nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Aprovat el nou Projecte de Llei de Comunitats Balears a l'Exterior

El Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el Projecte de llei de comunitats balears o illenques fora del territori balear, que pretén adaptar-se a la realitat actual donant resposta a qüestions que no es preveien en la normativa vigent (Llei 3/1992).

En el nou Projecte de llei s'hi plantegen les peticions formulades per les comunitats illenques «per poder col·laborar i participar en la vida social i cultural de les Illes Balears», definir i perfilar els requisits per gaudir de la condició de comunitat illenca fora del territori i commemorar el Dia Internacional de les Comunitats Balears a l'Exterior, el 15 de juliol, data de promulgació de la primera llei reguladora en aquesta matèria.

La futura llei proposa la creació de dues comissions específiques per a la representació institucional: una comissió dels grups parlamentaris que formen part del Parlament de les Illes Balears i una segona comissió d'entitats locals de les Illes Balears amb les comunitats balears o illenques fora del territori balear.

El Govern, en resposta a les peticions de les cases balears, preveu convocar ajuts amb un pressupost de 100.000 € per a l'any 2023 «per tal de donar suport a aquestes entitats perquè puguin exercir les seves finalitats de manteniment dels lligams amb la història, la cultura i la llengua de les Illes Balears».

L'Estatut d'Autonomia reconeix les comunitats illenques fora del territori i el seu dret a col·laborar en la vida social i cultural de les Illes i a compartir-la i remet a una Llei del Parlament que les reguli. En compliment d'aquest mandat es va aprovar la Llei 3/1992, de 15 de juliol, de comunitats balears assentades fora del territori, la qual crea el Consell de Comunitats Balears, com a òrgan de caràcter consultiu. El seu funcionament està desenvolupat pel Decret 77/1995.

El passat 25 de gener de 2020 es va celebrar a Palma el 23è Consell de Comunitats Balears a l'Exterior, on van participar 34 representants de les 19 comunitats illenques actives arreu del món.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.