cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

Els països amb dones al capdavant han gestionat millor la resposta al coronavirus

Fotomuntatge de @Lideresascba

És un cas digne d'estudi i aquests dies diversos mitjans se'n fan ressò: els Estats que tenen governs presidits per dones han gestionat molt millor la crisi del coronavirus. No sembla que sigui una casualitat.

Els governs comandats per dones han demostrat al món com gestionar amb aplom una crisi sense precedents, com exercir el lideratge amb amabilitat i decisió, com prendre decisions escoltant els consells dels experts, com traslladar a la ciutadania la informació amb claredat i empatia i com posar al servei de la lluita contra la pandèmia les tecnologies.

És cert que hi ha Estats dirigits per homes que també han fet una bona gestió com Corea del Sud, Grècia o la República Txeca. Però la diferència és que pocs països amb dones al capdavant ho han fet malament

Dels 194 països actualment reconeguts per l'ONU, menys d'un 7% estan dirigits per dones. I entre els 12 països del món que, en números absoluts, millor han gestionat la pandèmia, set estan liderats per dones. Aquests països han destacat per mesures d'intervenció primerenques i agressives, per una presa de decisions des de la racionalitat científica, una comunicació on s'ha primat la veritat i s'ha posat l'èmfasi en la cura dels més vulnerables i en la responsabilitat compartida per a unir al país.

Nova Zelanda

La cap de Govern de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, de 39 anys, quan només hi havia sis casos i cap mort al país, el va tancar de manera ràpida. Va exigir que tots els treballadors no essencials romanguessin en les seves llars i els va dir que s'enfrontaven a la major amenaça per a la salut en més d'un segle. Va apostar per realitzar test massius, va ser molt clara sobre l'alerta i va fer una crida a la comunitat a aixecar «silenciosa i col·lectivament un mur de defensa nacional».

Durant la crisi ha anat enviant missatges de vídeo empàtics des del seu sofà i s'ha comunicat diàriament a través de conferències de premsa no combatives o enregistraments personals des de Facebook Live, el seu mitjà favorit. La seva claredat i decisió han salvant al seu país, de 4,2 milions d'habitants, de la tempesta. Segons les dades oficials d'aquest dijous, Nova Zelanda havia registrat 1.476 casos de coronavirus, però només 19 morts.

Taiwan

L'illa de Taiwan, amb una població similar a la d'Austràlia i grans llaços amb la Xina continental, hauria d'haver estat, en teoria, molt vulnerable a la pandèmia. Però quan la primera ministra, Tsai Ing-wen, va escoltar al desembre passat com un virus misteriós estava infectant als ciutadans de Wuhan, va passar immediatament a l'acció. Va ordenar investigar tots els avions que arribaven des de Wuhan, va augmentar la producció d'equips de protecció personal, de màscares facials i va restringir els vols des de Xina, Hong Kong i Macau. Aquestes mesures ràpides i agressives, sense haver de portar al país a un confinament general, han fet que malgrat ser un país de 24 milions d'habitants, a penes compti 426 casos i 6 morts.

Alemanya

Alemanya amb Angela Merkel al front i 83 milions d'habitants, ha tengut 161.965 contagis i 6.504 morts, però té un índex molt baix per milió, molt per devall de la majoria de països europeus. Angela Merkel, doctorada en química quàntica, es va moure ràpid i, amb calma i pedagogia científica, li va dir al seu poble que es tractava d'una amenaça greu, el major desafiament des de 1945, que podia infectar fins al 70% de la població. «És molt seriós, hem de prendre'ns-ho molt seriosament», i saltant-se la fase de negació i de falta de sinceritat que han demostrat altres líders masculins europeus, va passar a l'acció. Els test van començar des del primer moment, va posar en marxa el major programa de proves d'Europa i va disposar en tot moment de la major capacitat d'UCI de tot la UE.

Dinamarca

A Dinamarca, la primera ministra, Mette Frederiksen, va actuar amb fermesa, sense grans escarafalls i amb clares instruccions per a la nació. Va tancar les fronteres i dies després, totes les escoletes, escoles i universitats. Aquesta decisió va salvar Dinamarca del pitjor, i amb gairebé 5,8 milions d'habitants només compta amb 9.159 casos confirmats i 452 morts.

Noruega

La primera ministra de Noruega (5.215.000 habitants), Erna Soldberg, també va apostar per mesures ràpides i fortes. Amb els seus 7.710 casos confirmats i 207 morts.

Finlàndia

La cap de govern més jove del món, la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, també es va moure hàbilment per a imposar un estricte tancament, inclosa la prohibició de tots els viatges no essencials dins i fora de la capital, Helsinki. Això ha ajudat el seu país a contenir la propagació del virus a només 4.995 casos i 211 morts, una xifra per milió 10 vegades menor que la de la veïna Suècia.

Islàndia

La primera ministre d'Islàndia, Katrín Jakobsdóttir, governa el petit país insular de 360.000 persones. Les seves proves aleatòries i gratis a gran escala varen descobrir que al voltant de la meitat de totes les persones que ofereixen positiu per al virus són asimptomàtiques. Islàndia també va intervenir ràpidament, rastrejant agressivament el contacte i posant en quarantena casos sospitosos. Els resultats d'aquestes decisions ho diuen tot: 1.797 casos i 10 morts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Montserrat, fa mes de 3 anys

En els països democràtics no existeix cap entrebanc legal perquè una dona pugui presentar-se a ser elegida per a un càrrec polític. Em sembla perfecte que hi hagi dones que siguin elegides i que ocupin càrrecs de responsabilitat, avalats per la voluntat popular, però això no vol dir que els estats governats o dirigits per homes siguin incompetents o ineficaços simplement perquè hi ha homes al capdavant. El mèrit no ha de ser ser home o dona per ser un bon governant sinó estar capacitat i haver comptat amb el suport popular en unes eleccions democràtiques.

Valoració:2menosmas
Per Ràpid!, fa mes de 3 anys

Que prenguin llum de na Pintora, els matxos ibèrics!

Valoració:2menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

A moltes zones del Kurdistan es càrrecs són co-presidits per una dona i un home i sovent sa dictadura de n'Erdongan els destitueix i empresona. Dut aquí, na Francina seria copresidenta amb un home que seria president i en Joaquim Torra i en Ximo Puig serien copresidents amb sengles dones de copresidentes. No venim d'una mare i d'un pare? Idò aquesta llei natural es du així a sa política

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 3 anys

Fa un temps, conversant amb una metgessa, me comentava que era un doi establir quotes o percentatges d'homes/dones, i que lo que s'havia de tenir en compte són les aptituds, i potser en cas d'igualtat d'aptituds donar prioritat a una dona pels greuges que han patit fins ara.
No me val el simple fet que "les dones" han gestionat millor el problema de la pandèmia, perquè teniu un bon exemple de cas contrari i temerari de la presidenta de la comunitat de Madrid. És la vàlua el que compte, com és el de n'Angela Merkel, llicenciada en Física i doctora en química quàntica. Comparau-la amb tots els "floreros" (homes i dones) dels governs del nostro pais, que els ve just escriure sense faltes d'ortografia.

Valoració:5menosmas
Per 🤪, fa mes de 3 anys

Menys Ayuso.

Valoració:9menosmas
Per Quin odi , que té aquesta gent, fa mes de 3 anys

Si vols deixar malament a les dones,val més que enlloc de a Francina Armengol citis a Isabel Diaz Ayuso, a Ana Botella, a Esperanza Aguirre, a Sa Moma o a aquella d'un partit nazifatxa, que fa d'arquitecta sense tenir el titol. I en hi ha més a la dreta, però seria massa avorrit.

Valoració:7menosmas
Per sebastià, fa mes de 3 anys

Abans que res, voldria deixar ben clara la meva opinió: no m'agrada que hi hagi d'haver una proporció de càrrecs d'homes o de dones. Sempre he cregut que per ocupar un lloc de responsabilitat, cal escollir a la persona amb el curriculum més brillant i acreditat, tan me fa que sigui HOME O DONA.
En el cas de l'estat espanyol, seria molt convenient que es pogués tenir un gobierno, de gent capacitada, homes/dones, els millors i compromesos amb el pais, sense fer mèrits expectants, mesquins o calculadors, que son els que sembla que prevaleixen i com segurament han evitat de fer, els paisos que ara envegem, i governats per dones.

Valoració:6menosmas
Per eÑe, fa mes de 3 anys

La testosterona ejspaÑuela productivament no es positiva, tot al contrari, tothom cada pic la veu més negativa.
La mostra de tal cosa és voure en el rànquing europeu la posició ejspañUela, sempre a la coa de tot. Olé !

Valoració:7menosmas
Per O no?, fa mes de 3 anys

I llavors tanta violència masclista!
Ressentits? Gelosos? Impotents?

Valoració:7menosmas
Per x.-ray, fa mes de 3 anys

Menos Armengol

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente