nubes dispersas
  • Màx: 18.29°
  • Mín: 8.69°
18°

El Consell se suma a la querella contra els crims del franquisme

Actualment, al voltant de 32 famílies mallorquines s'han personat per una querella que inclou unes 1.600 víctimes. | M.A.C

El Consell de Mallorca ha decidit aquest dimecres adherir-se a la querella sobre els crims contra la humanitat investigats pel Jutjat Nacional Criminal i Correccional Federal 1 de Buenos Aires, comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista a Mallorca. En el marc de la mateixa causa, s'ha acordat denunciar també al consell de guerra i la condemna a mort del president de la Diputació de Balears durant el cop d'estat de 19 de juliol de 1936, Jaume Garcias Obrador, afusellat el 4 d'agost de 1939. Garcias Obrador és Fill Predilecte de Mallorca des de setembre de 2007. Com ha manifestat el Consell «no existeixen familiars directes de Garcias i  per això el Consell es fa càrrec de defensar la memòria, l'honor i el reconeixement de l'últim president de la diputació republicana».

32 famílies malorquines

La querella va ser presentada per l'associació Memòria de Mallorca pel principi de justícia universal el 14 d'abril de 2010. L'objectiu és que s'investiguin els crims comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, s'identifiqui als seus responsables i se'ls sancioni penalment. Actualment, al voltant de 32 famílies mallorquines s'han personat per una querella que inclou unes 1.600 víctimes.

Jaume Garcias Obrador

Garcias Obrador (Palma, 1894-1939) era electricista de l'empresa GESA. Garcias Obrador va iniciar les col·laboracions a la publicació socialista 'L'Obrer Balear' el 1914 i es va convertir en president de la Societat d'Electricistes d'Energia en 1920. Un any després, va ser escollit president de l'Agrupació Socialista de Palma i més endavant vicepresident de la Federació de Societats Obreres i de la Casa del Poble.

La carrera de Garcias va continuar a l'Ajuntament de Palma com a regidor a partir del 1931 i com a president de la Unió General de Treballadors de Mallorca el 1933. Després de la victòria del Front Popular en les eleccions de febrer de 1936, va ocupar el càrrec de president de la Diputació de Balears.

La condemna a mort
Garcias Obrador es va amagar al barri de la porta de Sant Antoni al moment del cop d'Estat, però va arribar a ser detingut a sa Indioteria al final de la Guerra. Un consell de guerra el va condemnar a mort, motiu pel qual va ser finalment afusellat en el cementiri de Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 8 anys

No me quieren entender. Ya dije en otra ocasión que me parece muy bien que se localicen, reconozcan, entierren y homenajee a las víctimas.Pero yo,desde luego, no voy a pedir perdón por algo del pasado que sucedió entre dos bandos irreconciliables a que se llegó en una situación límite.No conseguirán que de la razón a los dirigentes de una república sectaria. Sigo pensando que deberían revisar las hemerotecas de 1936-1939.

Valoració:0menosmas
Per Quinacreu, fa mes de 8 anys

Si. Els franquistes nostàlgics son tan magnànims, que no volen remoure odis i per això, perdonen a les seves víctimes, amb la única condició de que seguesquin essent ignorades.
Grandesa d´esperit, la d´aquests neofranquistes.

Valoració:2menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Creo en el derecho de legítima defensa cuando te ves atacado en tu persona o tus bienes y además por una causa injusta. Lo que pasó en 1936 en España no es una simple historia de buenos y malos. Sus raíces son anteriores y muy complejas. Los asesinatos de Calvo Sotelo y del teniente Castillo no fueron más que el detonante. Lean las hemerotecas.

Valoració:0menosmas
Per la paloma, fa mes de 8 anys

En salvador és un pacifista. Diu que si a la guerra li pegues un tir a un i t´esquitxa les sabates de sang, si el perdones de bona fe tens el cel guanyat.

Valoració:1menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

No tenim una democràcia de qualitat. Tenim una democràcia "low cost".

Valoració:5menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

En España lo entendemos. No hay por qué esconderse ni ocultar nada. Los familiares y seguidores de D.Francisco Franco Bahamonde son españoles de pleno derecho. Que Franco fuera un dictador hasta 1975 no afecta para nada a sus derechos civiles. Y no olviden que murió en la cama y digitó a Juan Carlos I para reinstaurar la Monarquía.

Valoració:-3menosmas
Per IIII, fa mes de 8 anys

El que ningú d´Europa, Amèrica, Àsia o Oceania entén, es com a una ex-dictadura, els familiars i seguidors del dictador, continuen al país, i sense exiliar-se ni amagar-se.

Valoració:8menosmas
Per Salvador, fa mes de 8 anys

Nada de deudas morales. Quien actuó de buena fe en su bando no ha de arrepentirse de nada ni pedir perdón.

Valoració:-3menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

És un deute moral.

Valoració:1menosmas
Per llorens, fa mes de 8 anys

Tengamos la memoria historia para todos los que sufrieron en la guerra civil española. Todos los bandos sufrieron. Y todo empezó como algún panfleto digital, el cual este es un ejemplo de dictadura, de censura y de extrema izquierda,o como algún personaje dictador que por aquí escribe.,( ..nooooooo figuereta. .tu eres catalán. .ets un foraster....). con la intransigencia. ...odio...censura...falta de diálogo. ..manipulación de la verdad. ....
Por suerte nadie quiere otro enfrentamiento sangriento que solo puede traer dolor y sufrimiento, a todos, pata ti figuereta el primero.... pero desde ciertos lugares mediáticos y ciertos trolls catalanistas están favoreciendo esa pugna que solo conduce al enfrentamiento y a la discordia, a la lucha, espero que nunca llegue a ser armada, (me basta con reírme de figuereta y algún troll catalufo),y que volvería a traer sufrimiento, pobreza y tristeza.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente