nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Alcúdia, sense residència

El geriàtric municipal tanca les seves portes per obres el 31 de desembre i l'Ajuntament proposa reubicar els ancians de manera temporal en altres residències públiques, situades fora del poble

La residència municipal de gent gran d’Alcúdia tancarà les portes el pròxim 31 de desembre. Així ho comunicà ahir la regidora de Benestar Social, Guadalupe Alaminos, als familiars dels 17 residents que hi ha en l’actualitat.

L’Ajuntament té pensat iniciar el gener vinent la reforma integral de l’edifici, que fins fa un any acollia també l’hospital d’Alcúdia, i ampliar així el nombre de places residencials fins a 40, que serien concertades amb el Govern. A la planta baixa de l’immoble (de titularitat municipal) s’hi traslladarà el centre de dia del Port.

Tancament

Els treballadors del geriàtric foren informats dimarts a vespre del tancament, que es farà efectiu a final d’any, i ahir dematí l’Ajuntament comunicà la decisió als familiars dels interns, que anirà resituant gradualment en residències públiques del Govern mentre durin les obres.

La portaveu del PP d’Alcúdia, Coloma Terrassa, criticà ahir amb duresa aquesta resolució. "És una vergonya: Son Dureta sempre ha fet reformes amb els pacients dedins i, si no ho volen fer, sempre hi ha altres opcions, com ara traslladar els usuaris a hotels que tanquin durant l’hivern i no desubicar-los completament del seu entorn", afirmà.

En el mateix sentit es manifesten alguns dels familiars, que demanen que els ancians que viuen a la residència vagin a habitatges tutelats d’Alcúdia, o bé a un hotel.

El batle de la localitat, Miquel Ferrer, assegurà ahir que "el 90 per cent de les famílies dels residents ho veu bé". "Pensam que realitzar les obres amb ells dedins ocasionaria problemes, i que aquesta altra opció serà més ràpida i menys molesta per als interns", afegí.Ferrer explicà que "una part dels ancians que estan més bé de salut, viurà temporalment en cases de familiars i rebrà ajuda amb el servei d’atenció domiciliària, mentre que als qui hagin d’anar a una altra residència els cercarem una plaça".

Per la seva banda, la portaveu de l’oposició, Coloma Terrassa, criticà que l’anunci de la clausura es produeixi quan encara no hi ha cap pla de remodelació aprovat ni cap classe de conveni signat amb la Conselleria d’Afers Socials. El batle es justificà afirmant que "hem volgut avisar els familiars amb temps i el projecte està gairebé enllestit". "N’hem parlat amb la Conselleria i sabem que hi haurà una convocàtoria d’ajudes a la qual ens podrem acollir per ampliar la llar d’ancians, encara que no esperarem que es convoquin aquestes subvencions per començar les obres", recordà el primer edil.

Ferrer assegurà que "encara és prest per saber quin temps durarà la reforma, perquè encara no ha finalitzat la redacció del projecte, però sí que és segur que tornaran a la residència abans que acabi l’any 2009".

"Podrien morir fora del seu poble"

Alguns dels familiars dels residents del geriàtric municipal d’Alcúdia manifestaren ahir preocupació pel trasllat dels ancians fora del poble."N’hi ha que tenen una edat molt avançada i difícilment aguantaran un trasllat, i hem de pensar que per ventura viuen els seus darrers dies o mesos i que qualcun podria fins i tot morir tot sol, fora del seu poble", expliquen.

Els familiars demanen que quedin a Alcúdia, preferiblement en habitatges tutelats, mentre durin les obres. "Són només 17 i pensam que bastarien tres habitatges — comenten— i més tenint en compte que hi ha residents que només van a dormir a l’edifici però que fan tota la seva vida al poble, i ara no podran".

La gent més propera als residents del geriàtric municipal recorda que les persones d’edat pateixen molt amb motiu dels canvis i encara no fa un any que, després del tancament de l’hospital d’Alcúdia, ja s’hagueren d’adaptar a la renovació completa de tot el personal.

Reunió amb els afectats

La regidora de Serveis Socials, Guadalupe Alaminos, es comprometé ahir a reunir-se amb cada un dels familiars afectats de manera individual, per cercar una solució tan adequada com sigui possible per a cada cas. Però una part del col·lectiu desconfia de les intencions de la Sala i ahir asseguraven que "es tracta d’una estratègia per dividir-nos". "Sembla que ja tenen la decisió presa i que no podrem fer res per evitar el trasllat", afirmaren.El tancament de la residència no serà efectiu fins al 31 d’octubre, i fins aleshores aniran reubicant els ancians a mesura que quedin places lliures en altres geriàtrics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.