cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

STEI: «Amb la no exigència del català a la Sanitat, els drets dels catalanoparlants seran devaluats una vegada més»

Isaac Buj - Europa Press

L'STEI Intersindical demana al Govern que sigui «rigorós» i garanteixi els drets dels pacients: «Amb la no exigència del català a la Sanitat, els drets dels catalanoparlants seran devaluats una vegada més». L’STEI Intersindical reclama al Govern que deixi de fer demagògia —seguint les passes de Bauzá amb un tema tan sensible per a «acontentar la ultradreta»— i es preocupi per garantir que es milloren les condicions de tot el personal públic del Servei de Salut.

Segons l’informe del 2022 de l’Oficina dels Drets Lingüístics, la desatenció sanitària de les persones que parlen en català suposa el 20% dels casos totals de discriminació, cosa que representa el 46% del total dels casos referits a l’Administració. Davant aquestes dades, l’STEI Intersindical continua defensant que el requisit és «la principal garantia contra la discriminació».

El sindicat propi de les Illes Balears ja es va manifestar en contra de l’exempció de català als processos d’estabilització convocats pel Govern anterior. Aleshores, ja es va fer una feina per a destriar quines categories sanitàries eren realment deficitàries quant a personal. Per això, l'STEI remarca que «ja sabem amb precisió que el dèficit de personal està centrat en unes especialitats concretes, que són gairebé les mateixes a tots els territoris de l’Estat».

Per tant, consideren «urgent que deixin de governar pensant en els titulars». L’STEI Intersindical reclama que el Govern promogui una imatge positiva de l’ús de la llengua catalana, «una de les millors maneres per a integrar-se en la societat de l’arxipèlag».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per jbm, fa 11 mesos
Quan s’admet que puguin ocupar un lloc de feina de cara a la gent en general, persones incompetents en una de les llengües oficials, s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que, ... perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.
Valoració:-1menosmas
Per Marc, fa 11 mesos
Sí, que t'entenguin en la teva llengua, el català, salva vides i evita sofriments innecessaris. A mi, quan tinc còlics nefrítics, amb tant de dolor no em surt parlar en una llengua que no és la meva i la que no solc utilitzar habitualment. Parlo poc i català. Si el metge de "empezina" en que li parli en una llengua que no solc gastar, realment no no està fent res per curar-me i qui sap si està transgredint el jurament hipocràtic.
Valoració:1menosmas
Per Forment, fa 11 mesos
Formenterencs i formenterers són sinònims.
Valoració:2menosmas
Per Sintu Borràs i Solé, fa 11 mesos
Perdoneu la meva ignorància, és Formenterencs o Formanterers?

Gràcies per endavant!
Valoració:0menosmas
Per Teresa, fa 11 mesos
És curiós que tots aquells que sempre reivindiquen es mallorquí,com quelcom diferenciat des català, ho facin en castellà.
Valoració:8menosmas
Per MMXXIX, fa 11 mesos
Volen que el català acabi essent un 'patois' que sols es parli en l'àmbit familiar o, a molt estirar, entre amics mentre tots siguin catalanoparlants. Els fa nosa el català perquè no té lloc en la identitat espanyola. De fet ja ho deia aquella pintada dels anys 40 que hi havia en el passeig del Born, a prop del carrer de Sant Feliu: "si eres español habla español".
Valoració:18menosmas
Per Tomeu, fa 11 mesos
Ben trist. A veure si es queixen igual els facultatius que decideixen provar sort a països estrangers i els demanen aprendre l'idioma allà.
El ciutadà balear i el seu vot madrileny sempre serà digne d'estudi i una tragèdia per ses Illes, pero tanmateix no n'aprendrem.
Valoració:14menosmas
Per Pastisser, fa 11 mesos
I no vos penseu, en destrunyer és un dels intelectuals de bocs. 😂😂😂
Valoració:5menosmas
Per Per Destroyer, fa 11 mesos
Mira, tros de soca, el castellà el trobem fins i tot a la sopa...fa fàstic! Tots els metges l'entenen el castellà, ara que entenguin el català és tant o més important! Una mala entesa entre metge i pacient, por portar a un diagnòstic erroni, i això ho pagarà el pacient. Penseu cada errada de un metge que no entengui el català, s'ha de denunciar!
Valoració:17menosmas
Per Destroyer, fa 11 mesos
Menudos fanaticos. Para mí lo importante es salvar vidas, además antes se discriminaba a los castellanohablantes impidiéndoles acceder a la función pública. Hay mucho trabajo por hacer para desmontar las mentiras de lo fanáticos. De momento hay que luchar para preserva nuestras variantes lingüísticas el menorquín, ibicenco y mallorquín. Todos los documentos públicos y organismos deberían adaptarse a esa realidad.
Valoració:-56menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente