algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
15°

“Hem de ser el PSM de sempre”

Els nacionalistes admeten, en un document intern, que no saben qui són els seus votants, que la seva imatge no és moderna, que han de sortir més al carrer i que no tenen clar com s'han de presentar

El PSM fa autocrítica, es posa a la bàscula i mira de retrobar-se. Admet que no sap qui són els seus votants, que la seva imatge no és moderna, que no pot fer de partit majoritari perquè no ho és. Reconeix que encara no sap què ha de fer, si presentar-se en solitari o en coalició i en quina coalició. I, de moment, aposta per reforçar-se, per tornar a la política de carrer, al contacte directe amb la gent, per simplificar el discurs i per "tornar a ser el PSM de sempre".

Aquestes són les conclusions que han extret els nacionalistes d'un seguit de Trobades de Direcció, en què han participat 360 afiliats i simpatitzants. A partir de seves les aportacions, el PSM arriba a la conclusió que és una "obligació moral" per al partit "regenerar la democràcia" i que l'única manera de fer-ho és "tornant a la política de carrer". "Cal anar a cercar qui ens vota", però abans cal "identificar amb nom i llinatges qui ens vota, el que en general, tret d'algun poble concret, no sabem".

Tot això, per situar militants, simpatitzants i votants en el paper protagonista de la política. "El PSM no és només una cúpula dirigent" i "no hi és només per a fer campanya quan hi ha eleccions", diu l'escrit de conclusions de la formació.

"Els càrrecs institucionals i de partit no han de quedar tancats als despatxos, sinó que han de treballar al carrer", afirma el PSM, qui es proposa també captar joves, que permetin fer el relleu generacional. Però, els nacionalistes també arriben a una altra conclusió: "És imprescindible disposar de dos recursos bàsics: persones i doblers". I, pel que fa als doblers, aposten per obtenir beneficis d'activitats "empresarials" del PSM, entre ells la venda de marxandatge, i per "perdre la por de demanar doblers".

Pel que fa als temes polítics prioritaris, els nacionalistes conclouen que han de "simplificar el missatge polític", "tocar de peus a terra amb els problemes de la gent" i, en definitiva, "hem de tornar a ser el PSM de sempre", defensor de la llengua i cultura catalanes, del mallorquinisme polític, dels drets socials i polítics, de l'economia sostenible, del territori, i del patrimoni. "No hem de fer de partit majoritari" i "no podem obrir-nos gaire, perquè correm el risc de diluir el nostre missatge" diu el partit, que vol situar al mateix nivell que els altres eixos un "tema nou", el de la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. "El PSM té les mans netes", sentencien.

Les conclusions no resolen quina ha de ser en el futur la política de pactes i, en qualsevol cas, es considera que s'ha de reforçar el PSM tant per a presentar-se en solitari com per fer-ho en coalicions electorals amb "socis fidels i coherents". No hi ha consens en si les coalicions electorals han de donar prioritat al component nacionalista o d'esquerra. Tampoc no està clara la relació amb Entesa i, en canvi, "hi ha unanimitat en la necessitat que als actuals pactes institucionals cal ser més bel·ligerant".

"Hem de marcar la nostra presència, demostrant coherència però també pragmatisme", diuen del paper a les institucions, on es proposen ser "pràctics i resolutius" als governs i responsables, fiscalitzants i durs, si cal, a l'oposició. "Hem d'ésser el partit del No i el partit del Sí", afirmen.

El PSM vol els resultats del Bloc

Les conclusions de les Trobades de direcció del PSM també inclouen uns "objectius estratègics" fixats per l'executiva del partit amb vista a les eleccions del 2011. El PSM no defineix si es presentarà sol o en coalició, però, segons aquestes previsions, la formació aspira a aconseguir en solitari o a aportar a una hipotètica coalició uns resultats semblants als que obtingué el Bloc en el seu conjunt l'any 2007.

Pretén assolir el 10% dels sufragis (34.720 vots) i se n'atribueix 22.511 dels que obtingué el Bloc el 2007. Amb aquests resultats tindria quatre diputats, quatre consellers insulars i dos regidors a Palma, els mateixos que la coalició amb EU, Els Verds i Esquerra al 2007. A la Part Forana, vol passar dels 50 regidors a 60 i de les quatre batlies d'ara a cinc l'any 2011.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Aristòtil, fa mes de 13 anys
Deixem de fer reflexions velles en el temps, ja fa molt que diversa gent ja demanava aquestes accions, l'únic que guanyaren fou una potada al cul. El que es necessari és accions, amb un vertader interès per reforçar el nacionalisme, no passes per seguir guardant cadires.
Seguiu fent invents de blocs, ara teniu una nova oportunitat amb la "refundació d'EU", ara podreu pactar amb els auto proclamats anti nacionalisme català Groske, Caro, etc i d'aquesta manera guardar-lis els mobles.
Aristòtil
Valoració:-1menosmas
Per Aristòtil, fa mes de 13 anys
Molts correctes les anotacions den Quim, però com apunten més abaix molts dels comentaris, totes aquestes conclusions ja fa molt de temps que es feien. Un perill, cada vegada que sortia algun grup de persones que defensava aquestes conclusions, i per tant feia recriminacions als dirigents dels moment (que per cert eran els mateixos d'ara), es donaven moviments per foter-los defora. El darrer exemple, els moviments dels renovadors que donar la creació d'Entesa.
Així hi tot és preocupant el darrer apartat de l'article. La pretensió d'aconseguir el 10 % dels sufragis, és una mostra de que la intenció final és la de sempre. MANTENIR CADIRES CAIGUI QUI CAIGUI. Amb l'invent del bloc (amb un personatge que ja havia encapçalat una escissió del PSM), no és més mostra que als dirigents no els interessa recordar la història, i com diu la cançó qui perd els origens per la identitat. Aquest és el moment en que ara es troba el PSM. Però per molt de greu que els sàpiga als dirigents, encara queda un darrer cartutx a l'escopeta, arribà a acords d'unió o pactes electorals amb els partits nacionalistes. Ni el bloc, ni la unió amb aquesta "refundació" d'EU salvarà al PSM, com poden salvar-lo replegar-se amb gent com El Sr Groske, o la Sra. Nanda Caro, que fan gala del seu antinacionalisme català.
Aristòtil
Valoració:-2menosmas
Per tintin, fa mes de 13 anys
Es PSM s´ha de manifestar clarament com a partit independentista q sempre ha estat i deixar d´enganar a sa gent des carrer diguent q sòn des nostros i comparteixen interessos amb sa gent des carrer mallorquina. Pardalades q ningú les creu i per això van com van. Son uns "giracamies" perque diuen lo q un vol sentir depenguent des moment o contexte. I fins aqui, això passa amb ets altres partits politics tambè i tan malament està uns o ets altres. Es PSM defen ATACANT a n´es contrari. Engana amb aquestes sigles cinicament. Per una banda se diu socialista i per altre.
mallorqui, i res de res de veritat hi ha.´
Per jo pot quedar desintegrat avui mateix, però més raó q un sant te aquest tal senyor Tomeu amb lo q responguè i sòn pocs es qui se volen enterar de sa realidat
Valoració:-2menosmas
Per pepe, fa mes de 13 anys
La solució és apostar pel Bloc, però el que necessitam és un Bloc fort, que sigui més que una suma de sigles, i que se'n vagin aquell que cerquen protagonisme, com Grosske. Només així aconseguirem fer un important tercer espai polític, a l'estil gallec, amb el dret a decidir, l'ecologisme seriós i el progressime com a senyes d'indentitat, Esquerra i Entesa fora, que tots sols no treuran ni 5.000 vots...
Valoració:-2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 13 anys
Tenc 54 anys soc un petit empresari i vot al PSM desde que les seves sigles eren PSI i el votaven els capellans i els mestres d´escola.
No m´ha agradat mai la coalicio del Bloc perque no hi te res que fer un partit nacional ni en Groske. i lo seu seria que tant ERC i ENTESA anasin junts amb el PSM. Jo no el vot perque aspiri a majories absolutes, el vot per coherencia i dignitat nacional. ¡ah¡ i mai he tengut carnet.
Valoració:3menosmas
Per jm, fa mes de 13 anys
NO teniu vergonya!
Heu perdut credibilitat i suport, sou la demostració que no tenim gent preparada a l'esquerra de Mallorca, que sou una colla d'aprofitats buscant una cadira, un sou i poca cosa més.
Menys discursos i més rigor, més professionalitat i menys projectes absurds.
Menys pa de carreteres i menys tram de llevant i més desenvolupament sostenible.
Menys discursos buits i més responsabilitat.
Cada dia sous menys ic ada dia necessitam que marxeu a casa i una forta regeneració política!!! Amb aquesta gentusa no aman enlloc!!!!
Valoració:3menosmas
Per Adéu estat dels espanyols, fa mes de 13 anys
Pep, demanes per què no pacta amb ERC? Idò pels mateixos motius que ERC no pacta amb el PSM. Són dos partits que representen la mateixa ideologia i que molts dels seus votants, àdhuc miltants parlen entre ells sense problemes.
Per què, aleshores no pacten? Idò perquè no volen. ni uns ni altres. Perquè això significaria fer noves llistes i repartir-se les cadires.
I qui seria el núm.1? Lladó o Barceló?? Idò ja tens la resposta.
Els partits polítics han esdevingut comunitats de bens (sobretot UM, PP i PSOE) i per això no pacten. Els hi van els euros.

L'altre dia ja ho vaig comentar (i pareix que va ferir la sensibilitat de pa amb fonteta de qualcuns militants acrítics): a la manifa, com cada anys, tres o quatre grups separats. En lloc de fer una manifa sense banderes polítiques, just la senyera catalana ipunt, no, tots cercant al foto i mostrar les sigles: PSM per una banda, ERC per l'altre, llavors ENTESA i encara després MAULETS.

Assumim-ho: els catalanistes som els que som i si surt un partit nou és perquè un altre perd gent. Si ERC creix serà a costa del PSM i al sen revés. No són partits que guanyin adeptes així com així, precisament.

La divisió és una cosa que tots sabem que fa nosa. Però les cadires i els sosus són sempre més importants, es veu.

Si a les properes eleccions tots aquests partidutxos no van junts (sí, sñon partidutxos, perquè només un d'ells aconsegueix representació i just a nivell regional; collons, en 40 ni un puta diputat!!), allà on sigui (Europa o ejpanya), em donaré de baixa. Si tanmateix han de fer el ridícul per enèssima vegada i deixar que el PP o UM remenin cireres a ca nostra, no necessiten del meu vot i molt manco de la meva afiliació.

El pitjor es que quan hem guanyat un diputat a les Balears, resulta que molts del PSM es concagaren i anaren a votar en massa el PSOE, i qualcun d'ERC a les Illes també. I t'ho justifquen dient que era pera que no sortís el PP. Quina manera tan absurda de deixar segrestar-se el vot. Es pot saber quan despaaireixerà l'amenaça del PP? Mai. Idò vota allò que voleu.

En fi, darrera oportunitat per a ambdós partits.
amb la sort que tenim encara apareixerà un Laporta per a fundar l'enèssim partit d'esquerres catalanista.......
Valoració:1menosmas
Per jcolom, fa mes de 13 anys
i es pla de carreteres? i es ponts sobre es tren? feis política d'esquerres i tendreu sa gent d'esquerres que vos recolzarà.
Valoració:7menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 13 anys
No sé si això era de fa uns mesos o no, però aquest és un missatge dels renovadors del partit, gent que fou capaç d'aconseguir il·lusionar la militància iq ue si no hagués estat pel joc brut dels que encapçalava en Biel Barceló avui podríem jutjar la seva feina al capdavant del partit. Però ara només serà política ficció. M'agrada això de ser moderns, acostar-se a les bases i votants i que els líders surtin dels despatxos i d'Antillón. Si ho feis recuperareu terreny perdut. Tots els que érem al congrés del Bloc sabem per què es va proposar el Bloc i ara sabem que el PSM, que està ingressat a una clínica va donar aire a IU, que estava a cuidats intensius, i a ERC, que estava a la incubadora. Jo sóc partidari d'un pacte definitiu, amb refundació, sigles no ves i tot, de l'esquerra nacional, però amb els líders actuals, que miren més pel partit que pel país, tenc molt poques esperances.

Som un gran poble, perquè no només lluitam perquè l'invasor espanyol no ens destrueixi, sinó que també lluitam per destruir-nos a nosaltres mateixos, ens dividim, i així i tot l'invasor no ens pot derrotar. Imaginau si fóssim una massa comapcta de gent...
Valoració:8menosmas
Per fogater, fa mes de 13 anys
Podem esperar d'asseguts que els d'ERC facin algun dia una cosa semblant, a Mallorca. Per cert, Pere Antoni, per inútil tu i la teva piula. (Senyors censors, no ho censureu, que està dit amb tot l'amor del món)
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente