País de llibertat (1922)
Diuen que durant la Primera Guerra Mundial els africans es mostraven sorpresos que anglesos, francesos i alemanys, tots ells blancs i cristians, es poguessin odiar fins al punt de voler exterminar-se. Per altra banda, des de l'òptica europea ens hem pensat, més d'una vegada, ingènuament, que hi ha d'haver una certa solidaritat entre la gent de color només per raons ètniques. Res més lluny de la realitat. I aquesta realitat passa per una història que se'ns podria antullar, fins i tot, romàntica si no fos pel drama que ha arrossegat durant generacions. El 1922 una entitat filantròpica dels Estats Units anomenada «American Colonization Society» fundava diversos establiments costaners a l'Africa occidental, allà on existia el topònim Costa del Pebre, és a dir, entre Serra Lleona, Guinea i la Costa d'Ivori. El territori formava part d'un altiplà de clima tropical coberta per extensa selva. Es tractava de crear un país per als esclaus negres alliberats i que desitjaven el retorn a la terra dels seus avantpassats. Batiaren el país amb el nom de Libèria, que vol dir, terra de llibertat. Qui inventà el nom fou el pastor protestant Gurly. Això s'esdevenia el 1824 i el 1857, el nou Estat anexionava el Maryland africà, una altra petita nació crada en el 1833 en el Cap Les Palmes. Allò va
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.