nubes dispersas
  • Màx: 19.43°
  • Mín: 12.82°
16°

La UIB claudica i els enunciats dels exàmens de la PBAU es repartiran en català i castellà

El Sindicat Alternativa reclama una rectificació i denuncia «l'odi a la llengua catalana» de l'entitat ultraespanyolista PLIS

La comissió organitzadora de la prova de batxillerat d'accés a la universitat (PBAU), formada per representants de la Conselleria d'Educació i Formació Professional i de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha decidit facilitar l'enunciat dels exàmens en català i castellà, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) admetés a tràmit el recurs presentat per l'entitat ultraespanyolista PLIS contra el sistema utilitzat fins ara.

El TSJIB ha obert una peça separada sobre les mesures cautelaríssimes requerides per aquest grupuscle ultra, que demana el repartiment dels enunciats en les dues llengües i, en cas contrari, la suspensió de la prova.

Aquesta decisió d'Educació i la UIB s'ha pres en previsió que es puguin adoptar mesures cautelars en els pròxims dies i en línia, segons han de dit, amb la decisió adoptada en altres territoris de parla catalana on els tribunals van dictaminar a favor d'un recurs similar.

D'aquesta manera, segons diuen, se cerca garantir que «els estudiants puguin realitzar les proves sense variacions organitzatives que puguin afectar el seu rendiment». Les proves d'accés a la universitat es realitzen a les Balears els dies 6, 7 i 8 de juny.

Fins ara, la comissió organitzadora disposava d'una versió en castellà dels enunciats de cada examen que només es lliurava als alumnes que ho demanaven. Independentment de l'idioma dels enunciats, els estudiants que es presenten poden contestar en castellà o català en aquelles matèries que no són d'un àmbit lingüístic determinat.

Una forta reacció

La decisió de les instàncies educatives de lliurar els enunciats en les dues llengües ha generat una forta reacció. En aquest sentit, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) ha apuntat cap a la vicerectora Carmen Touza Garma com a responsable d'actuar al «dictat del grupuscle ultraespanyolista» PLIS.

Amb la mateixa contundència s'ha expressat aquest dissabte el Sindicat Alternativa que considera que la UIB «s'equivoca amb aquesta passa enrere en l'ús de català» en les PBAU.

«L'entitat que hauria de ser la màxima protectora de la llengua pròpia de les Illes Balears, la UIB, ha decidit recular davant una admissió a tràmit d'una denúncia presentada per una entitat que odia la llengua catalana i només vol fer-la desaparèixer de qualsevol estament i eliminar-ne qualsevol ús normalitzat», ha dit el sindicat.

«Cal recordar que tot l'alumnat té el dret de contestar les proves en la llengua que més dominin -excepte les assignatures de llengües estrangeres. Demanem a la comissió organitzadora que rectifiqui i que mantingui l'organització com s'ha fet fins ara que només ha generat problemes a una associació», han sentenciat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dic, fa 11 mesos
Ana: I perquè no en rus,xinès,italià,francès......l´examen també és important per aquests alumnes i el seu futur.
Valoració:1menosmas
Per Emigrante, fa 11 mesos
"...el català per intel.lectuals i el castellà per inadaptats, fatxes i pàries"

Muy bien @Jo: así se piensa !
Valoració:-6menosmas
Per Jo, fa 11 mesos
Perfecte, tal com diu un per aquí, veurem com en castellà també suspenen...el català per intel.lectuals i el castellà per inadaptats, fatxes i pàries...ara, aviat amb el PP i Vox al govern, abans de.començar les classes, hauràn de cantar el cara al sol... no anem bé, amb aquests partits retrocedirem a l'època del franquisme rabiós...
Valoració:10menosmas
Per Pere Mateu, fa 11 mesos
Forestarum i a més dolents i malparits...
Valoració:11menosmas
Per Antifa, fa 11 mesos
Intularapla
Valoració:-7menosmas
Per Emigrante, fa 11 mesos
Que horror !
Dejar elegir una de las dos lenguas que cohabitan en Baleares en vez de obligar a usar la que queremos nosotros.
Estoy seguro que esta gente del Sindicat Alternativa buscará "normalizar" las cosas.
Ni te digo los de ASM que siempre están pensando en lo mejor para los chavales que van a ingresar a la universidad.

Hay que obligar, imponer, forzar ... así trabaja esta gente.
Valoració:-15menosmas
Per inca, fa 11 mesos
La UIB arraconant el català, 0 sorpresa.
Valoració:13menosmas
Per No podrà donar la culpa al Català, fa 11 mesos
Aixi veuran que en Castellà també suspenen.
Valoració:8menosmas
Per Normal, fa 11 mesos
Aquests vuit darrers anys de política lingüística inexistent han fet forat. El català a les illes ja només interessa als intel.lectuals i a segons quins opositors, resignats a haver d'aprendre la llengua just fins el dia de l'examen, després tornen al catellà. És trist però és així. La llengua catalana ha perdut prestigi.
Valoració:15menosmas
Per Julia, fa 11 mesos
! Magnífica noticia! Un reparto justo de los exámenes en las dos lenguas oficiales.
!Ya era hora! lo que era normal era lo que hemos tenido hasta ahora ¿ en qué cabeza cabe no repartir los exámenes en una de las lenguas oficiales? eso es de franquistas y llevamos en democracia desde hace 40 años
Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente