algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
26°

“Descobrir com es fa un olivar és impressionant”

En retirar-me, vaig descobrir el camp. Havia de triar entre fer trucs al cafè o fer de pagès”

Antoni Bonet i la seva filla fan un oli ecològic de qualitat a Campos. Enguany, ja l'han venut tot.

Com així us heu dedicat a l'olivicultura?
Hi vaig començar fa uns 10 anys. Primer, vaig plantar oliveres perquè tothom en plantava. Aleshores, no sabia ni que les oliveres servissin per fer oli. Em vaig adonar que hi ha unes feines per fer si vols dur bé els arbres. I les he apreses de fer. Ha estat un descobriment impressionant.

Havíeu fet de pagès abans?
Des que em vaig retirar, vaig descobrir el camp. Havia de triar entre fer trucs al cafè o si em convenia més fer de pagès, i vaig optar per anar a fer de pagès.

Com és la vostra finca?
L'olivar és d'unes 4 quarterades. És una àrea de marina i hi ha molta zona forestal. Hi havia una pedrera abandonada, un gran clot, que vaig omplir de terra. Durant un mes i mig, hi vaig traginar camionades de terra. Ara és un olivar ecològic. El 80 % de l'oliva és arbequina i la resta és picual. L'any passat, vaig sembrar un poc de frantoio, que diuen que és molt bo.

Heu tingut problemes de plagues?
La mosca és el problema més greu. Els primers anys va ser un fracàs total, com passa a altra gent que fa cultiu ecològic sense estar preparada. Primer, vaig decidir deixar-ho anar. Però, a poc a poc, a base de cursets i amb intuïció, vaig aconseguir dominar un 90% l'efecte de la mosca.

Hi posau trampes?
Moltes trampes, barates i bones. Consisteixen en botelles d'aigua buides amb uns foradets i fosfat biamònic mesclat amb aigua a l'interior. N'has de posar moltes si vols que siguin efectives. Això ho combinam amb qualque tractament amb productes autoritzats.

Quines feines feis a l'olivar?
En començam la poda pel gener. Després, hi feim un tractament a base de coure per desinfectar i evitar l'ull de gall (repilo), que fa caure les fulles. Com més poca fulla hi ha, pitjor va l'arbre. Després, s'hi ha de passar el motocultor o l'arada i els cultivadors per eixarcolar i orejar la terra. Hi aportam un poc d'adob, no nitrogenat, normalment un fems de vaca ben compostat un any per l'altre.

Com feis la recollida?
L'oliva per salar es cull a mà amb el sistema de munyir les branques. Si ho fas amb màquines, queda un copet a les olives que els lleva vista i qualitat. L'oliva per fer oli la collim amb unes màquines senzilles que pesen poc i amb teles.

Quan en feis la collita?
La collita s'ha de fer quan les olives comencen a presentar una mitja consemblant de fruita verda i madura. No totes les olives han de ser verdes ni totes, madures. Val més collir-les prest que tard, tot d'una que obren les tafones.

On en feis la mòlta?
Els ecològics anàvem a fer oli a Caimari, perquè fa 11 anys no sabíem on havíem d'anar. No hi havia cap altra tafona autoritzada. I a Caimari, hi trobàrem les portes obertes perquè els dissabtes feien les màquines ben netes i els dilluns a primera hora feien l'oli ecològic. Ara, ja podem anar també a la cooperativa de Sóller i a la de Son Catiu, que de cada vegada opten més per un plantejament ecològic, perquè les màquines modernes es fan netes totes soles cada dia. L'oli ecològic es fa a primera hora del matí.

S'han de moldre les olives just collides?
Depèn de com les posis. Nosaltres no usam sacs. Allò ideal és fer servir capses de plàstic i que estiguin a l'ombra. Poden estar així 2 o 3 dies, encara que és millor si es duen a la tafona tot d'una.

Us fan gaire rendiment?
Com més quantitat, menys rendiment. Enguany, he tret una mitjana d'un 13%. És poc, però amb una qualitat excepcional. L'arbequina és poc oliera. És un oli verge extra, superior, amb una acidesa de 0,1, molt afruitat. La picual hi dóna un toc un poc més fortet. Té més antioxidants que l'arbequina.

Com veneu el vostre oli?
El venem de manera directa, amb distribuïdors. La feina la du a terme la meva filla i ja l'hem venut tot. El poc oli que ens queda ja està venut. L'envasam en botelles de mig litre. Enguany, n'hem envasat també en botelles de 250 ml amb herbes aromàtiques. Així mateix, feim barrals de vidre de 3 litres amb taps de suro lacrats. La meva filla vol treure coses noves i enguany hem tret olives salades i paté d'oliva fet d'oliva capolada i herbes aromàtiques.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Migjorner, fa mes de 11 anys

Felicitacions! és d'agraïr veure que hi ha gent amb principis en un poble com Campos

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente