algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

A la recerca de barranquers

Intenten localitzar tots els propietaris del barranc de Biniaraix per impulsar-hi accions conjuntes de gestió

El mes d'agost de l'any passat es constituí l'Associació de veïns del barranc de Biniaraix, amb l'objectiu principal d'unir esforços per demanar ajuts encaminats a conservar aquest indret emblemàtic de Sóller i de la serra de Tramuntana. Després d'un any de nombroses gestions relacionades especialment amb la concessió de subvencions, amb aspectes patrimonials i amb la declaració de la Serra com a Paratge Natural, Patrimoni de la Humanitat i Reserva de la Biosfera, l'agrupació ha fet una nova passa per tal de localitzar i reunir en una sola entitat tots els amos de les 150 parcel·les rústiques que formen aquesta peculiar zona de la Vall.

Els promotors d'aquesta iniciativa no han estalviat esforços i han tractat d'aplegar -no sense dificultat- la màxima informació possible mitjançat la utilització del boca a boca i de les noves tecnologies. L'objectiu era contestar les preguntes segünets: quantes parcel·les hi ha al Barranc? Quants de "porxos"? Quants en bon estat? Quants de propietaris? Quina és la delimitació i la superfície d'aquesta àrea? La resposta a algunes d'aquestes qüestions ja es pot veure al blog d'Amics del Barranc, que ja es troba a internet i que s'acaba d'"inaugurar".

Mitjançant la utilització de Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), han definit l'àmbit del Barranc a partir del cadastre i han determinat que en formen part 150 parcel·les que sumen un total, si fa no fa, de 166,7 hectàrees.

Segons expliquen a la nova web, "usant el telèfon, un munt de contactes i moltes ganes, hem arribat a identificar 52 persones de les quals sabem que són propietàries de 93 ha repartides en 89 parcel·les. L'estimació és que els propietaris del Barranc són poc menys d'un centenar. Per tant, falten per localitzar una quarantena de titulars.

Amb aquest darrer objectiu, han fet una crida a totes les persones que hi tinguin olivars i finques (moltes de les quals fa anys i anys que estan abandonades) per tal de d'integrar-les en una gran associació que, unida, pugui fer força per conservar i vitalitzar alhora aquesta part de la Vall.

Els Amics del Barranc van encara més lluny i a través de la web posen en contacte possibles venedors de trossos de terra amb interessats a comprar-ne, sempre amb l'objectiu d'"aconseguir nous 'barranquers". Asseguren que en aquests moments hi ha almanco set parcel·les venals, incloses algunes de força grans, i que "necessiten un nou titular que se'n vulgui fer càrrec i que en vagi restaurant els elements de pedra en sec i els cultius d'olivera".

Recorden que "els avantpassats ens varen deixar una penyora que és una mostra d'autèntica veneració a la natura i alguns dels propietaris actuals, per edat, per salut o per feines, no poden atendre el manteniment d'una finca d'aquestes característiques".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.