El Consell de Mallorca féu públic ahir que incrementarà un 9,89% la taxa de tractament de residus sòlids urbans, que passa dels 127,78 euros per tona als 140,30 de l’any vinent, tal com ahir informà dBalears. La presidenta de la institució, Francina Armengol (PSIB), i la consellera insular de Medi Ambient, Catalina Julve (UM), destacaren l’esforç del Consell perquè la pujada fos inferior al 17% previst inicialment i recalcaren que amb l’augment aprovat ara els ciutadans podran afrontar millor les "dificultats" econòmiques per la crisi. També demanaren als 53 ajuntaments de Mallorca, encarregats de fer pagar aquesta taxa als ciutadans, que la cobrin de manera "escalonada".
Armengol i Julve comparegueren per avançar la mesura que s’aprovarà inicialment divendres en comissió informativa. Una decisió que serà avalada pels grups del Pacte –PSIB, UM i Bloc– i comptarà amb el rebuig del PP, abans que sigui ratificada en el ple d’octubre.
La culpa, dels enderrocs
Ambdues justificaren l’increment de la taxa per diversos motius. El principal és la incapacitat de la institució per cobrar un 30% dels residus que es tracten i que són els provinents d’enderrocs de la construcció, molts dels quals acaben en abocadors incontrolats. Les responsables institucionals admeteren que és "injust" que tots els ciutadans ho acabin pagant, però advertiren que el Consell no té competències per perseguir els infractors. Per això demanaren una major implicació del Govern balear, la Fiscalia de Medi Ambient, el Seprona de la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària. Armengol també anuncià la voluntat de revisar i modificar el sistema i la tarifa pels enderrocs com a mesura per resoldre els abocaments il·legals.
Tot i aquesta situació, segons afirmà la consellera Julve, el Consell ha pogut contenir l’increment previst inicialment en la taxa de fems a partir de constatar la tendència a l’abaratiment del preu del petroli i amb una previsió a la baixa de l’augment de l’IPC. Així mateix, en aquesta contenció s’ha tingut en compte la renegociació amb Ecoembes perquè augmenti els ingressos pel tractament d’envasos lleugers i de paper cartró.
La presidenta Armengol explicà que la contenció de l’increment respon també a l’actual conjuntura econòmica i a la necessitat d’ajudar els ciutadans davant les dificultats econòmiques. La màxim responsable de la institució anuncià que en la propera Assemblea de Batles demanarà la col·laboració dels ajuntaments per aconseguir el fraccionament del rebut i proposarà la constitució del consorci de recollida selectiva dels 53 municipis. En aquest sentit, recordà que amb l’actual sistema de gestió els municipis que més reciclen són els que menys paguen.
Font: "Armengol se’n riu a cara alta"
L’anunci de l’equip de govern del Consell d’incrementar la taxa del fems un 9,89% l’any vinent fou criticat durament ahir pel portaveu del PP a la institució insular, Jaume Font. "És intolerable la forma com se’n riu la presidenta de les seves pròpies paraules. Se’n riu a cara alta", sentencià el popular, qui recordà el compromís d’Armengol en el seu discurs d’investidura de treballar perquè els ciutadans paguin menys.
Font recordà que ha fet diverses propostes per contenir aquesta i altres taxes que aplica la institució amb l’objectiu de facilitar als ciutadans mesures per afrontar la crisi econòmica que han estat rebutjades sempre pel Pacte. Al mateix temps recordà que la batlessa de Palma, la també socialista Aina Calvo, sí que les aplicarà. En canvi, mentre és presidenta Armengol la taxa del fems s’ha incrementat en dos anys un 36% i "això és insostenible per les butxaques dels ciutadans".
El portaveu del PP va apuntar que si el Govern es fes càrrec de les seves competències a l’hora de gestionar el fang, el Consell s’estalviaria 17,5 milions d’euros. Així mateix va recalcar que l’abocador de coa costa 8,7 milions anuals i 1,2 de lloguer que es podrien estalviar.
Armengol l’acusa de demagog
Armengol li respongué demanant-li que deixi de fer "demagògia" i sigui "una mica més responsable", perquè quan fou conseller de Medi Ambient "va fer poc". La socialista acusà els populars de malinterpretar els seus compromisos amb la taxa del fems i els acusà de ser "draconians" en el passat en gestionar els residus. En aquest sentit, recordà la presidència de Joan Verger i com de llavors ençà s’ha apujat la taxa amb el suport del PP.
Ara resulta que volen pujar la taxa de tractament de residus amb l'excusa del cost del tractament dels enderrocs en abocadors incontrolats. I jo me deman, com és que a altres llocs és molt més barat desfer-se'n dels enderrocs que a aquí? Un exemple: a Barcelona un contenidor d'enderrocs de 6m cúbics val uns 100 euros, mentres que a Mallorca just el tractament d'una tona d'enderrocs val uns 60 euros (per tant, un contenidor de 6m cúbics aquí mos pot costar més de 350 euros). I jo, tot i ser cuidadós amb el medi ambient, crec que aquests preus són inacceptables. Per cert, imaginau-vos que vos tenguéssiu que desfer d'una petita quantitat d'enderrocs (per exemple, un saquet d'uns 25kg), a on acudirieu? Sí, ja podeu telefonar a totes les institucions, des del vostro ajuntament fins el Consell, que NO vos donaran cap solució (i evidentment, no demanareu que una empresa vos dugui un contenidor o una saca de 1m cúbic per tan sols 25kg)
Per altra banda, sempre he pensat que gran part del problema d'incineració de residus és deguda a la gran quantitat de residus que genera la població "flotant" (principalment els turistes), i que després l'hem de soportar nosaltres, sobrecost inclòs (com deia un bon amic, quan els turistes se'n tornin a ca seva, que se'n duguin també els seus residus)