barcelona.

En realitat, els terrenys que recuperarà ara el Consell són molt diferents als que va vendre, perquè les promotores hagueren de comprar una finca annexa, cedir part del solar a l'Ajuntament i urbanitzar-lo. Així, si la institució va vendre 52.262 metres quadrats, ara en recuperarà 46.370, però urbanitzats. En qualsevol cas, el Govern té molt clar que s'han de fer habitatges protegits al solar de Can Domenge, un dels més cèntrics de Palma amb aquestes dimensions, perquè la demanda continua creixent. Segons la Conselleria d'Habitatge, els pisos comprats per l'Ibavi directament al promotor al Pil·larí tenen una gran demanda, tant en l'opció de lloguer com de compra. Tots els estudis sobre demanda d'immobles protegits amb els quals treballa la Conselleria d'Habitatge mostren que la demanda fins i tot augmenta. A més, les sol·licituds d'ajuts al lloguer que gestiona l'Ibavi s'han multiplicat per quatre. Per tot això, el Govern considera totalment justificat que els terrenys de Can Domenge es destinin a habitatges protegits i poder facilitar així l'accés a una llar als ciutadans de les Illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ca, fa mes de 13 anys
i 200 milions pel tren inútil de llevant. Incoherència! Vergonya!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente