algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

Pep Melià, nou president d'UM amb un 31% dels vots en blanc

Obté el 68% dels suports, però gent de Palma, Campos i Santanyí hi mostra discrepàncies. El partit assumeix un codi ètic per actuar contra suposats corruptes

Font: youtube.com

El president d'Unió Mallorquina, Pep Melià, fou ratificat ahir en el càrrec per la militància en un congrés extraordinari que es plantejava com de "refundació", després de les crisis internes i de les sacsejades judicials rebudes, i que serví per fixar també noves línies ideològiques, estratègiques i ètiques de la formació. Melià, l'únic candidat que s'hi presentava, fou elegit amb un 68,46% dels vots (267 dels 390 sufragis vàlids), però fou castigat amb un 31,54% en blanc (123 paperetes). 14 dels 404 vots dels compromisaris foren nuls.

El percentatge de vots en blanc és lleugerament superior al dels seus predecessors, Miquel Àngel Flaquer, Miquel Nadal i Maria Antònia Munar, els tres altres presidents que UM ha tingut en dos anys i mig. Ahir, cap d'ells no acudí al congrés de Manacor. Ja no són militants perquè estan imputats amb mesures cautelars per suposats casos de corrupció.

El vot de càstig a Melià s'explicaria pel descontentament d'agrupacions, com les de Palma (parcialment), Campos i Santanyí, vinculades al sector nadalista i que o bé no es consideren prou integrades, o bé no comparteixen l'autocrítica que s'ha fet. Ahir, l'exbatle de Campos Guillem Ginard i la regidora de Palma Cristina Cerdó no amagaren el malestar. El primer acusà el partit d'haver utilitzat Campos i anuncià que no s'integrarà a cap òrgan executiu fins que UM no repari el dany causat.

Tot i això, militants propers a Cerdó formen part de l'executiva de Melià, que integra tots els sectors i es nodreix de molts representants municipals joves. Tanmateix, ni en l'executiva ni entre els 70 membres del consell nacional -nou màxim òrgan entre congressos- no hi són persones properes a Melià, com els exconsellers Miquel Ferrer, Miquel Àngel Grimalt i Mateu Cañellas, que ni tan sols acudí al congrés. Tampoc no hi és el batle de Porreres, Bernat Bauçà, que, malgrat signar una de les ponències, no és a cap òrgan de direcció per incompatibilitat amb el secretari general, Joan Monjo.

Les ponències, en canvi, patiren pocs vots en contra i pocs canvis. Amb aquestes iniciatives, UM es dota d'ideologia, es declara eminentment nacionalista i de centre i renuncia a ser frontissa, com fins ara. També crea nous òrgans de direcció, més amplis. I, sobretot, fa autocrítica, renega del clientelisme i s'imposa un codi de bones pràctiques que, entre d'altres, suposa la suspensió de militància de qualsevol imputat amb mesures cautelars per un suposat cas de corrupció. En el congrés d'ahir es retirà un punt que plantejava la suspensió de militància per als detinguts i es rebutjà una proposta que limitava el mandat del president a vuit anys. Cap dels dos entecessors de Melià no hi ha durat més d'un any i mig. Nadal dimití per les crisis internes; Flaquer, en ser imputat per un suposat cas de corrupció.

UM canvia d'imatge i es pinta de taronja

Tot i que es plantejà en un principi la possibilitat, UM no canvia de nom a partir del congrés, però si d'imatge. A partir d'ara, se substitueix el blau pel taronja, un color que ja va emprar un altre partit a les Illes, el PSM, i un altre de l'Estat, el PP. El taronja centra ara tota la imatge i s'arrodoneixen les lletres. Una franja blava i la quadribarrada apareixen a la part inferior de l'anagrama, que guarda semblances amb el de CiU.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Jul., fa mes de 14 anys
Sabiais que la Cati Julve tiene a unos 69 Manacorins empleados en el Consell , que ni van a trabajar , pero eso si cobran cada mes , como se nota que no paga ella, lo pagamos todos,
Su forma de trepar , veremos como acaba.
Valoració:-1menosmas
Per Biel, fa mes de 14 anys
Les samarretes del dia del congrés, una vertadera gilipollada. Just per aixo ja no mereixen ser votats. Menys paraules, samarretes i coloretes taronja i més feina!!!
Valoració:-12menosmas
Per Demagòia no., fa mes de 14 anys
Ligeia...pensa bé abans de parlar i mira com es publiquen les coses dins el diari. Mira bé els articles manipul.ladors, que segur que t'agraden perquè et donen la raó, i mira qui els escriu.
Són membres de Maulets. El diari de balears és el diari de propaganda política dels maulets.
Valoració:36menosmas
Per Ni esquerres ni dretes, fa mes de 14 anys
Com a mínim amb les samarretes que han fet ja marquen una diferència que pot arribar a molta gent.
Diuen que són nacionalistes i que no són ni d'esquerres ni de dretes.
Això pot arribar a contentar a molta gent que està farta de l'inútil.litat del nacionalisme existent.
Valoració:25menosmas
Per Esperanceta, fa mes de 14 anys
Una mostra de bona política:

http://ib3noticies.com/20100421_64649-julve-votarem-en-funcio-del-programa-electoral.html

Des de l'oposició i la posició en què està UM és la postura més encertada.

Mala política és expulsar UM del govern tractant de lladres indiscriminadament tots els seus membres, quan va ser UM qui va fer possible que el govern actual existís. I després d'això, quedar en minoria i no convocar eleccions generals.

Valoració:12menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 14 anys
No, Ligeia, mai de la vida.

Un partit està més cotitzat i pot exigir més a l'hora de pactar si, d'entrada, té les mans lliures per decidir distintes opcions a l'hora de pactar. Està bé comprometre's a no pactar amb persones corruptes, però no es pot dir que es renuncia a pactar amb un dels dos reis de la bipolaritat. Els altres, llavors, s'inflen i fan i desfan al seu gust. Com sempre, però pitjor.

Un partit minoritari que ja està compromès a no fer determinats pactes abans de les eleccions... després, a l'hora de pactar, se'l rifen.

Fer política no és això naïf que proposes contínuament, Ligeia.

Els comentaristes aporten molts arguments i raonaments. Et penses que només tu argumentes, Ligeia, però no és així.
Valoració:10menosmas
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
He, he, ja veig que sabeu picar ditets però encara zero arguments i zero respostes al que he dit. Cap canvi a ca UM...
Insistiré si UM vol tenir credibilitat quan diu que és nacionalista i defensa la llengua i que s'ha desconnectat de les magarrufes, no s'hauria de comprometre a no pactar amb el PP corrupte i espanyolista?
Valoració:-24menosmas
Per Francesc, fa mes de 14 anys
Jo encara no sé què volen dir aquests dirigents polítics quan parlen de nacionalisme. Cal dir les coses clares i deixar enrere termes que, de tantes coses que volen dir, no volen dir res i, alerta, si no disposes de maquinària mediàtica com es grans partits espanyols, aquesta ambigüitat sempre t'acabarà fent mal, ja que sempre se farà visible un sentit del terme que faci mal.

El PSOE i el PP són mil vegades més nacionalistes del que pugui arribar a ser mai UM. I què? els grans mitjans sempre ens mostraran una UM radical en front d'un PP i un PSOE més moderats (segons el mitjà serà l'un o l'altre).

Els partits autòctons de la catalanitat tendeixen a pecar donant joc a aquests paranys mediàtics:

PP i PSOE imposen el castellà amb mà de ferro arreu de l'Estat dels espanyols, encara que sigui en terra de pobles de parla diferent a la castellana.

UM podria dir que ja n'hi ha prou d'imposició del castellà allà on no és llengua pròpia, que està bé conèixer llengües però que no poden ser emprades com a eines de submissió (bilingüisme assimètric, etc), que el castellà ha de ser una opció, però mai una obligació, etc

Qualsevol amb dos dits de front, sense judicis previs, sense engegar la tele, sense llegir cap diari... detectaria sense error possible l'opció nacionalista i radical com a PP/PSOE.
Valoració:5menosmas
Per Biel, fa mes de 14 anys
Aquí n'hi ha que se proven a veure qui és més nacionalista, idò jo trob que com menys parli UM de nacionalisme més bé li anirà. El nacionalisme està massa identificat amb extremeismes, ERC, PSM i companyia. Es pot ser el més nacionalista sense parlar-ne gens. El més important són els resultats, i parlant tant de nacionalisme els farem ben magres. I a qui no li agradi, que és la minoria minoríssima, que es foti. No se si en Melià està preparat per assumir aqauest plantejament que és l'únic que pot impulsar que UM deixi de ser frontissa i passi a ser una força majoritària creïble.
Valoració:54menosmas
Per gerret, fa mes de 14 anys
ves alerta pep a la foto hi ha qualqú molt perillós el més pintat et pot fotre, n´hi ha que tant aplaudeixen a la MAM com et piten a qualsevol , son perillossos
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente