nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

El PSIB es dóna per satisfet

L'executiva dels socialistes valora la “passa endavant” d'UM i ara apel·la a “l'ètica” de Vicens perquè “se'n vagi del Parlament”. Assumeix la inestabilitat existent perquè “haurem de fer un sobreesforç”

Els socialistes es donen per satisfets amb la suspensió de militància de Bartomeu Vicens acordada per UM —que implica que el diputat ha de marxar al Grup Mixt—, encara que la formació de Miquel Nadal no li ha arribat a demanar públicament la renúncia a l’acta de parlamentari, tal com exigí el president del Govern, Francesc Antich, i després la mateixa executiva del PSIB.

L’òrgan de direcció dels socialistes balears es tornà a reunir ahir, de manera ordinària, encara que la crisi institucional generada entorn de la situació judicial de Vicens en centrà les deliberacions. En acabar, la secretària d’Organització, Rosamaria Alberdi, afirmà que els socialistes valoraven la "passa endavant molt important" feta per UM i que "ja és prou fort" que acordi la suspensió de militància de Vicens, perquè considerà que significa que "en el seu partit ja li han dit que se’n vagi".

Una mateixa petició que Alberdi traslladà a l’exportaveu d’UM per part del PSIB. "L’expectativa de regeneració ha passat ara d’UM a Bartomeu Vicens, que per amor a la política i al seu partit haurà de reconsiderar la seva posició". Així, la socialista demanà a Vicens que "apel·li a la seva ètica i deixi l’acta de diputat". La qüestió és, però, que l’implicat en el cas Son Oms ja ha avançat que no pensa actuar d’aquesta manera. Tot i que ha anunciat que pensa mantenir sempre al Parlament el seu vot de suport al Govern, els socialistes assumeixen la situació d’inestabilitat. Una situació que la secretària d’Organització del PSIB admeté que "no ens agrada", perquè el seu grup parlamentari haurà de fer un "sobreesforç per pactar" les iniciatives a la Cambra autonòmica.

"No" al PP

Alberdi reclamà així a tots els grups parlamentaris "responsabilitat institucional" per "donar estabilitat" en l’actual situació de dificultats econòmiques. Descartà un altre pic la possibilitat de convocar unes eleccions autonòmiques anticipades i també que el PSIB accepti la proposta del PP [de la qual s’informa a la pàgina següent] per arribar a acords en el Parlament i no haver de dependre del vot de Bartomeu Vicens. "No volem dependre de persones que poden arribar a estar en situacions pitjors que la que ens preocupa avui", afirmà, al·ludint als tres parlamentaris del PP imputats i recordant que el judici oral contra Catalina Soler començarà per desembre.

Al marge d’això, l’executiva dels socialistes tractà ahir de les mesures "anticrisi" acordades pel Govern. Com no podia ser d’altra manera, el PSIB hi dóna suport i ahir aprovaren que el partit començarà una ronda de contactes amb els agents socials per reforçar la tasca que s’ha realitzat des de l’Executiu, i també la creació de la figura d’un coordinador per impulsar les polítiques d’innovació.

El PSM hi veu un "gest positiu" d’UM

•••L’executiva del PSM, partit integrant de la coalició parlamentària del Bloc, també aplaudí la decisió presa per UM de suspendre de militància Bartomeu Vicens. El secretari general dels nacionalistes, Biel Barceló, valorà després de la reunió com un "gest positiu" i "un pass endavant" l’acord del partit de Miquel Nadal. No obstant això, en la mateixa línia que els socialistes, els del PSM reclamaren a Bartomeu Vicens que "abandoni el seu escó per ètica política i perquè el Parlament recuperi la seva credibilitat i dignitat", va afirmar Barceló. "Encara s’ha de veure com es desenvolupen els esdeveniments i, una vegada que hagi estat suspés de militància, depèn d’ell [de Vicens] que abandoni la Cambra", afegí el líder del PSM, que instà a esperar per conèixer més detalls de la decisió de l’executiva d’UM.

EU vol suprimir l’aforament

Un altre partit del Bloc, Esquerra Unida (EU), reclamà ahir dematí l’aprovació d’un codi ètic de la política a les Illes que prevegi la supressió de la condició d’aforat dels diputats sospitosos de corrupció i la seva separació preventiva de la vida pública, com també de qualsevol càrrec electe en les mateixes condicions. La formació d’esquerres admet que "l’estabilitat parlamentària està amenaçada" per la imputació de diversos diputats, "especialment del PP, pertò també d’UM". EU instà a la signatura d’un "gran pacte anticorrupció" que tingui el suport de totes les forces parlamentàries davant "l’epidèmia de corrupció a les Balears".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.