nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

L’Obra Cultural Balear impugna el procés d’estabilització d’interins de Sanitat

Ha exigit una «rectificació urgent» davant el «despropòsit» d'excloure l'acreditació de coneixement de llengua catalana

208997

Membres del Govern de les Illes Balears i de la junta directiva de l'Obra Cultural Balear s'han reunit aquest dimecres per tractar la qüestió de l'acreditació de coneixement de la llengua catalana com a requisit per a esdevenir funcionari en el procés d'estabilització d'interins. Han assistit a la reunió, entre d'altres, el president de l'OCB, Joan Miralles; la consellera de Salut, Patrícia Gómez; la consellera de Presidència, Mercedes Garrido; el director general d’IB-Salut, Manuel Palomino; i la directora general de Funció Pública, Carmen Palomino.

El motiu de discòrdia és, segons afirmen, «l'ús abusiu i indiscriminat de l’exempció dels coneixements de català com a requisit d’accés a l’IB-Salut», que la llei preveu «com una mesura excepcional i degudament motivada». Denuncien que aquesta excepció no resulta ara d’aplicació perquè no es dona el supòsit de manca de professionals, ja que les places estan ocupades per personal interí, i perquè existeix una normativa específica referent a aquests processos que preveu un règim diferent. En concret, aquesta norma preveu el requisit de català amb la moratòria de dos anys per acreditar-lo, i que s’aplica a la resta dels processos d’estabilització d’interins de tota l’administració.

L'OCB critiquen la vulneració dels drets lingüístics que això suposa. L'entitat recorda que «el Servei de Salut és l’organisme autonòmic que més expedients sobre vulneració de drets lingüístics ha generat» al llarg de 2021. Indiquen que la majoria de casos es deriven de «problemes en les interaccions orals entre els pacients i el personal dels serveis sanitaris», que han impedit que la persona malalta «s’hagi pogut expressar en català amb normalitat i s’hagi vist obligada a renunciar a l’exercici legítim dels seus drets lingüístics».

Insisteixen que l'arrel d'aquest problema és la manca d'activitat de l'Administració per a prevenir-ho. Afirmen que, sense capacitació lingüística del personal sanitari, «els ciutadans no tenim dret a una atenció sociosanitària de qualitat en la nostra llengua». A més, l'OCB denuncia també tracte desigual entre professionals, ja que confereix l'exempció a determinades categories i grups professionals de forma aparentment arbitrària.

El passat dia 3 de gener dos recursos de reposició contra les bases generals que regulen, respectivament, les convocatòries de concurs-oposició i de concurs extraordinari per a l’estabilització d’interins del Servei de Salut. Segons l’entitat, «aquestes bases no s’adeqüen a la legalitat» perquè, a diferència del que passa amb la resta de treballadors de l’administració pública, en el cas del personal sanitari «no s’aplica la moratòria de dos anys per acreditar coneixements de català» que la legislació preveu. Altrament, aquestes convocatòries suposen la concessió d'una «exempció vitalícia de coneixements de català, discriminatòria per als pacients, políticament inexplicable i jurídicament impugnable».

L’OCB ha apel·lat en aquesta reunió a la responsabilitat del Govern, en especial a la de la presidenta Armengol, i ha demanat que «no posi en perill el procés d’estabilització d’interins del Servei de Salut». L'entitat adverteix que, en cas d'esser desestimats els recursos administratius interposats, acudirà a la jurisdicció contenciosa-administrativa per a impugnar judicialment les convocatòries i demanarà cautelarment la paralització de tots els processos selectius posats en marxa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@ Josep

Totalmente de acuerdo.
Puedes empezar por aprender a escribirla.
Valoració:-1menosmas
Per Josep, fa dervers d'un any
Crideu al tel decita prèvia 971 22 00 00,si voleu ser ates en català,premeu 1,i et responen en castellà,als P.A.C.S,en gral. tot escrit en castellà,a la privada,ja no en parlem.
És ben hora,de fer algo,de bon de veras per la nostra llengua.
Valoració:4menosmas
Per Maikel, fa dervers d'un any
Ben fet OCB, amb dos 🥚🥚!!! Tothom igual, metges i infermeres castellanes incloses.
Què nassos! A aprendre català tots, que sou a Mallorca i feis feina pública amb gent.
I jo em deman: on són els mitges 💩💩 de MES?
Valoració:8menosmas
Per Quina por!, fa dervers d'un any
Si un metge no és capaç d'aprendre a parlar en Català, només Déu sap de quina manera ha assolit el títol.
I que al teu centre de salut, te toqui un metge beneit no just no fa cap rialla, sinó que és una de les coses més terrorífiques que li poden passar a una persona.
Valoració:12menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
epicuro: I sense demanar-lo tampoc no hi haurà prous metges.El català no es el problema.
Valoració:11menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any
@epicuro, no s'entera de que va això, no es tracta de contractar ningú, soni de que els que estan fent feina i en mil anys ni saben dir bon dia, perquè no volen, haguin de presentar els coneixements de català, per cert a nivells realment mínims, dins els pròxims dos anys, i tots els filòlegs coincideixen que el mes beneit ho aprèn com a molt en un any i mig. en que el govern com que te molts votants espanyolista ara diu que el vol dispensar, es a dir han pogut aprendre i no han volgut, mentre molts altres, i en la mateixa situació laboral hi poden acreditar ja, no en els proxims dos anys. Es sencill tenim dret i els llei que tots els funcionaris publics ens han d'atendre en la nostra llengua, i no pot haver-hi funcionaris públics que han treballat i ho han après i altres, als que ara a canvi de alguns miserables vots per el PSOE els hi diguin no fa falta. Es perfectament impugnable, i ja s'ha fet, i molt ben fet per la OCU,en aquest moment en via Administrativa i si el govern diu no, doncs cap al Tribunal Contenciós-Administratiu, A vostè li faria gracia que s'hagues esforçat a aprendre la nostra llengua per poder treballar com a funcionari públic i ara es quedi defora perquè han dispensat a ases que no s'han ni esforçat un mínim. Callarà i deixarà que li entrin doblegada?
Valoració:10menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
Es que als qui parlam català, hi ha metges ( pocs i de mala voluntat) QUE NO ENS ENTENEN. No podem ser atesos com cal !! Senzillament no ens ENTENEN. Els metges, a Balears, ENS HAN D'ENTENDRE. Volgueu o no, ENS HAN D'ENTENDRE...Com podeu dubtar una cosa tan elemental.?
Valoració:10menosmas
Per Jaume, fa dervers d'un any
A Epicuro, emprant el vostre "argumentari" testosterònic supremacista doncs "te jodes"
Bon vent i barca nova als inadaptats
Valoració:11menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Por qué no se ha movido la OCC con la eliminación del requisito del catalán para la estabilización en los SSGG de la CAIB?.
Por qué MES lo consintió?.
Por qué ahora sí saltan?.
Qué autoridad moral va a tener la OCC y este panfleto para denunciar, de ahora en adelante, que a un “catalán de Mallorca” se le atienda en castellano en una oficina de la CAIB?.
NINGUNA
Y las explicaciones, a pedirlas a MES.
Genios.
Valoració:-4menosmas
Per epicuro, fa dervers d'un any
Si piden catalán no habrá suficientes medicos
Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente