algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
29°

El PSM debatrà dissabte no reeditar l'actual Bloc

Reuneix el seu màxim òrgan per valorar si ha de reforçar les sigles o es presenta en coalició amb algun dels socis d'ara

El Partit dels Socialistes de Mallorca (PSM) reunirà dissabte el consell de direcció política -màxim òrgan del partit entre congressos- per perfilar com s'ha de presentar a les eleccions autonòmiques de 2011. En la reunió, es debatrà si s'han de reforçar les sigles pròpies o s'han de formar coalicions electorals amb alguns dels socis actuals o amb altres partits propers. Tot i que l'opció de reeditar el Bloc tal com està configurat ara (PSM, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana) no s'ha descartat completament, és una de les que té menys opcions de prosperar.

En qualsevol cas, el PSM no prendrà dissabte cap decisió i serà una assemblea de militants la que, aquest febrer, marcarà les prioritats dels nacionalistes a l'hora de crear hipotètiques aliances electorals. Els nacionalistes han constatat que una part important de la militància és partidària de reforçar les sigles pròpies, però també hi ha partidaris de mantenir aliances electorals. En el moment de configurar-les, ningú ignora que internament no han agradat gens els darrers moviments d'Esquerra Republicana, sobretot des del conflicte que visqueren en les passades europees, agreujat per la recent decisió unilateral dels republicans d'abandonar els executius autonòmic, insular i municipal de Palma.

En canvi, el PSM s'entén amb una part de la cúpula d'Esquerra Unida, la més pragmàtica, tot i que és pública la falta de feeling amb el líder del Bloc a Palma, Eberhard Grosske. Finalment, els nacionalistes mantenen bones relacions amb Els Verds, sobretot des de les passades europees. Al marge dels socis del Bloc, una altra possibilitat dels nacionalistes seria cercar-ne amb perfil similar, com Entesa per Mallorca, la formació nacionalista creada per escindits del PSM. Però, fins ara, no s'ha constatat cap apropament entre ells.

Així les coses, el PSM culminarà, amb la reunió de dissabte a Consell i l'assemblea de febrer, el camí que obrí en el congrés de 2008, quan es fixà l'any 2009 com a límit per aclarir si repetiria o no el Bloc, una vegada descartat com a nou subjecte polític que diluís els seus integrants. En aquest temps, els nacionalistes han efectuat un important procés de consultes internes amb les bases, que els ha permès conèixer allò que els demana la militància. Seran els afiliats els qui tindran la darrera paraula en la qüestió.

Complicada decisió

Sigui quina sigui la decisió, és previsible que el PSM rebi crítiques i pressions d'altres formacions, principalment si el resultat final no és un Bloc que, almenys fins ara, s'havia justificat com un dels elements determinants perquè el PP no assolís la majoria absoluta en les eleccions de 2007. En qualsevol cas, el PSM no acabarà amb això el procés de debat intern, perquè encara ha de fer, després de l'estiu, un altre congrés, ja de caire més preelectoral, per llançar els seus candidats al 2011. A hores d'ara, ningú no qüestiona el lideratge intern de l'actual secretari general, Biel Barceló, que previsiblement repetirà com a candidat del PSM.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per makinet, fa mes de 14 anys
O sigui, que debaten, a posteriori, la no reedició del Pacte III durant 2011-2014...
Valoració:0menosmas
Per anselm, fa mes de 14 anys
els d'ERC fan riure. En Lladó en particular, quin afany de protagonisme, i quant poc seny
Valoració:-2menosmas
Per Tots prodits ?, no tots, fa mes de 14 anys
Els unics que no s'han aferrat a ses cadires, tot i ser els unics sense cap imputat per corrupcio han estat es membres d'Esquerra. Tots els altres encara hi son, considerant unicament ses opcions que els ajuden a seguir en el govern. Pensau-ho be.
Valoració:-1menosmas
Per Cosme, fa mes de 14 anys
Amic Jaume, no coincidesc amb tu en absolut en el referent a la ubicació a l'espectre ideològic del PSM i ERC. En un país sobirà ERC seria la dreta o el centredreta i el PSM seria el centre o el centreesquerra. Efectivament esquerra no n'hi ha. Però això passa per tot el món llevat d'alguns països sudamericans.
Valoració:1menosmas
Per Lluis Darder Estrany, fa mes de 14 anys
Aquí l' únic Bloc necessari és un Bloc Anticapitalista per tal de llevar l'esquerreta inútil llunyana de la representació dels autèntics valors de l'esquerra.
Valoració:-4menosmas
Per R.Borràs, fa mes de 14 anys
Si no hi ha Bloc el PP guanyarà la majoria absoluta (qualsevol anàlisis de prospecció electoral així ho confirma). No es podrà culminar la bona feina de gent com ara Gabriel Vicens, Fina Santiago, Xisca Vives, Nanda Ramon.... Encara és possible que – exceptuant Menorca- visquem una situació política similar al País Valencià. És aquesta la contribució a fer al País de la esquerra nacional?
Valoració:4menosmas
Per Bon rollo, fa mes de 14 anys
Sembla que el PSM se comença a posar les piles. Esper que pel seu bé propsperi la proposta de no reeditar pacte amb IU. I que pel bé del nacionalisme, ho arreglin amb Entesa per Mallorca. Ja és ben hora d'acabar amb els retrets, divisions, mals rollos i beneitures, ara toca reconstruir en positiu i és al PSM al que li toca gran part de la feina. Confii que en Barceló la sabrà fer.
Valoració:-2menosmas
Per Jaume, fa mes de 14 anys
L'any 2007 al PP li varen faltar 600 vots per la majoria absoluta. Amb majoria absoluta d'en Matas no només no s'haurien destapat els casos de corrupció sinó que haguessin seguit indefinidament.

PSM, no reeditar el Bloc és donar la majoria absoluta al PP. Pensau un poc més amb el país i no tant en la cadira!
Valoració:5menosmas
Per Anònim, fa mes de 14 anys
En un país sobiranista PSM serien els de dretes i Esquerra el de centre.
No tenim gent d'esquerres autèntica.
Valoració:0menosmas
Per Pere Antoni., fa mes de 14 anys
El que pensarà i repensarà el PSM és com ho ha de fer per tenir sillons amb paga. En lloc de polítics, pareixen malabaristes.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente