Sa Nostra treu a la llum l'obra de Miquel Bestard, el «Pintor Loco»

Vint-i-quatre quadres repassen el treball de l'artista del segle XVII

TW
0

Recuperar la memòria del «Pintor Loco». El Centre Cultural Sa Nostra mostra a partir d'avui l'obra de Miquel Bestard (1592-1633) en la que serà la darrera exposició abans que el centre tanqui les portes per ser rehabilitat, el proper 1 de maig. Cendres de Troia. El pintor Miquel Bestard ofereix un repàs de la feina que realitzà l'autor mallorquí, conegut com ePintor Loco, i que suposa la primera exposició monogràfica d'un artista del segle XVII. Tot i els pocs anys de vida de Bestard, que morí a 40 anys, és considerat un artista insòlit i el més important de la seva època a Mallorca. Quan a principi del segle XVII la majoria de pintors de l'Illa se centrava en temàtiques religioses, Bestard introduí aires nou amb la seva temàtica profana i arribà a ser reconegut arreu de l'Estat.

La mostra, el comissari de la qual és Marià Carbonell, repassa doncs l'obra d'aquest artista «gairebé oblidat o desconegut avui dia». «Donar a conèixer un patrimoni és també reclamar-ne la conservació», explicà Carbonell. L'exposició s'articula en sis àmbits temàtics. Comença amb l'obra religiosa de Bestard, que tot i no ser gaire abundant destaca per la particularitat de no pintar retaules ni d'adonar-la gaire.

El mallorquí també dedicà un grapat de quadres a la figura de Ramon Llull i a escenes de l'incendi de Troia, batalles i naufragis, molt apreciats per l'artista. La secció següent comprèn escenes de la Cort, un altre aspecte destacat d'aquesta exposició, que recull 24 quadres de gran format i que acaba amb un espai dedicat a la corografia: la història d'un país. Es tracta en definitiva d'una mostra inèdita de gran valor, no tan sols perquè se'n fan poques de pintura antiga, sinó també perquè segons destacà el mateix comissari, un noranta per cent dels quadres pertanyen a col·leccions particulars i no s'havien pogut veure fins ara.