El Suprem sentencia que Endesa ha de tornar a Núñez i Navarro 103 milions pel solar de Gesa
El Tribunal Suprem ha sentenciat que la companyia Endesa ha de retornar a la societat Josel S.L., de la promotora Núñez i Navarro, 103 milions d'euros pel que va pagar, més interessos i impostos, pel solar de l'antiga seu de l'empresa elèctrica Gesa, situada a la façana marítima de Palma.
L'alt tribunal ha resolt en favor del grup constructor el recurs de cassació plantejat contra una sentència de l'Audiència Provincial de febrer de l'any passat que va establir que la companyia elèctrica havia complert les obligacions del contracte de compravenda dels terrenys on s'ubica l'edifici, després protegit en raó al seu valor patrimonial.
El Suprem revoca aquesta decisió i reposa l'ordre de devolució dels 103 milions d'euros dictada per un jutjat de primera instància al maig de 2011, en entendre que Endesa va incomplir el seu compromís de lliurar els terrenys amb l'edifici demolit.
A més dels 85.200.000 d'euros de la compravenda, la sentència ordena l'abonament d'uns 17 milions en concepte d'interessos generats des que es va formalitzar la venda al gener de 2005, així com d'1,1 milions per les taxes de l'operació de compravenda i els impostos abonats per la promotora des que es va fer amb la propietat, que tornarà ara a mans d'Endesa.
L'alt tribunal entén que, al marge que la companyia elèctrica al·legui que no va poder complir amb el seu compromís de demolir l'edifici abans de desembre de 2008 perquè va ser declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) pel Consell de Mallorca a l'abril de 2007, la permanència de l'immoble impossibilitava el desenvolupament urbanístic projectat en el terreny de 27.000 metres quadrats.
A més, recorda el Suprem que el contracte es va subscriure el 2005, de manera que Endesa va tenir ocasió d'enderrocar l'edifici un cop va canviar la seva seu a un nou emplaçament.
Ressalten els magistrats de la Sala Civil que han dictat la sentència que és cert que la demolició no era condició essencial de resolució del contracte, com al·lega la companyia energètica, però sí que era una premissa prevista l'incompliment frustra les «legítimes expectatives» del comprador del solar.
L'edifici de Gesa, actualment propietat de l'Ajuntament de Palma, ha estat definitivament protegit pel Tribunal Superior de Justícia de Balears en una sentència dictada el passat 16 d'abril.
També a Illes Balears
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- L'Ajuntament de Palma demana la destitució immediata del regidor de Mobilitat
- L'’ambaixador cultural’ nomenat pel PP de Cort diu «que le follen a España»
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Crec que els jutges són incompetents. Des de el principi, el contracte de l'any 2005 no era vàlid, ja que una part dels contractants no havia complit. Amb un parell de hores de treball el jutge ja hagués pogut resoldre i no torbar 9 anys. Havia de haver ordenat demolir l'edifici en qüestió o que se tornassin els doblers com si no hagués hagut contracte. Ès millor dissoldre aquest cos de jutges per incompetents i resoldre els litigis per sorteig, fer-ho a cara o creu, jugar-s'ho a cartes o fer-ho per combats entre els litigants. Lo que tenim a Balears fa riure. Tot lo que se ha fet posteriorment no té validesa. Se ha de esbucar l'edifici i tornar a l'any 2005.
No ès un solar, hi ha construcció. Lo que comprà en Josel fou un edifici o una edificació. Les dues parts se passaren de llestos.