algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Restriccions i desescalada: l'aforament màxim en el comerç s'amplia al 50% des d'aquest dissabte a les Balears

L'aforament del comerç serà a partir d'aquest dissabte del 50%. | E.P.

L'aforament màxim en el comerç s'amplia al 50% des d'aquest dissabte a les Balears, dins de les mesures de desescalada aprovades pel Govern.

Cal recordar que l'obertura de les terrasses dels bars i la possibilitat de fer reunions socials entre no convivents entraran en vigor el dimarts. Totes aquestes mesures estaran en vigor les pròximes dues setmanes.

L'aforament en el comerç, tant en petits locals com en grans superfícies, s'incrementa del 30 al 50%. L'horari comercial tindrà com a hora de tancament les 20.00 hores a Mallorca i Formentera i les 22.00 hores a Menorca, l'illa que actualment té millor situació epidemiològica. No obstant això, les grans superfícies romandran tancades en caps de setmana i festius a Mallorca.

Activitats esportives

Altres novetats que comencen a aplicar-se aquest dissabte són les que afecten les activitats esportives. Els gimnasos podran obrir, al 30% d'aforament, les sales de musculació, amb ús de màscara, tres metres de distància entre els usuaris i sense utilitzar aparells de càrdio. Igualment, es permet l'ús de vestuaris amb el mateix límit d'aforament, però no l'ús de dutxes.

D'altra banda, el nombre de persones que podran participar en activitats físiques a l'aire lliure passa de sis a deu persones, incloent-hi excursions.

Activitats culturals i residències

En activitats culturals es mantenen les mesures prèvies -aforament màxim 50% en teatres i auditoris- però amb la novetat que es permeten activitats en espais no habituals. També es permeten congressos, reunions de negocis i conferències limitats a 50 persones en interiors.

No canvia el règim de visites i sortides en residències, però sí que es permet la reobertura de clubs de la tercera edat en condicions estrictes: només podran obrir per fer activitats dirigides de màxim sis persones i sense servei de bar. Finalment, es mantenen suspeses les fires i festes populars.

L'obertura de bars i restaurants

No serà fins al dimarts que entrin en vigor els canvis en l'obertura de terrasses de bars i les reunions socials.

Detalladament, bars, cafeteries i restaurants reobriran les seves terrasses a Mallorca i Formentera, mentre que a Eivissa es mantenen les restriccions i a Menorca, on les terrasses ja podien obrir al 75%, des del dimarts podran utilitzar-se els interiors dels bars i cafeteries amb limitacions.

A Mallorca i Formentera les terrasses podran obrir des del 50% de capacitat. En cada taula es podran asseure fins a quatre persones, d'un màxim de dos nuclis de convivència diferents. La diferència entre les dues illes és que a Mallorca les terrasses hauran de tancar a les 17.00 hores mentre que a Formentera poden funcionar una hora més, fins a les 18.00 hores.

Mentrestant, a Menorca, bars, restaurants i cafeteries podran fer ús dels seus espais interiors, a un màxim del 30% d'aforament i amb quatre persones per taula (també de fins a dos nuclis de convivència). El tancament d'aquests espais es fixa a les 17.00 hores.

A més, a Menorca les terrasses de bars funcionaran a un 75% de capacitat, però es podran asseure fins a sis persones per taula i el tancament es retarda a les 22.00 hores (excepte en divendres, dissabtes i vespres de festiu, en els quals es tanca a les 18.00 hores).

Com fins ara, aquests negocis podran continuar prestant els serveis de lliurament de menjar a domicili. Aquestes són les úniques activitats que es permeten en la restauració a Eivissa (menjar per endur fins a les 22.00 i lliuraments a domicili fins a les 00.00 hores).

Quant a les reunions socials, des del dimarts podran ser de fins a sis persones a Mallorca, Menorca i Formentera, de màxim dos nuclis de convivència. A Eivissa, en canvi, només es permeten reunions de convivents.

Canvis «mínims»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, va reconèixer aquest dijous que es tracta de canvis «mínims» respecte a les mesures prèviament en vigor, però va insistir en la necessitat d'efectuar una desescalada lenta per tal de «no repetir errors com una desescalada massa accelerada com la de l'estiu passat».

«Ens hem equivocat cada vegada que hem confós desescalada amb relaxació», indicà la presidenta. Armengol va advertir que si els casos repunten «es prendran decisions de manera immediata».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.