nubes dispersas
  • Màx: 18.89°
  • Mín: 8.69°
18°

El Parlament es congela el sou

Els diputats tanquen el debat de política general aprovant, per unanimitat, una resolució d'Eivissa pel Canvi per no apujar-se uns salaris de 62.000€. Ho justifiquen com una mesura d'austeritat contra la crisi

El Parlament de les Illes Balears aprovà ahir, per unanimitat, congelar els salaris dels diputats per a l’any vinent "com a mesures d’austeritat" per afrontar la crisi econòmica. Aquesta fou la més important de les 105 resolucions aprovades —se n’havien presentades 308— en la darrera sessió del debat de política general, que ahir acabà a la Cambra balear. La proposta, presentada per Eivissa pel Canvi (ExC), plantejava inicialment que es congelàs també el pressupost del Parlament, una petició que finalment s’evità.

La resolució aprovada va en la línia de les mesures preses pel Govern, que han suposat la congelació de salaris dels alts càrrecs i del personal eventual de la Comunitat Autònoma. La decisió de congelar-se els sous implicarà que els diputats rasos continuïn cobrant 61.727 euros a l’any; els portaveus adjunts, 68.441 euros; els portaveus, els secretaris de la mesa del Parlament i els vicepresidents, 72.627 euros cada any; i la presidenta del Parlament, 87.729 euros. Aquells diputats que cobren el sou d’una altra institució continuaran rebent una dieta globalitzable de 25.226 euros a l’any.

En la darrera jornada del debat de política general, el Parlament aprovà totes les propostes de resolució que havien presentat els partits que donen suport al Govern: 48 del PSOE, 38 d’ExC, 35 del Bloc i 31 d’UM. De les 130 iniciatives presentades pel PP, només se n’aprovaren sis i de les 26 de l’Agrupació Independent Popular de Formentera (AIPF), just se n’acceptà una. La principal proposta aprovada a petició del PP és la que exigeix "immediatament" el descompte aeri i marítim entre illes i amb la Península per a tots els ciutadans residents i no tan sols per als comunitaris, com fins ara.

En canvi, les forces del Pacte rebutjaren una proposta formulada pels populars en la qual es demanava que es constatàs l’"incompliment" de l’Estatut pel que fa a les inversions de l’Estat a les Balears. Sí que s’aprovà una resolució presentada pel Bloc en la qual se sol·licita al Govern que defensi a Madrid la no-inclusió de les Illes al Fons de suficiència, que fa perdre a l’Arxipièlag devers 200 milions d’euros anuals de finançament.

Una altra de les iniciatives aprovades insta el Govern a impulsar una llei que reguli el sector públic de les Illes i enforteixi els controls públics de les empreses, entitats, fundacions i consorcis dependents de l’Administració autonòmica. La llei és una de les mesures anunciades pel Pacte per evitar situacions com les viscudes durant la legislatura passada i que han desembocat en presumptes casos de corrupció.

Facultat de Medicina

Per altra banda, la Cambra donà el vistiplau a una proposta dels socialistes que insta el Govern a treballar per la implantació d’una facultat de medicina a les Illes. A proposta del PSIB, s’aprovà també una nova petició a Madrid perquè faci efectiu el traspàs de les competències de Justícia, però ben dotades, i una petició al Govern perquè continuï negociant amb l’Executiu central per aconseguir la cogestió dels tres aeroports de les Illes. A petició d’UM, es demana al Govern que participi en la presa de decisions estratègiques que afectin els aeroports. Finalment, també se sol·licità a l’Executiu que iniciï les negociacions amb Madrid per al nou Règim Especial de manera separada del finançament i per obtenir les inversions del tramvia de Palma.

61.727

Congelats. La congelació dels sous dels diputats suposarà que l’any vinent continuïn cobrant els 61.727 euros que cobren ara a l’any, després que a principi de legislatura s’incrementassin els salaris aproximadament un 10%. Ara, els sous dels diputats oscil·len entre els 87.729 euros de la presidenta i els 25.226 euros en dietes d’aquells que tenen un altre sou públic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lleonard, fa mes de 15 anys
Per la feina que fan ja cobren prou. Esperem que no s'ho cobrin en comissions, perquè l'exemple que donen a la ciutadania és patètic.
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente