nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Mig PSM rebutja una coalició amb EU i un terç vol la fusió amb Entesa

L'enquesta que la direcció ha fet a la militància mostra reticències cap a Esquerra Unida i ERC i posa de manifest que bona part defensen anar sols

L'enquesta en què s'ha basat la direcció del PSM per plantejar avui, en el consell de direcció política, una nova política d'estratègies deixa clares les preferències de la militància. La meitat dels afiliats consultats considera que la relació amb Esquerra Unida i amb Esquerra Republicana ha de ser merament "ordinària" i no en forma de coalició com fins ara. Gairebé la meitat dels consultats (un 43%), contràriament, creu que la coalició electoral s'ha de fer amb Els Verds. En canvi, un terç de la militància (un 30%) manté que el PSM i Entesa, el partit format per escindits, s'han de fusionar i una quarta part més (un 23%), que s'han de federar.

La direcció nacionalista també ha demanat a les bases sobre UM. Només uns pocs (un 4%) aposten per una coalició amb ells i, en canvi, el 90% vol que la relació amb UM sigui ordinària.

Per altra banda, més de la meitat del PSM (un 53%) creu que és important que Els Verds formin part d'una hipotètica coalició amb ells i un 27% els considera imprescindibles. Un 37% pensa que és important que hi sigui Entesa i un 43%, que el PSM es presenti en solitari. En canvi, un 30% opina que és inacceptable una coalició amb Esquerra i a un 43% li és indiferent. En el cas d'EU, un 53% troba indiferent que formi part d'una coalició amb el PSM. El 89% pensa que és "inacceptable" una coalició amb UM.

La majoria de la militància (54%) veu imprescindible que el criteri de composició d'una hipotètica coalició electoral sigui el nacionalisme i la meitat manté que el seu partit ha de tenir un pes majoritari i que ha d'encapçalar la llista al Parlament (64%).

Malgrat tot, més de la meitat dels militants valora de manera positiva que es fes el Bloc el 2007 i just un 15% ho veu malament. La majoria també valora en positiu l'actuació del PSM al Govern i al Consell.

EU i Esquerra creuen que el PSM s'equivoca

La proposta del PSM no agrada gens a Esquerra Unida i a Esquerra Republicana, que ahir la consideraren un "error" si finalment es posa en pràctica.

El coordinador d'EU, David Abril, confià que quedi una porta oberta a reeditar el Bloc. Abril, que ahir es reuní amb el líder del PSM, Biel Barceló, advertí que el seu partit no vol que li condicionin el procés de refundació, recalcà que ja són autònoms i sobirans i deixà clar que continuaran amb IU de referent.

El president d'Esquerra-Illes, Joan Lladó, apuntà que encara hi ha marge perquè el PSM canviï i aposti, com ells, per "l'esquerra nacional". Lladó recalcà que si es presenten dividits afavoriran el retorn del PP.

Els Verds, la parella elegida ara pel PSM, no descarta una coalició, però diu per boca del seu portaveu, Miquel Àngel Llauger, que la seva prioritat és reeditar el Bloc.

Entesa, creada per escindits del PSM i que podria anar en coalició amb ells, creu que la proposta "sona bé", però el seu líder, Biel Huguet, afirmà que "abans de pujar al cotxe volem saber on vol anar". Huguet indicà que Entesa aposta per un "projecte nacionalista i progressista obert i si el PSM es decanta per això serà més fàcil parlar-ne".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Carles, fa mes de 13 anys
Foraviler, si fos cert això de que encara vos cou la "jugada" de les Europees no s'acaba d'entendre que trobis "el més adequat" un pacte amb els d'Entesa, que en varen ser els principals artífexs. I si no demana als teus capos qui tenia la posició més "dura" a l'hora de negociar aquell frustrat pacte.
Al marge del ridícul que suposa que vos queixeu de les condicions quan se limitaven únicament al compromís d'una coalició estable també per al 2011...
Mostrau massa es llautó, no ho creus?
Valoració:-6menosmas
Per Foraviler, fa mes de 13 anys
A Esquerra potada, encara ens cou la jugada que ens van fer per les Europees, i no fan més que demanar quan en realitat no tenen la força que tenen i veient com van les coses a Catalunya (amb l'empenta de Reagrupament) no els veig amb molta força, menys ara amb la crisi econòmica que patim, que ens obliga a atendre assumptes més urgents que l'independentisme.
Crec que el més adecuat seria un pacte (o millor fusió) entre PSM, Entesa i els Verds, hem sembla la opció menys perjudicial, a més EU té la suficient força per mantenir els seus diputats. I resem per a que hi hagi un trasvassament del PP al PSIB, si no Balears sirà ingovernable durant molts anys.
Valoració:4menosmas
Per Deixau-nos tranquils, fa mes de 13 anys
Parlau de responsabilitat i abandonau a mitjan legislatura sense tenir cap feina més important? Uns vagues arribistes sou tots plegats.
El pitjor de tot és què, com que estireu desenfeinats, no tindreu res més a fer que tocar els collons al PSM.
Deis que el nacionalisme ha minvat molt des del 95 i és cert. HA MINVAT D'ENÇÀ QUE HI SOU VOLTROS !!!
Posau-vos a fer feina de una puta vegada, trols dels collons !!
Valoració:2menosmas
Per Un del PSM de tota la vida, fa mes de 13 anys
O no va venir en Puigcercòs aquí perque sinó no vos treien a la foto?
A qui li feien les preguntes els periodistes? A Joan Lladó? Au, venga !!
Sou uns enlluernats per l'aire metropolità i cosmopolita que vos dona ERC.
Aquí sempre hi ha hagut PSM, lo demés son franquícies pels qui volen mamella sense pencar...
Valoració:3menosmas
Per unitat, fa mes de 13 anys
Per tal d'aconseguir l'alliberament de Mallorca necessitam lluitar amb les mateixes armes que l'estat espanyol. Quan PSOE i PP decideixen que una qüestió és d'estat s'ajunten i deixen a part les coses secundàries. La independència de la nostra illa -juntament amb els altres territoris catalans- és, evidentment, una qüestió d'estat; però la diferència és que els espanyols van plegats i nosaltres anam separats. Una altra diferència és que PSOE i PP actuen a tot el territori que consideren propi; en canvi aquí -Mallorca, Barcelona, València- és ple de partits que consenten d'adaptar-se a les fronteres administratives imposades pels ocupants. Segurament pensen que, en el futur, podran eliminar-les; però és probable que allò que, en el present, estiguin fent és reforçar-les. Gran contradicció entre les coses que es pensen i es diuen i les que es fan. Suposant que la nostra dissortada Història ens ha duit en aquesta situació, això no lleva que si hi ha un partit -ERC- que decideix d'actuar amb sentit nacional i d'estat se l'hagi de marginar amb l'excusa de si ens prendrà vots. Si això passava voldria dir que com més va més gent hi ha que pensa i actua en clau nacional i no regional, cosa que començaria a inquietar els espanyols imperialistes i ompliria d'esperança els mallorquins i la resta de catalans.


Valoració:0menosmas
Per Julià, fa mes de 13 anys
Pau: els d'ERC no "han vingut aquí", són d'aquí. ¿O és que creis que a Mallorca només hi pot haver partits regionalistes i estatals espanyols?
Valoració:3menosmas
Per Pau, fa mes de 13 anys
Antoni, xerres del PSOE, el vostre soci al principat? I de IxC (àlies de Izquierda Unida), l'altre soci que teniu a Catalunya?
Que n'arribau a ser de mentiders, falsos i demagogs, els d'ERC.
Valoració:-3menosmas
Per Antoni de Ca'n Marròn, fa mes de 13 anys
El PSM du 30 anys pontificant sobre la teoria del nacionalisme d'esquerres - haurem de tenir paciència, alguns processos son més lents que la fissió natural del Urani: a Cuba duen 50 anys volguent fer sa Revolució - i fent política de seminari se'n ha donat compte que EU és espanyolista.Molt bé és un gran avenç, fructifiquen 30 anys de feina.Encara falten 50 més per que se'n adonin que el PSOE és espanyol i no és pot pactar a qualsevol preu, sobre tot si no hi ha plomes per darrera, però bé ara aquest no és el debat, l'important és que el PSOE és d'esquerres.Be jo no us tornaré a votar però potser d'aqui 50 anys si us adonau que l'enemic és el PSOE potser tornarem a parlar.
Valoració:-1menosmas
Per Pau, fa mes de 13 anys
Ja estan els enemics fent SPAM. Ja podeu enviar els comunicats a REAGRUPAMENT, a mem que vos diuen. O a les CUP. O a Soberania i Progrés. O a tots els que vos han vist els ullals.
Ja no vos basta ficar merders al principat, com per venir ara aquí a donar lliçons de "responsabilitat".
A PORGAR FUM, PODEU ANAR !!!
Valoració:1menosmas
Per joan, fa mes de 13 anys
el Bloc ha estat la gran decepció d'aquesta legislatura, l'última opció que teniem que s'ha demostrat un fracàs per la inexperiència, els egos i la incapacitat de fer propostes reals per sa gent i continuar amb enganys com el pla de carreteres i obcessions egocèntriques desestroses com els trens del Sr vicens. El meu vot segur que no el tidran ni ells ni ningú més. Hem de poder tornar a confiar amb els polñítics i amb aquests crec que ja és impossible.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente