algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El darrer acte

El temps per negociar s'esgota. Avui, i així ho va reconèixer el president Francesc Antich, es farà el darrer intent per arribar a un acord i evitar que s'hagin d'adoptar “mesures alternatives”. L'ultimàtum és sobre la taula

111492
El temps per negociar s'esgota, es farà el darrer intent per arribar a un acord. | T. AYUGA

El temps s'esgota. Francesc Antich ho té clar: avui és el darrer dia per arribar a un acord. La tragicomèdia que s'inicià amb l'adéu dels representants d'Unió Mallorquina del Govern del Consell de Mallorca viurà avui el darrer acte, l'epíleg. El final, clar, encara és una gran incògnita. L'ultimàtum és ja sobre la taula. Antich exigí ahir al partit de Miquel Àngel Flaquer que retiri l'esmena de Son Baco i reconegué que per ara no hi ha cap tipus d'acord, alhora que reconeixia que "estam fora de temps". A més, el president del Govern mostrà el disgust amb la situació viscuda i manifestà que "els ciutadans es mereixen que arribem a un consens". Ara bé, té clar que, si avui no hi ha acord, haurà d'adoptar "mesures alternatives". Antich, en tot cas, evità aclarir quin seria l'escenari, si el compromís no fos possible, i insistí en la necessitat que els tres socis vegin complides les expectatives.

El president fixà amb claredat quin era el posicionament del PSIB sobre l'esmena d'UM de Son Baco i explicà que "no pot sortir endavant de cap manera". Respectes de les Àrees de Reconversió Territorial, Antich recordà que, si no hi ha consens per a la revisió del Pla Territorial de Mallorca, "continuen vigents i suposen milers de metres quadrats". Eliminar-ne tres, rebaixar-ne dues i mantenir-ne una podria ser un bon acord pel PSIB i UM.
Unió Mallorquina està disposada a acceptar la reducció de les ART, però demana una solució per Campos abans de retirar l'esmena a la ponència del decret Nadal, que ha de fer possible la construcció del golf de Son Baco. El Bloc és ben conscient que les ART s'han de negociar i no descarta haver-ne d'acceptar alguna. Ara bé, rebutgen sense contemplacions la possibilitat d'aprovar alguna nova urbanització mitjançant una esmena transaccional.

En definitiva, que al desacord de fons -de quina manera s'ha de compensar el municipi de Campos perquè no s'hi construeixi Son Baco-, s'hi ha d'afegir la fórmula per garantir les contraprestacions. L'acord respecte del nombre de places -només turístiques, s'eliminarien totes les residencials- que podrien ubicar-se a Campos sembla relativament proper, però, en canvi, és molt més difícil consensuar la manera com garantir aquesta solució aviat.
Les diferències pel que fa al Pla de carreteres, el funcionament del Consell de Mallorca o la Televisió de Mallorca no semblen insalvables, sinó just el contrari. De fet, el consens, amb alguns matisos, és molt a prop.

I si Diéguez no convoca la ponència del decret llei

No pot descartar-se que, per evitar una fractura i guanyar temps, Antoni Diéguez no convoqui finalment dijous la ponència del decret llei Nadal. D'aquesta manera, s'evitaria la votació sobre l'esmena que possibilita la construcció d'un camp de golf a Son Baco. Així mateix, quedaria descartat que es pogués aprovar qualsevol tipus d'esmena transaccional. Es tracta d'una solució jurídicament dubtosa, però que permetria als partits del Pacte continuar negociant sense la pressió que suposa tenir una data límit. En aquest sentit, dBalears ha pogut saber que avui el Bloc intentarà convèncer socialistes i uemites de la necessitat de parlar sense presses. Estan disposats, tal com diu el Pacte, a negociar a la baixa les ART i són conscients que alguna s'haurà de desenvolupar. UM, sempre que es garanteixi una solució per Campos, no tindria cap tipus d'inconvenient a ajornar el debat de les ART.

Un futur farcit d'incògnites si avui no hi ha acord

Què pot succeir si avui no hi ha acord és una gran incògnita, ja que són moltes i diverses les opcions. És una possibilitat que, si UM vota l'esmena de Son Baco amb el Partit Popular, Francesc Antich destitueixi els consellers del partit que presideix Miquel Àngel Flaquer. Podria optar, aleshores, per un govern en minoria. No pot descartar-se tampoc que els regidors d'UM a l'Ajuntament de Palma surtin del Govern o que la batlessa, Aina Calvo, els vaci cessar. També és possible que Antich plantegi una moció de confiança. O que sigui el PP qui es decideixi a presentar una moció de censura. I tampoc no pot descartar-se, tot i que no resoldria definitivament la crisi a les tres institucions, que el president Antich opti per convocar eleccions avançades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per catar, fa mes de 14 anys
APLEGAU TOTS!
PER LA REPÚBLICA ASSEMBLEARIA!
FORA PARTITS PARASITS!
Valoració:0menosmas
Per Xafardaries, fa mes de 14 anys
Segons UH el Bloc, encapçalat per Biel Barceló, es va negar a la desaparició de la Conselleria d'Interior del Consell que proposaven els altres dos socis, precisament la Conselleria d'ERC. Ara poden tornar sortir els d'ERC a insultar i menysprear al PSM i a dir que són tan importants com ells. Idò ja ho veis...
Valoració:4menosmas
Per copiat de Galdent amb sentiment, fa mes de 14 anys
Ja mos torna sa plorera
i es desconsol evident
perquè sentim novament
es renou d'hormigonera.
Sa gent comença a estar farta
d'espectacles com aquests,
amb sos que es passen de llests
amb s'urbanisme a la carta.
Pareix que està tot perdut
això mos volen fer creure,
però amics, es nostro deure
és cercar net dins es brut,
i cridar-ho sense embuts
que tothom ho pugui veure
que no és pertot que put.
UM i SOE han firmat
una barrina ben trista
no pareix molt socialista
repartir fent parts i quarts.
Tanta sort de'n Barceló
que representant es BLOC
ha denunciat aquest joc
i mos manté s'ilusió.
Cop de puny damunt sa taula
lluenta des consolat.
Fins aquí hem arribat,
hem de complir sa paraula
i respectar lo firmat.
Mallorquins obriu ets ulls
no vos deixeu enganar
i cridau ben alt i clar
perquè no facin embulls.
Feis costat a en Barceló
i a tots es companys des bloc
per poder aturar es foc
de sa terra destructor.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente