-Què suposa per a l'associació puntCAT la concessió del premi Primera Plana?
-És un orgull rebre aquest guardó. L'associació puntCAT es va constituir per aconseguir un reconeixement internacional de la Comunitat Lingüística i Cultural Catalana (CLICC) a través d'un domini de primera categoria a internet. Què pot ser millor que rebre un premi que atorga una publicació en llengua catalana ubicada a les Illes? Cal agrair doncs el guardó a Diari de Balears i dedicar-lo a tothom que ens ha donat suport i, especialment, a les 5 entitats illenques que formen part de puntCAT.
-El passat dia 15 de setembre s'aconseguí l'aprovació del domini .cat per part de la Corporació d'Internet que regula els dominis a la xarxa. Com va viure aquest moment la junta directiva de puntCAT i els assessors de la candidatura?
-Amb molta alegria. Des del principi i malgrat mantenir les esperances, sempre havíem pensat que no ho aconseguiríem en el primer intent. Demanar el primer domini representatiu d'una comunitat cultural a internet era un repte difícil. L'aprovació definitiva del domini fou la culminació de molt temps de feina i moltes dificultats i, a pesar que ja vèiem clar des de feia temps que s'acabaria aprovant, l'alegria fou gran.
-Què suposa el reconeixement del domini .cat per als catalonaparlants?
-Significa passar a formar part de la primera divisió mundial en l'àmbit cultural. És un reconeixement internacional d'una llengua que, a causa de les seves característiques peculiars, no sempre ha tingut i té el reconeixement que es mereix.
-L'associació anuncià la creació de la Fundació puntCAT per gestionar els registres de dominis a .cat. Com es troba la situació ara?
-La Fundació es troba en període constituent i el patronat el formaran 19 entitats, entre les 98 que actualment formen part de l'associació, i dos representants, entre els propietaris de dominis individuals. Del total de les entitats adherides, n'hi ha cinc que són de les Illes. L'Institut Menorquí d'Estudis formarà part d'aquest patronat.
-Existeixen ja dates d'enregistrament?
-L'enregistrament del domini és previst que es pugui iniciar el proper gener de 2006, però ara no podem precisar si serà a principis o a finals de mes.
-Sens dubte, després del 15 de setembre es va obrir una nova etapa per a l'associació puntCAT però, mirant cap enrere, ha canviat molt el context en el qual es va crear l'associació el 2001 respecte al que existeix ara per constituir la Fundació?
-El 2001 teníem un somni, una il·lusió que pensàvem que seria molt difícil d'aconseguir, per no dir impossible. Avui estem a punt de posar en marxa una fundació per gestionar el primer domini mundial a internet que pertany a una llengua i una cultura i que, a més, no és anglosaxó. Avui estem fent realitat un somni que té un valor afegit important: podem compartir aquesta alegria amb molta gent.
-Poc temps després de fundar-se, l'associació puntCAT trobà el suport de nombroses entitats, però cal suposar que també hi hagué molts d'obstacles que s'hagueren de superar fins assolir la meta...
-És ben cert. En broma, la gent que hem treballat en aquest projecte al final hem adoptat un lema: 'treball, paciència, discreció ...i til·la'. Amb aquestes quatre paraules podem resumir moltes coses. En primer lloc la necessitat de treballar dur, compartint les nostres respectives ocupacions amb el puntCAT; paciència per anar encaixant tot un munt de peces d'un gran trencaclosques on hi havia peces molt variades; finalment, la discreció ens ha servit per no confondre el nostre objectiu amb altres i per no permetre que la societat civil fos substituïda per altres perfils; i la til·la, per tranquil·litzar el nervis de les múltiples tecles que s'havien de tocar. Cal recordar que l'avaluació del projecte constava de 3 parts: tècnica, financera i de patrocini.
-Sempre que una entitat cerca el reconeixement de la cultura i la llengua catalanes, determinats sectors pensen que darrere s'amaga un objectiu polític...
-Aquest projecte, des el començament, ha estat sempre pensat per i per a la CLICC sense cap més intenció que l'esmentada anteriorment. És un projecte que surt de la societat civil i el suport rebut ho demostra, uns 65.000 particulars i unes 3.000 empreses de diferents indrets on es parla català han donat suport a la campanya. Potser sí, a principis dels 70 o, fins i tot, en els primers anys de la transició política espanyola, darrere de qualsevol idea cultural i de la llengua catalana s'amagaven objectius polítics. Avui opino que això no és així, almenys en el nostre cas.
-Quins són els nous objectius o reptes que afronta l'associació?
-El principal repte de l'associació des del dia 23 de novembre, dia en què es complien 4 anys de la seva constitució, va ser el de l'autodissolució. El repte de la Fundació és l'exit del domini. Un èxit com a domini i un èxit en la promoció del català a internet. La consolidació i explotació del domini .cat serà una feina, com a mínim, tan llarga i complexa com la seva consecució. El contracte que ha firmat la Fundació amb ICANN, ha estat per a deu anys.
-Com aconseguir informació sobre el domini i el seu registre?
-En aquests moments estem preparant la nova web perquè hi hagi tota la informació necessària perquè les persones interessades puguin estar informades. Molt aviat la nostra web www.puntcat.org estarà actualitzada per poder llançar el domini al carrer.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.