algo de nubes
  • Màx: 16.75°
  • Mín: 7.61°
16°

Xialin Liu: «Hem posat en marxa cursos de català per a integrar-nos i comunicar-nos millor amb els mallorquins»

Xialin Liu, cofundadora d’ACHINIB, ha visitat els estudis de la ràdio Ona Mediterrània per a comentar amb el director, Tomeu Martí, les diferents línies de feina que du a terme l’associació cultural xinesa més important de les Illes Balears.

  • Bon dia, Xialin! Explicau-nos què feis amb ACHINIB a Pere Garau.

Bon dia! Som na Xialin. Faré l’entrevista en castellà perquè acab de començar a aprendre català. Ahir vaig assistir a la primera classe de llengua catalana.

A l’Associació Xinesa de les Illes Balears feim un pont entre la Xina i Espanya perquè volem que més gent conegui millor la cultura xinesa. Organitzam moltes activitats culturals com la festa de l’Any Nou Xinès a Pere Garau cada any amb moltes altres associacions culturals i molta gent ve a celebrar amb nosaltres. També oferim tallers de menjar xinès, programes d’intercanvi entre la Xina i Espanya per a alumnes i també per a professors. Per exemple, abans de la pandèmia, un grup de professors xinesos varen venir a Mallorca a visitar les escoles de Pere Garau i oferim tallers de cultura xinesa a les escoles públiques i als nins els agraden molt.

  • Quines són les principals celebracions durant l’any, a banda de l’Any Nou Xinès?

Tenim altres festes tradicionals com la Festa de la Mitja Tardor o la Festa del Vaixell del Drac, que consisteix en competicions de vaixells per a homenatjar un poeta.

  • Què és i on es troba el Centre Huayue?

Està al costat del Mercat de Pere Garau i oferim cursos de xinès de diferents nivells. Tenim alumnes des dels 3 als 87 anys. Quan jo sigui gran també m’agradaria continuar estudiant com fan els nostres alumnes més majors.

  • Feis cursos de cuina, de llengua xinesa, de castellà i ara de català també.

Sí, també oferim cursos de català per a nins perquè molts nins xinesos nouvinguts a Mallorca no tenen el nivell bàsic de català i els ajudam a millorin l’idioma i la seva integració en el grup. A més, acabam de començar els cursos de català per a adults per a aprendre la llengua d’aquí i poder comunicar-nos millor amb els mallorquins.

  • Quina resposta tenen aquests cursos?

Crec que tant als nins i com als adults els encanten. Als nins els ajuden molt a la integració i a la gent més adulta els serveixen molt per al seu temps d’oci i que els seus cervells estiguin actius. Són cursos organitzats per la Direcció General de Política Lingüística del Govern.

  • Aquests cursos no només són per a gent d’origen xinès, sinó per a tots els veïns de Pere Garau, no?

Sí, són per a tots els veïns del barri i en aquest moment hi ha alumnes d’altres llocs de Mallorca també. Alguns venen de molt lluny, de Santa Ponça, d’Andratx...

  • Com heu viscut aquesta època de pandèmia?

És un període dur. Per exemple, molts programes d’intercanvi estan aturats. Els alumnes no poden anar a la Xina per a conèixer millor la cultura i els professors xinesos tampoc no poden venir. No sabem quan millorarà la situació; no obstant això, estam vius, estam junts, més units i estam pensant altres maneres de sortir d’aquesta situació. A més, molta gent ha vengut a l’Associació per a informar-se sobre la vaccinació i sobre l’escolarització dels seus fills i nosaltres els ajudam.

  • Coneixeu o heu patit casos de racisme?

Cada vegada manco però el racisme existeix. A les escoles, els nins xinesos, potser per falta d’idiomes, es troben amb situacions agressives. Existeixen casos i els ensenyam a com respondre a aquestes situacions. Pensam que quants més coneixements culturals es tenen, manco racisme hi ha.

  • Quins són els projectes de futur que teniu?

Farem un programa basat en la formació professional. Tenim pensat fer una reunió online perquè les escoles i universitats xineses facin projectes de futur en aquest sentit. Molts alumnes xinesos volen venir a Mallorca per a continuar estudiant la carrera, el màster i la formació professional perquè aquí hi ha molts avantatges per a formar-se.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I tant, fa mes de 2 anys

Cataluña sencera:
Lo que pudo decir Blai Bonet, me merece todos los respetos, pero nada más. Eran opiniones suyas que no tienen que coincidir necesariamente con las de otras personas, o, sencillamente, con las mías.
A ver si te enteras y habla por ti mismo.
Por cierto: ¿Un presidente huido dentro de la maleta de un coche?
¿Qué clase de broma es esta?

Valoració:-2menosmas
Per Catalunya sencera, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981



"Per anar bé necessitaríem un sol president [MHP Carles Puigdemont] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president [MHP Carles Puigdemont]. Un president [MHP Carles Puigdemont] per al País Català. El President [MHP Carles Puigdemont] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral."



Els claudàtors, naturalment, són meus.
Visca la República catalana! (UNA SOLA república de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).

Valoració:4menosmas
Per bossot, fa mes de 2 anys

Millor que aprenguin mallorqui que és ahon habitan. I simpatía. Molta simpatía. Que sa majoria d'els la necesitan en quantitats industrials. Escardabuinas, va per tu. Tu has anat a ses escolas franquistas, amb molt poc profit i seny.

Valoració:-8menosmas
Per Escardapenyes, fa mes de 2 anys

Haaaahaaaahaaaaaii*ii mira que ho ets curt, acabes de mostrar el plomall de que Mallorquí, geu, i tant, i la guapi etc.etc.tots sou el mateix, hi ha persones que neixen amb mancance intelectual és una desgràcia, però que tu ho siguis voluntari i per vocacio, és el colmo dels cap de faves.
En Montoro li encantan ses pilotas, i tu te creus que ses buinas son el mateix, mira que té avisat, pens que podrias ser el dtr. Font Rosselló (alias) l'atacaparedetes de la Assemblea Soberanista .Per mèrits propis sou semblants.
Salut i República Països Catalans.

Valoració:10menosmas
Per No se m'havia ocorregut, fa mes de 2 anys

@Offtopic: Els dracs a mès de ser un element sempre present en tota la mitologia xinesa, també és molt important en els contes i llegendes catalanes. Recordem la llegenda de Sant Jordi i el drac, entre altres.
Mentres la majoria de regnes i imperis estriaren àguiles lleóns com animals patronímics, catalans i xinesos ho feren amb els dracs.
És una similitut cultural i qui sap quantes més en hi deu haver.

Valoració:10menosmas
Per offtopic, fa mes de 2 anys

Em recorda una casualitat antiga, segurament per atzar.
Que és es drac de sa cimera de Jaume I, relacionat amb ses forces naturals, d'estil com oriental.
Que vagin bé! Semblen iniciatives pràctiques!

Valoració:7menosmas
Per geu, fa mes de 2 anys

Tu si que ets radical, escardabuines. Fanátic y franquista.
Per cert, sa República per tu. Tota per tu. Y principalment sa segona.

Valoració:-8menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys

@ Escardepenyes



Yo también te deseo una larga vida disfrutando de tu condición de ciudadano del Reino de España.



Salut!

Valoració:-10menosmas
Per Escardapenyes, fa mes de 2 anys

Això demostra que els xinesos son molt més vius que els " espanyols" radicals, per això i per altres cosas ens mengen sopas d'amunt el cap.
.Salut i República Països Catalans, i a qui no li agradi que visqui molts d'anys, així patirà molt.

Valoració:13menosmas
Per Visca la diferència!, fa mes de 2 anys

Quina diferència! La que hi ha, entre la comunitat xinesa i altres grups de gent nouvinguda, com pugui ser la hispano-americana o els d'Europa de l'est. Amb un idioma tan diferent com és el Xinès i que ja han fet un esforç titànic, per aprendre a parlar el Castellà, comprenen la situació del Català i estan disposats a també esforçar-se, par aprendrer-lo a parlar i a escriure.
En canvi la majoria dels immigrants que tenen el Castellà com a llengua materna, queno han hagut d'assimilar res, no volen de cap manera aprendre a parlar Català i estan en peu de guerra contra noltros, els caralanoparlants, perque diuen que aprendre la nostra llengua " és una pèrdua de temps".
Si hem d'estriar entre uns i altres, que ningú dubti a quins escollirem.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente