cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 15°
15°

Armengol i Flaquer negocien, però l'acord encara és lluny

La presidenta del Consell i el d'UM es reuneixen durant quatre hores i tracten per primer vegada tots els temes conflictius, però per ara no acosten posicions. Ambdós manifesten que hi insistiran

Francina Armengol i Miquel Àngel Flaquer segueren ahir a la mateixa taula per negociar, però no acostaren posicionaments ni trobaren solucions immediates per resoldre la crisi política sorgida arran de la ruptura d'Unió Mallorquina (UM) del Pacte en el Consell de Mallorca, que ha deixat la del PSOE presidint un govern en minoria tècninca amb el Bloc. Armengol i Flaquer tractaren durant quatre hores els temes conflictius que els separen, aquells que UM ha esgrimit com les raons de la sortida, però no hi hagué avanços. Després, ambdós manifestaren la voluntat de persistir-hi per arribar a l'acord, encara que quedà palès que és lluny. I tot i les bones intencions, les dues parts són conscients que la solució no es pot torbar gaire a arribar.

En la reunió, que tingué lloc a la seu del PSIB-PSOE i que s'intentà que es dugués a terme sense l'atenció de la premsa, també hi assistiren el vicepresident socialista del Consell, Antoni Alemany, i el conseller dimissionari d'Obres Públiques, Antoni Pascual (UM). Per part de Miquel Àngel Flaquer, es plantejaren les qüestions que UM demana que els socialistes canviïn en la gestió de la institució: més agilitació administrativa, pagament dels deutes als proveïdors i recomposició i reducció de càrrecs. A l'altre costat, però, es discrepà en alguns punts, s'exigí més concreció i es rebaté que, pel que fa als proveïdors, s'estan complint els terminis habituals més enllà de retards, perquè la intervenció de la institució pugui haver bloquejat alguna partida determinada.

En el rerefons d'això, els d'UM tornaren a expressar el malestar pels informes que sortiren del Consell per ordre judicial en relació a la peça del cas Son Oms, en la qual es troben acusats el diputat Bartomeu Vicens i l'exsecretari general del partit Damià Nicolau. Tanmateix, per part dels socialistes es reiterà la posició segons la qual des de la institució s'hauria actuat correctament en aquest sentit, sense incomplir cap compromís previ amb els seus socis. Sobre això tampoc no s'entenen. UM, però, no demanà el cap de ningú, ni per aquesta ni per altres qüestions.

Amb tot, a la sortida de la seu socialista, el president d'UM afirmà que "confia plenament" a "dessembossar la situació" els propers dies. "Som optimistes i esperam arribar a un acord", digué Flaquer, qui admeté que no havia presentat cap proposta concreta, però qui també manifestà que la seva formació no plantejava cap condició sine qua non per tornar a l'equip de govern del Consell. "Dins de la vida sempre és bo dialogar i aportar coses noves", valorà, per reiterar després que és Armengol que "ha d'aportar solucions en aquests moments, per la qual cosa estam a l'espera que ens digui de quina manera hem de sortir d'aquesta situació".

En la mateixa línia, d'escenificar la voluntat de diàleg i d'arribar a un acord, tot i la manca d'avanços, Armengol indicà que "ens hem expressat amb tranquil·litat i sinceritat" i assegurà que els propers dies continuaran els contactes per "solucionar les problemàtiques i les diferències apuntades per UM", que remarcà que també es tractaran amb el Bloc. Per part d'Armengol, es reiterà que no farà cessar els càrrecs dimissionaris d'UM al Consell fins que no es trenqui definitivament l'acord i, aleshores, hagi d'empendre un govern en minoria. Per part d'UM, es manté que ja són a l'oposició des del moment que presentaren la renúncia.

El Bloc veu que una part d'UM no vol tornar i, així, "millor quedar en minoria"

Mentre PSOE i UM negociaven durant la jornada d'ahir, el Bloc tornà a manifestar el posicionament en relació a la crisi en el Consell, mantenint una posició perquè no es pugui interpretar que la solució passa per fer cessions als de Miquel Àngel Flaquer per tal que tornin a l'equip de govern. La vicepresidenta del Consell i dirigent del Bloc, Joana Lluïsa Mascaró, afirmà que "tenim la sensació que una part d'UM no té ganes de recompondre el Pacte", una vegada que apuntà que els dies i els contactes se succeeixen sense que s'acosti l'acord. "Si això és així", afegí Mascaró, "hem de començar a pensar que la millor solució és treballar ja en un govern en minoria entre el PSOE i el Bloc". La vicepresidenta remarcà aquesta necessitat "perquè els ciutadans estan cansats que els polítics només discuteixin dels seus problemes, en lloc del que afecta els ciutadans".

Des de l'oposició, el portaveu del PP, Jaume Font, indicà el dematí que veu encara "molt lluny" les posicions perquè s'arribi a un acord, tot i que digué que des del seu partit "podem donar tres o quatres dies més". Font valorà que la presidenta Armengol es troba en "una situació molt complicada" i avançà que el seu grup, en el proper ple que durà a terme la institució, ja presentarà distintes iniciatives sobre la gestió amb independència que les àrees fins ara d'UM "tinguin conseller o no".

EU demana el cap de Nadal i després ja veurà si se'n va

Esquerra Unida (EU) ha fet una passa endavant en la seva doctrina d'exigir responsabilitats als càrrecs públics imputats en casos de corrupció i ahir acordà exigir al president del Govern, Francesc Antich, que destitueixi Miquel Nadal del càrrec de conseller de Turisme, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) hagi admès a tràmit la instrucció del cas Can Domenge, en la qual es troba imputat. EU també insta Nadal a deixar la cadira de regidor a l'Ajuntament de Palma i, en el cas que no ho faci, demana a Unió Mallorquina (UM) que l'expulsi de les seves files, com va fer en el seu moment amb el diputat Bartomeu Vicens. Aleshores, l'equip de govern de Cort quedaria en minoria tècnica.

Si no es compleixin aquestes exigències, la direcció d'EU avançà que convocarà el seu consell polític interinsular perquè "adopti les resolucions pertinents". El coordinador de la formació, David Abril, es troba aquest dies de viatge a Bolívia en una tasca de cooperació pel seu càrrec al Govern. La direcció del patit, integrant de la coalició del Bloc per Mallorca amb el PSM i ERC, valora amenaçar amb la seva sortida del Pacte, si no s'obliga Miquel Nadal a renunciar per les acusacions judicials que pesen contra ell. El conseller de Turisme i regidor a Palma ja ha avançat que dimitirà en el cas que el TSJIB adopti mesures cautelars per la seva participació en el cas Can Domenge. L'Alt Tribunal encara no s'ha pronunciat sobre això, però ho farà aviat, després que dilluns acceptàs la instrucció de la causa per la condició d'aforat de Nadal.

Esquerra Unida ocupa dins el Govern la Conselleria d'Afers Socials, dirigida per la també diputada Fina Santiago, mentre que a l'Ajuntament de Palma, institució on reclamen que també se'n vagi Nadal, Eberhard Grosske és el tinent de batle de Serveis Socials i Participació Ciutadana. La presidència -direcció- d'EU, reunida ahir, acordà un comunicat amb el seu posicionament en el qual expressà, a més, que considera un "escàndol sense precedents" els "nivells de corrupció" que es registren a les Balears, com també el "desproporcionat" nombre de casos que s'estan investigant i que afecten polítics de l'Arxipèlag.

"No són fet aïllats", manifestaren, "sinó que formen part d'un mateix sistema, un model i un règim polítics que tan sols tenim l'opció de desterrar". Així mateix, EU es pronuncià sobre la crisi en el Consell de Mallorca i criticà el fons i la manera de la ruptura d'UM. Des d'aquest partit contestaren ahir mateix a EU i fonts de la seva executiva manifestaren que "Esquerra Unida pot demanar el que vulgui", però advertiren que, "com que Miquel Nadal no deixarà el Govern ni Cort, ja poden prendre la decisió que vulguin i dimitar ja".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per PASCUAL FORA DEL CONSELL, fa mes de 12 anys
Pascual va dimitir, però segueix cobrant i usant el mòbil del Consell..., és a dir no treballa però cobra, no resol els problemes dels afectats per la carretera de Manacor, però cobra, no sap a quant pagar el sòl expropiat, però cobra, no dóna explicacions a ningú, o sigui no sap no contesta, però cobra i davant tot això ens preguntem si el que avui en dia està en valor és la ineptitud, la inoperància, la ineficàcia o la insolvència política, intel•lectual, etc. I per si tot plegat encara fos poca cosa cobra de les gasolineres il•legals, aquestes que ja haurien d'estar derruïdes per ordre judicial i encara estan en peu i cobra de tota la xarxa de gasolineres que ha sembrat al llarg de totes les carreteres de Mallorca en un clar ús del seu càrrec, i segueix imputat en el conegut cas carreteres pels sobrecosts esdevinguts i els materials derivats a xalets particulars..., etc. I a aquest personatge és al que la Presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol demana gairebé de genolls que torni, per què? Per a seguir omplint les seves butxaques i buidant el dels ciutadans i passejar-se amb cotxe oficial?. Aquest tipus de persones no haurien d'accedir mai a llocs de responsabilitat política. No teniu vergonya i la societat més prest que tard us demanarà comptes? I la fiscalia i la justícia, on estan?
Valoració:8menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 12 anys
Una unió "encoberta" de PP i PSOE deixaria a UM fora de les institucions importants i de "la caixa". És una oportunitat única i s'ha d'aprofitar. Seria una lliçò de democràcia i se credibiltat.
Valoració:5menosmas
Per corruptes no, fa mes de 12 anys
armengol aprofita l'avinentesa i fes net i si pots tira mes amunt.
ara es el moment no tinguis por, per anar a votar la gent normal necessitem netedad i fora corruptes
Valoració:4menosmas
Per Surrealisme, fa mes de 12 anys
Segons les declaracions de Flaquer, gran estrateg polític juntament amb Pascual, estan esperant que Armengol els digui com sortir d'aquesta. És surrealista l'assumpte, no té per on agafar-se..., O sigui, ells tot sols donen la potadeta, munten l'espectacle, abandonen el Consell en un acte d'absoluta irresponsabilitat, que dit sigui de passada és el que millor els defineix, col•loquen a les institucions a la vora de la crisi, això sí menys a MUNAR que segueix asseguda en el tron del Parlament sense despentinar-se com si res del que ocorre fora amb ella i ara tenen la poca vergonya de dir que estan a l'espera que n'Armengol els digui com sortir d'aquesta. Que gran oportunitat està perdent el PSOE al no assenyalar-los la porta de sortida de la institució per a resoldre el problema. Quina lliçó haurien donat i quanta credibilitat haurien guanyat! D'aquesta manera, amb aquesta baixada de calçons l'única cosa que aconsegueixen és que se'ls miri amb absoluta desconfiança. I esperem que el preu a pagar no sigui la impunitat de UM, perquè tinc el convenciment que l'únic punt fort tractat en aquesta reunió va ser l'informe enviat pel consell al Jutge, i com salvar la papereta a tos els imputats, tot la resta són minúcies per a UM.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente