algo de nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 21°
30°

Algaida posa l'olla al foc i els peus davall la taula

La cuina d'aquest poble sempre ha tingut anomenada. Per això ara un llibre en recull algunes de les millors receptes. Una recopilació per llepar-se'nels dits

L'Ajuntament d'Algaida ha arreplegat els cuiners i cuineres del darrer segle que han cuinat de manera professional en algun dels restaurants del municipi. Així, un total de 83 persones de Pina, Randa i Algaida han col·laborat per posar el menjar damunt la taula i els peus, davall. Amb això, sota el títol de Peus davall taula. Receptes dels cuiners i cuineres d'Algaida, Pina i Randa es presentà la recopilació de 83 receptes: 19 d'entrants, 29 de plats de carn, 18 de peix i 17 de postres, a més de petits resums d'informació dietètica dels aliments més significatius i un interessant comentari general sobre el maridatge entre el menjar i el vi, tot compilat per l'algaidina Margalida Fullana Arrom, que també s'ha encarregat d'elaborar l'apartat d'informació dietètica.

Jaume Vives Jaume és l'autor de les fotografies que il·lustren el recull i l'enòleg Andreu Oliver Tril n'ha redactat la informació sobre el maridatge de tipus de menjar i vins. Segons assenyalà Margalida Fullana, l'autora del recull després de dos anys d'anar demanat receptes arreu del poble, i gràcies a la col·laboració de molta gent, avui coneixem algunes receptes que ja havien quedat en l'oblit dels nostres padrins.

Plats

Tal vegada molts de vosaltres heu menjat arròs brut, frit de matances, sopes, porcella, pollastre i pop amb ceba però, heu tastat himgolillos, dits de papa i figues seques arrebossades? Això ja és més difícil, i aquests plats són alguns dels quals podrem trobar en aquest receptari que té, segons assenyalà en la presentació del llibre el cuiner Òscar Martínez, un "l'ampli ventall de plats que reflecteixen la varietat i la riquesa, tant de productes com d'elaboracions, i que conformen el receptari malloquí.

Cuiners

La cuinera de més edat que ha participat en les receptes va néixer el 1914, ella i molts més van fer de la cuina que van aprendre rere els fogons de casa seva un manera de viure, en una terra que com assenyalà el batle "ha esdevingut terra d'aturada". El més jove, nascut el 1986, segurament ha viscut la cuina de manera diferent, però no amb menys estima i dedicació. Enmig de moltes generacions de cuiners, cuineres, forners i forneres que han passat per Algaida i han salpebrat la vida del poble, han viscut, han gaudit i han fet Algaida. Ara, Margalida Fullana i Jaume Vives els han fet passar a la història, fins aleshores eren dins la memòria gustativa, ara són en un llibre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.