cielo claro
  • Màx: 19.05°
  • Mín: 9.02°
18°

Els contes triomfen a Esporles

20472
Les activitats començaren ahir de bon matí amb una cercavila, encara que els contacontes infantils i familiars foren els més concorreguts.

No calen grans inversions econòmiques per posar en valor la cultura. Allò que és necessari és imaginació i empenta. La prova l’hem tinguda a Esporles aquest cap de setmana, quan milers de persones han gaudit de les activitats del Contaesporles, una iniciativa popular que durant dos dies ha capgirat la vida del poble.

El primer Festival internacional del conte ha demostrat, una vegada més, que no calen grans campanyes de promoció lectora amb milers d’euros públics. El que es necessita són grans dosis d’imaginació i professionalitat per promoure la lectura des de ben petits. Tanmateix, no només hi hagut  la literatura infantil i juvenil, el Contesporles també ha inclòs teatre, espectacles d’animació, música i conferències  amb experts sobre la salut del sector. En total, més de 50 activitats en dos dies combinades amb tres exposicions, cercaviles i una fira també de “conte”.  I el que és més important, unes 4.000 persones de públic. Així ho asseguraven ahir des de l’organizació. “Ha vingut gent d’arreu de Mallorca i venia amb una idea ja determinada del que volia veure, perquè havia comprat l’entrada amb antelació”, apuntava ahir vespre Mar Rayó,  membre de la comissió organitzadora.

En resum, el primer Contaesporles ha estat un èxit rotund. Tant fou així que dissabte capvespre ja s’havien esgotat la majoria d’entrades, tot i que l’organització decidí ampliar les ràtios de participants per poder donar cabuda a més públic, segons afegí Rayó. Com era d’esperar, les activitats per a infants i familiars han estat les més concorregudes, sense desmerèixer tampoc els contes per a adults de dissabte a vespre, que s’ompliren.

La implicació del poble d’Esporles també ha estat cabdal per fer-ho possible amb un centenar de voluntaris. Fins i tot els bars i restaurants de la vila s’afegiren a la cita i prepararen menús de ‘conte’ amb caputxetes vermelles farcides de bacallà o arròs de greixonera dels tres porquets. Ahir devers les sis del capvespre, la majoria de bars eren plens de famílies que gaudien del bon dia i dels contes, a l’espera de la cloenda final, que era a les vuit i mitja del vespre. És més, Esporles també tindrà a partir d’ara un Bosc de Llibres, una manera simbòlica d’unir ecologia i lectura i que tindrà continuïtat durant tot l’any. Després d’una votació pública a través del Facebook, mail i a la biblioteca d’Esporles, els llibres que inaguraren ahir migdia el Bosc foren L’illa del tresor, de Jules Verne; El Quixot, de Miguel de Cervantes, i Rondaies Mallorquines, d’Antoni Maria Alcover. L’acte s’inicià amb unes paraules d’Albert Catalán, membre de la comissió organitzadora del Contesporles, en les quals remarcà que un dels objectius del festival és el de fomentar el gaudi de la lectura per a tota la família.

De Canàries a Mallorca

Precisament, el foment de la lectura, i en aquest cas de la literatura infantil i juvenil, és un dels objectius d’aquest certamen, a més de dinamitzar la vida cultural de la localitat. En realitat, el Contasporles ha estat més de tres anys gestant-se “després d’una visita que férem al festival del conte Los Tilos, a les Canàries”, explicà Rayó mentre afegia, il·lusionada, que, en veure-ho, “tot d’una vàrem pensar que això ho havíem de fer aquí”. “Ho començàrem a treballar i vàrem topar amb el poble perfecte que s’hi ha implicat de ple”, afegí.

L’activitat d’ahir començà a les nou i mitja del matí amb una cercavila pels carrers mentre les paradetes de llibres es preparaven per a un dia de festa ben assolellat. A les cinc i mitja de l’horabaixa, els llibreters ja començaven a arraconar els estands mentre el públic esperava n’Espardenyeta a les set i mitja, que també canvià d’ubicació per donar més cabuda de públic. El festival conclogué a la sala d’actes de Sa Fàbrica a les vuit i mitja, després de 48 intenses hores d’activitats, 2.000 persones diàries i moltes il·lusions aportades. Ara, afegia Mar Rayó, caldrà fer balanç dels pros i contres i “decidir, entre tots, si té continuïtat”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xoriguer, fa mes de 10 anys

No pot estar més ben expressat: "No calen grans inversions econòmiques per posar en valor la cultura". Amb imaginació i voluntat es poden fer moltes coses i ben fetes. Enhorabona per la iniciativa!

Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys

Enhorabona als organitzadors. Fan falta mes iniciatives com aquesta

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente