muy nuboso
  • Màx: 16.59°
  • Mín: 12.25°
13°

Flaquer agafa la vara d'UM amb retrets a Nadal i un 27% dels vots en blanc

Assoleix un 73% dels suports, gairebé tants com el seu antecessor. A aquest l'avisa que “ningú no té dret a jugar amb el nom del partit”. La direcció atribueix la majoria dels 98 vots en contra a nadalistes

L'únic aspirant, Miquel Àngel Flaquer (Capdepera, 1962), assumí ahir la presidència d'Unió Mallorquina en el congrés extraordinari d'Artà. Ho va fer amb un 73% de suports -263 dels 361 compromissaris- i un 27% dels vots en blanc, un percentatge lleugerament superior al que aconseguí (24,1%) ara fa un any i mig el seu antecessor en el càrrec, Miquel Nadal, que en dimití amb tota la direcció fa dos mesos. En el seu discurs, Flaquer defensà que ha de tornar la calma al partit després de mesos d'inestabilitat interna i advertí que "ningú no té dret a jugar amb el nom d'UM en benefici propi". Tothom ho entengué com una al·lusió a Nadal.

La nova direcció interpretà que els 98 vots en blanc -no hi hagué la possibilitat de votar en contra- rebuts per Flaquer provenien del sector nadalista, tot i que el mateix Nadal reiterà ahir el seu suport al nou president del partit i mostrà sorpresa pel percentatge de paperetes en blanc, semblant al 25% que es registrà en la seva elecció. Però no tots aquests vots podien ser de nadalistes, perquè ells just eren devers 70. Els dirigents actuals entenen que alguns dels membres del "sector nord" també els haurien castigats.

Des de l'escenari, Flaquer afirmà que UM ha passat uns mesos "difícils" i situacions "complicades" per la "inestabilitat interna" i afegí que la "nostra gent vol que torni la calma". En aquest sentit, advertí que "ningú no té dret a utilitzar el nom del partit amb objectius personals", un dels retrets que s'havien fet a Nadal amb la boca petita i que ara, després que els nadalistes s'hagin autoexclòs de la direcció, es repeteix.

"UM no és patrimoni de ningú: és una suma de sentiments" i "amb el cor de la gent no s'hi pot jugar", continuà el nou president, que advertí que el partit no pot dilapidar el seu passat. Flaquer insistí que "no podem perdre ni un minut més amb enfrontaments inútils", perquè s'ha de treballar amb vista a les eleccions de 2011 i "només des de l'esforç col·lectiu podem fer una UM més gran".

El dirigent avançà que un dels propòsits del partit és garantir l'estabilitat institucional, perquè "els ciutadans no entendran actituds frívoles" en plena crisi. I, en l'àmbit intern, "s'ha d'acabar de parlar de famílies", ja que, segons Flaquer, la divisió interna fa "molt de mal" a UM, que just pot avançar unida.

Recordà que no planejava ser president, però garantí "dedicació, valentia i feina". Deixà clar que rebutja "la traïció i el doble joc" i instà els militants a "recuperar l'optimisme i l'alegria" i a "sortir al carrer amb honradesa". Acabà desitjant una "UM feliç".

Entre el públic hi eren els responsables d'altres partits (inclosos el PNB i CiU), a més dels dirigents de patronals i sindicats: Guillem Estarellas i Francesc Fiol, del PP; Cosme Bonet, del PSIB; Biel Barceló, del PSM; Miquel Rosselló, d'EU; Joan Lladó, d'Esquerra; Biel Huguet, d'Entesa; Josep Oliver, de la CAEB; Juan Cabrera, de la PIME; Lorenzo Bravo, de la UGT, i Katiana Vicens, de CCOO. Tots foren aplaudits.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per TEMPS al TEMPS, fa mes de 14 anys
La traïció, la mentida, la condícia, l'avarícia i l'egoisme, es un problema que ve de sèrie (per defecte) al ésser humà des de el dia dels nostre naixement…es genètic.

Amb tot això, jo encara soc dels que hi penso que al món encara es possible de que hi hagin bones persones (ens tornem bons en algunes etapes de la nostra vida i alguns just abans de morir…) i també n'hi ha de gent que de veritat es preocupa o s'estima a altre gent i creu en una societat millor i que un mon millor es possible…al menys a la imaginació de algunes persones.

ADÉU i SALUT per a TOTHOM, i no us hi empipeu si algú s'ha sentit ofès, perquè estem tots inclosos a la mateixa olla, i el primer ofès hi segut jo mateix, però per desgràcia o no, així es la vida, la vida que no em escollit però que tenim que patir…i si no TEMPS al TEMPS…
Valoració:1menosmas
Per Unitat d'urgències, fa mes de 14 anys
Impossible que progressi el nacionalisme polític no espanyol si no hi ha una opció política liberal moderna i democràtica no espanyola tipus UM. O sigui que endavant, amb honestedat, bona estratègia i visió pragmàtica.
La negativitat típica de certs sectors envejosos que volen monopolitzar monopolitzar el nacionalisme polític no espanyol no condueix enlloc.
Cal una força política que no estigui prèviament compromesa amb pp o psoE. Si no, tant pp com psoE se'ns rifen. El pp, amb més claredat. El psoE, tot dissimulant.
Valoració:10menosmas
Per Mallorquì, fa mes de 14 anys
Aquests dies està aflorant la punta de l'iceberg dels mètodes de funcionament que formen part de les essències de l'UM de las cavernes. I passarà lo de sempre, lluites intestines pel poder, i el pastís que en la seva manera de gestionar l'acompanya.
Valoració:12menosmas
Per Tot canvia perquè tot continuï igual, fa mes de 14 anys
Crec que fora de qui mani al partit, el debat es ideològic. Unió Mallorquina. No es el partit de na Munar i en Morales, i tenen tot el dret a no ser-ho, es un partit nacionalista, liberal i de centre, ja que es refereix a una forma de govern, que no pot ser una altra. UM es trobara amb un conflicte com el d'altres partits nacionalistes o independentistes: sovint es incompatible el seu objectiu principal amb la ideologia de dretes o esquerres, ja que el nacionalisme no acaba d'encaixar en cap d'elles, i sobretot no encaixa en la gestió de la realitat actual, en el govern. La crisi es tancarà quan es defineixi una ideologia clara i única per a tot el partit, ja que actualment les sensibilitats son tan diferents que conformen ideologies diferents. El gran problema es que això els convertiria en un partit petit. Per tant han d'escollir entre un partit cohesionat mes petit, o aglutinar tots els nacionalismes d'esquerra a dreta, en una crisi constant i infinita.
Valoració:7menosmas
Per Quien mejor juegue sus cartas ganará., fa mes de 14 anys
¿Qué hacer? ¿Cómo serenar el debate y enganchar? Desde luego no entrando al trapo en las provocaciones, las hacen porque quieren que caigamos, porque les ofrecen ventaja, si no, no las harían. Hay que tener en cuenta de que estamos a 2 años de las elecciones y hay que ofrecer la cara más seria, el rostro más humano. Hay que desgranar una a una las mentiras y las falacias que utilizan estos... y hay que decirlo alto y claro. Ese es el discurso, esa debe ser la denuncia, hay que señalar que estos traidores no ha sido leales, que no se puede confiar en quien ha jugado con la mentida y la traición, con tantas y tantas cosas que requieren una amplia visión de partido. No hay que caer en las trampas. Hay calidad, fondo y recorrido para desenmascarar al "traidor". Quien mejor juegue sus cartas ganará.
Valoració:9menosmas
Per Sempre acaba venint la tempesta., fa mes de 14 anys
Ha acabat el Congrés. Cal valorar-lo. Què puc dir-ne? Sincerament que n'he sortit amb cert regust amarg. Per les candidatures? Per les ponències? No ho sé, per la tranquil·litat soporífera del conclave. L'absència de conflictes em preocupa. La calma no és bona. Una mica de mar de fons no deixa de ser necessària, perquè quan vingui la tempesta, cal tindre els muscles preparats. Sempre acaba venint la tempesta.
Valoració:4menosmas
Per ull clínic, fa mes de 14 anys
UM no pot tudar cap més oportunitat de ser el que pot ser. Endavant.
La negativitat típica de certs sectors gelosos que pretenen monopolitzar el nacionalisme no espanyol no condueix enlloc.
Hi ha d'haver una força política que no està prèviament compromesa amb pp o psoE. Si no, tant pp com psoE se'n riuen de les Illes Balears. El pp, més a les clares. El psoE, enganant.
Endavant UM i la bona política nacionalista no espanyola.
Valoració:7menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 14 anys
A la nova Executiva d'UM hi ha una persona, que no suporta que li portin la contrària. Es torna boja si algú ho fa. Es una persona gelosa, que crucifica i maltracta la gent. Es una persona confosa en tot el que es pugui estar confós a la vida. Es una persona amargada que l'únic que sap fer és amargar els altres. Però ho fa des del cinisme, des de les bones cares. Ell va de guai, de progre, de bon amig i és un traïdor amb als seus.

Es molt dur descobrir que la gent dolenta sap fer una bona cara. Que la gent dolenta té clara quina és la moral bona i que quan li fan una ofensa sap entendre on és el bé i on és el mal. Es molt dur descobrir la doble moral de la gent dolenta. Es molt dur descobrir que hi ha, de fet, gent dolenta.

I això petarà per algun costat, és clar.
Valoració:11menosmas
Per Tot canvia perquè tot continuï igual, fa mes de 14 anys
Aquests dies, amb el lamentable espectacle de lluita pel poder -pur i dur, pur i simple- que evidencien els exponents mediàtics d'UM, se m'evidencia més que mai. Els fets d'ara confirmen les pitjors perspectives. El lamentable, penós i vergonyós espectacle de lluita desbridada pel poder, ens situen en la realitat a tothom, crèduls, incrèduls, bonafès, romàntics, amics i enemics. UM és un partit igual que els altres, amb l'afegitó trist de ser el més nouvingut a la misèria. O sigui, no és una eina adequada per transformar la realitat ni per liderar un procés de país.
Un congrés no és una simple lluita pel poder, és una dinàmica de xarxes socials transversals i transformadores que canvien la lògica del partir i els seus autonomismes sotmesos. En aquest procés es pot plantejar la diversitat de sensibilitats i models, però mai en la competència amb el mateix. Un terreny només apte per als corruptes, els escaladors i els traïdors.
Valoració:14menosmas
Per peus en terra, fa mes de 14 anys
Un partit polític, un militant, un "enxufe". Qualsevol.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente