lluvia ligera
  • Màx: 17°
  • Mín: 14°
15°

PP i UM s'abstenen per retirar la Medalla d'Or de la ciutat a Franco

L'oposició entén que la proposta que va dur l'equip de govern ahir a comissió és electoralista

Tant el Partit Popular com Unió Mallorquina es varen abstenir ahir en la votació en comissió d'una proposta de l'equip de govern de Cort amb un punt per retirar la concessió de la primera Medalla d'Or de la ciutat al dictador Francisco Franco l'any 1946. La proposta, que també inclou mesures per reparar els treballadors municipals que varen patir represàlies pel franquisme, es votarà definitivament en el ple de dilluns que ve i tot fa pensar que s'aprovarà. De tota manera, per la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon, és "substancial" que cap dels dos grups no s'hagués "expressat a favor de llevar la Medalla d'Or a un dictador" durant la reunió d'ahir de la Comissió municipal de serveis a la ciutadania.

Arguments

Ambdós partits tenen els seus arguments per haver-se'n abstingut en la votació i que cap no es declara en contra de retirar la Medalla d'Or. La proposició inclou altres punts per revocar tots els acords que es van prendre durant el franquisme per purgar treballadors municipals per qüestions ideològiques; reconeix les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura, i homenatja especialment Emili Darder; preveu facilitar les reparacions als treballadors municipals purgats pel franquisme i la localització de desapareguts durant la dictadura; i preveu preservar els documents històrics d'aquella etapa.

El PP havia demanat un informe econòmic per garantir que la proposta no implicaria conseqüències econòmiques per a l'Ajuntament. També n'havien sol·licitat un altre de jurídic perquè, segons el portaveu dels populars a Cort, Julio Martínez, retirar una Medalla d'Or "crea un precedent" i potser més endavant es podria intentar aplicar a altres reconeixements. Com que ahir no s'havia enllestit cap dels dos informes, els populars se'n van abstenir. De tota manera, Martínez va criticar, a més, que aquesta proposta es fes "a tres mesos de les eleccions" i va dir que és "una cortina de fum" per no parlar dels problemes reals dels ciutadans de Palma.

La proposta fa temps que es negocia entre els grups municipals, tal com reconeix l'oposició. Tanmateix, per Nanda Ramon, l'argument de la manca d'informes no és suficient. Els punts es podrien haver votat cada un per separat, si hagués calgut, i recorda que votar o no a favor de retirar la Medalla de Franco és una qüestió de posicionament polític. A més, recorda que, si calgués cap reparació econòmica, en principi se n'encarregaria l'Estat.
Per la seva banda, el regidor i portaveu del grup d'UM a Cort, Llorenç Palmer, va dir que hi hauria votat a favor si s'hagués fet una declaració institucional, sense debat, però que no vol "discursos sobre Franco" tan a prop de les eleccions. De fet, assegura que està a favor de retirar la Medalla al dictador, però que "el ciutadà de Palma se'n toca els collons, de Franco", i que allò que el preocupa és la crisi econòmica. Igualment, UM votarà a favor de la proposta en el ple, perquè no s'hi oposa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

El Sr. Palmer es permet de parlar en nom dels ciutadans? Idò n'hi ha molts que no ens en tocam els ovaris del que té a veure amb Franco. El dictador potser és mort, però el seu llegat es manté... Espanya és l'únic país d'Europa on no s'ha fet justícia a les víctimes del feixisme i on els feixistes no només se'n sortiren amb total impunitat sinó que a més manteniren els seus privilegis. Ja és hora que això canviï. Els hauria de fer vergonya als suposats nacionalistes d'UM de jugar el joc del PP, que s'abstén per simpatia política envers el dictador. Però, és clar, estan recollint tota la gent que surt del PP i des que existeix han governat amb el PP... No els poden deixar solets, pobrissons, no fos cosa que s'enfadassin els socis...

Valoració:-1menosmas
Per res mes, fa mes de 13 anys

Per els seus actes els coneixereu.....

Valoració:4menosmas
Per Colmo, fa mes de 13 anys

Això no m'ho esperava mai d'UM! UM estima Franco: això és el colmo!

Valoració:12menosmas
Per Pau, fa mes de 13 anys

Tejero, si llegeixes la notícia, veuràs que UM votarà a favor de la proposta al ple, lo únic que no volen fer un debat sobre això ja que ho troben un tema electoralista. Ara bé, si ja et vols inventar el que vulguis, fes-ho.

Valoració:-14menosmas
Per tejero, fa mes de 13 anys

UM franquista, ja es lo darrer. Del PP ultra que tenim res sorpren en canvi.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente