L'escriptor Víctor Gayà guanya l'Alexandre Ballester de novel·la

La seva obra és una reflexió sobre el desig al món de la parella

TW
0


L'escriptor mallorquí Víctor Gayà es féu ahir amb la cinquena edició del premi de novel·la Alexandre Ballester que convoca cada any l'Ajuntament de Sa Pobla i amb el qual s'homenatja la figura del cronista de la vila i important autor dramàtic nostrat.

En un principi aquesta obra s'havia plantejat de manera molt més fragmentada, «quasi com a contes. El que passa és que després vaig veure que hi havia uns nexes d'unió episòdica que s'anava convertint en un novel·la. Se'm va lligar tot continuant amb el mateix procés d'escriptura», diu Gayà.

Precisament Ballester és un dels membres del jurat que en la sessió d'ahir a la nit va decidir concedir el guardó a Gayà per l'obra El cercle enigmàtic, presentada a concurs amb el pseudònim de Gal at zembla.

Ballester va estar acompanyat en la presa de decisions per l'escriptor i president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila; els escriptors i guanyadors del premi Jaume Mateu i Josep Maria Morreres i l'editor LLeonard Muntaner.

El premi Alexandre Ballester de novel·la està dotat amb un total de 3.000 euros i la publicació de l'obra en l'editorial Lleonard Muntaner. El mateix Gayà va explicar a Diari de Balears que «jo normalment no me solc presentar als premis on conec membres del jurat per no influir en el debat, però en aquesta ocasió he preparat un text que se surt de tot el que he fet fins ara i vaig decidir presentar-me perquè era un guardó que em feia molta d'il·lusió».

El títol definitiu de l'obra encara no està decidit, «perquè vull que continuï jugant amb aquesta concepció de la circularitat». La novel·la ens presenta una parella que «manté una relació molt poc convencional, on prioritza el desig sobre la racionalitat. He cercat volgudament les situacions extremes que tothom viu, enteses en un sentit molt ampli, perquè hi ha un amor i odi i una llibertat absoluta també. La meva intenció era fer sortir el desig més pur», explicà Gayà.

Una de les claus per poder entendre aquesta novel·la és que el narrador és omniscient, però s'ha situat una mica més al costat dels personatges que del lector. «La meva intenció era no posar les coses fàcils al lector i crec que ho he aconseguit. El que vull és que el lector pugui reflexionar sobre els seus propis desigs i al final pensar i acabar l'obra per ell mateix. Tot està molt obert, per ventura perquè els cercles del desig mai no s'acaben de tancar».