algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.06°
13°

El bou d'Osborne floreix com la primavera

El toro més famós d'Algaida ha tornat a ser pintat, aquest pic amb flors blanques i vermelles. Des dels cellers asseguren que en restabliran de nou el color original

52382
En el llom del toro s'hi pot llegir 'Ja és primavera a Son Munar'. | M. POQUET

El toro més famós de Mallorca ha tornat a mudar la pell. Ahir el polèmic bou d'Osborne es va despertar ben florit, tot pintat de flors de color vermell, rosa i blanc i amb un eslògan d'allò més comercial: "Ja és primavera a Son Munar!".

Només han passat quatre dies des que diverses associacions (el Círculo Balear, Tertulias del Mesón, Polillas de Baleares i Federación de Peñas Taurinas de Baleares), en un acte reivindicatiu "de patriotisme", convocassin els mitjans de comunicació per recobrar "aquest símbol espanyol" i repintar-lo de negre. Va ser dissabte passat quan una quarantena de persones, entre les quals hi havia els senadors del PP Joan Fageda i Joan Huguet, dugueren a terme aquesta actuació per fer tornar al toro el color original.

La intervenció no va estar exempta de polèmica, ja que va disgustar el propietari dels terrenys perquè, segons deia, no havia donat permís per accedir a la propietat.

Cal recordar que el toro havia estat pintat anteriorment amb els colors de l'arc de Sant Martí. La nova imatge del bou, molt primaveral, era comentada ahir per tothom i l'animal va ser l'autèntic protagonista de les xarxes socials. Tothom hi deia la seva. Per alguns, era "molt divertit"; altres consideraven que amb aquestes accions "ridiculitzen el símbol d'Espanya" i altres defensaven que "això són actituds infantils".

Reivindicacions

El cert és que aquest animal ha estat triat des de fa temps per dur a terme diversos actes reivindicatius: s'ha vestit de siurell, dels colors de l'arc de Sant Martí, amb pintades antitaurines o independentistes, entre altres.
dBalears es va posar en contacte ahir amb el responsable de Comunicació dels cellers Osborne, Iván Llanza, qui va opinar respecte de les diferents pintades. Llanza defensà la "universalitat" del símbol, però va fer una crida a la responsabilitat perquè "la gent no entri a les propietats privades", alhora que lamentava aquests fets.

"La imatge del toro és visible des de 1957 i a l'Estat hi ha 94 bous que representen una marca d'una empresa familiar de beguda i restauració", segons explicà el responsable. Llanza afegí: "El toro no n'entén de política ni de diferències ideològiques. No podem evitar que s'utilitzi de manera reivindicativa, ja que se sap el ressò que tindrà en els mitjans de comunicació", assenyalà.

A més, indicà que "no tenim previst dificultar l'accés al bou, perquè això possiblement conduiria a altres problemes". Això no obstant, des dels cellers de Cadis reconegueren que "el bou més prest o més tard tornarà al seu color original, que és el negre, així com ha lluït els darrers 50 anys". Sigui com sigui, deixaren clar que són "responsables del manteniment" i "actuaran sempre que faci falta".

Círculo Balear

Jorge Campos, el president de Círculo Balear, entitat que col·laborà dissabte passat en l'acció de repintada de la figura, avançà que "tornarem a pintar el toro d'Osborne i serà de manera imminent", però no concretà quan.
Campos es lamentà: "És trist que no ho facin les administracions, ja que és una pena que no es protegeixi un bé cultural declarat". Per part seva, la propietat de la finca de Son Munar expressà que "ara haurien de deixar el toro i haurien de tenir un poc de coneixement". L'amo de les terres afegí que "això ja és vandalisme". "Qui vulgui pintar, que ho faci dins casa seva -afirmà, indignat-, perquè ells envaeixen una propietat privada i ja està bé que cada vegada es contesti l'acció anterior". En aquest context, Endavant Mallorca lloà "la capacitat de resposta de la societat mallorquina. Estam orgullosos de pertànyer a un poble viu, combatiu i amb humor", alhora que "esperonam la societat a continuar sabotejant i denigrant aquesta simbologia tan espanyola".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Marcos, fa mes de 12 anys

Somos Mallorquines y sobretodo ESPAÑOLES

Valoració:-5menosmas
Per Francesc, fa mes de 12 anys

Idò Tomeu, vatuadéu! i jo rall pel 500% dels menorquins quan dic que aquí el que es fot l'idò és el "pues".

Estadística casolana, de tota la vida.

Permet a aquest menorquí una llicència en resposta al teu comentari (i els mallorquins no provincians, no vos ho prengueu malament):

"Aaaaaah, i supòs que deus vUler fer un bÒn estàndard ben mallUrquí per iB3 hmmm és fetut açò eeh. Saps com rallen a Eivissa??? heheeheheh i a PUllença??? mmm ho tenim malament per fer pel·lícules en bälèâ!! poca-cosa vatuadéu (jo en sé un pUquet de mallUrquí, ja hu veus!!) Perduném per escriure com me surt des baixOs (açò en mallUrquí, per fer gracI! ès super divertit es mallUrkí, de ver t'hU dic!! heheheheheeheh).

I si no t'agrada, puja aquí dalt i vUràs el TorU!!"

Salut a tots nins!! I als dependentistes i catalanofòbics, sortiu de sa cova, que es coneixement no crema!

Valoració:0menosmas
Per ELVIO, fa mes de 12 anys

TORO ..EH! EH! EH! .....OOOOOOLÉÉÉÉ ... VAMOS VAMOS EH! EH!..OLÉ..
a joderse separatistas catalanistes ... CAP AMUNT MALLORCA i ESPANYA

Valoració:27menosmas
Per forastera, fa mes de 12 anys

és un bou de fusta, un bou de fusta!,i representa un animal bellíssim que es tortura i mata com parte d'un espectacle.Si taurinos,matadors i demés polillas l'usen com símbol de testosterona espanyola, la resposta per part dels que no sóm d'aquesta casta ha de ser contestatària i utilitzar el toro per reivindicar el seu dret a vivir. Basta de polititzar al pobre bou que ja te prou amb la "festa nacional". Mallorca ha estat el primer en pintar-lo i haurien d'incloure, en varies idiomes que estam en una illa turíostica i pot tenir mes ressó- un PROU ben clar i vermell. I que serveixi d'exemple per la resta de toros peninsulars

Valoració:-29menosmas
Per balearium, fa mes de 12 anys

Porque simple y llánamente, es parte de la cultura del país al que tú y toda esa turba de ignorantes perteneceis, amigo mio.

Valoració:25menosmas
Per X, fa mes de 12 anys

Zapatero ho ha aconseguit!!!!!!!!! ja esteim tots més separats que mai. No m´estranyaria gaire que en uns quants anys, si la crisi persisteix, acabem amb una guerra civil.

Valoració:-6menosmas
Per BUM BUM, fa mes de 12 anys

Amb tots aquets comentaris se demostra que els mes intolerants sou els que defensau el catalanisme.Els Balears en general sentim que intenten inposarmos una llengo,una gramatica e intenten involucrarnos en una utopia que es diu PAISOS CATALANS.Esta molt be defensar lo nostro pero desde la realitat de las cosas,no desde els desijos de els que intentan separarnos de un pais,que es sa realitat y es diu España.Veig masa reclamacions contra els signes que deis españolistes y pocas reivindicacions de els signes Balears,molts estau en contre de costums de fora perque vos sona a ESPAÑOL,pero molt pocas vegadas he sentit propostas per potenciar lo de aqui.Deu ser que el radicalisme vos redueix sa capacidad de pensar en positiu.Si potenciam lo de aqui enfortirem sa estima de sa gent per sa seva terra.Es toro de OSBORNE te sa sort que un dia el declararen patrimonio nacional artistico,y crec que sa ha de conservar,voguem o no ,representa una de ses imatges de España que volguem o no es es nostro pais.La intolerancia provoca respostas,amb tota aquesta campaña anti Español aconseguiu mes conciencia de preteneinxa a un pais ESPAÑA y mes sentiment de imposicio del catalanisme.Demano perdo per ses faltes... Visca España i ses seves 17 comunitats..... CAGADERA QUE TENEN .. HUY...HUY!! QUE VENEN SES ELECCIONS..

Valoració:20menosmas
Per HOMOS NO, fa mes de 12 anys

Hipòcrites que sou. No entenc perque deis que el propietari de la finca es va disgustar perque van entrar es de PP a pintarlo si aquets degenerats entren 2 pics eds vespre.. Aixo esta be? entrar es vespre com es amagadets?

Valoració:18menosmas
Per Tomeu, fa mes de 12 anys

Jo xerr en nom des 95% des Mallorquins . El doncs li guanya al idò a passos engegantits i ningú mou un dit per evitar aquesta invasió silenciosa.. ho puc entendre son panxes agraïdes que també xuclen de sa mamella de sa llengo.Ses llengües no són objectes monolítics, inamovibles, sinó que gairebé es poden considerar com éssers vius que es transformen i evolucionen al ritme de ses societats que les fan servir..vull dir que amb es pancatalanisme en aquesta illa estem perdent nostros modismes.. perdent ses nostres formes lingüístiques IB3 TV fa molt de mal amb ses películes i ses sèries en català pur.. Som Mallorquins.. no som catalans.. Per lo que vëig ningú sap que existeix sa gramàtica den Moll. Almanco se aprèn las diferèncias ëntre ël valencià , mallorquí i es resto de ses illes amb es cátala... Mallorca is not Cataluña and the invented paÏsos Catalans never and never..

Valoració:10menosmas
Per Tony, fa mes de 12 anys

Cap Amunt Mallorca, Balears i Espanya.. Uuuuuep ¡¡

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente