nubes dispersas
  • Màx: 17.54°
  • Mín: 8.69°
16°

L'OCB registra les seves propostes al Projecte de Llei de reactivació econòmica en matèria de llengua, cultura i país

L'Obra Cultural Balear va registrar aquest passat dilluns al Parlament, un document que recull algunes 'mesures urgents per a l’impuls de l’activitat econòmica, en el context d'unes noves polítiques que situen les persones al centre per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la Covid-19'

L'entitat demana que el màxim de les mesures proposades es vehiculin a través del 'Decret Llei 8/2020, de 13 de maig per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa en l’àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears'. L'OCB ha presentat propostes en els tres eixos principals de feina de l'entitat: Llengua, Cultura i País. Segons han explicat, en els pròxims dies es posaran en contacte amb els grups polítics d'arrel democràtica per demanar-los que assumeixin aquestes propostes.

País

En l'àmbit de País, s'aporten cinc propostes concretes i l'OCB considera que «la crisi de la Covid-19 a les Illes Balears ha estat accentuada, per una banda, per la falta de recursos dedicats a la sanitat, a conseqüència del dèficit fiscal amb l'Estat espanyol i d'altra banda, la falta d'autonomia, capacitat decisòria i maniobrabilitat de les nostres institucions, per la usurpació de la nostra sobirania per part de l'Estat».

Des de l'OCB es proposa l'articulació de mecanismes legislatius que permetin disposar d'un grau molt més elevat de sobirania i poder gestionar des de les Balears aquesta crisi social i econòmica, perquè el que sempre ha estat una necessitat, avui, ha esdevengut una urgència».

Cultura

En l'àmbit de la Cultura, l'OCB aporta nou propostes i destaca que «La cultura no mereix, en el Decret-Llei 8/2020, ni una menció com a generadora d'economia, que sembla ser l'única prioritat».

L'entitat degana en la defensa de la Cultura a les Illes Balears,considera que «El Decret-Llei pretén adoptar mesures que estimulin la nostra economia i aportin noves perspectives al teixit productiu del territori. Però, de quin teixit productiu parlam i de quin model econòmic parlam? De Quines noves perspectives parlam? Novament, sembla que tot gira entorn del turisme dibuixant un model que, lluny de prioritzar les persones i el seu benestar, lluny d'imaginar un model sostenible en què el patrimoni i la cultura, la biodiversitat i el medi ambient siguin elements clau, torna a prioritzar la mercantilització i els interessos econòmics».

És per això que demana que, ara més que mai, «s'integri de forma transversal la cultura i els drets culturals en les respostes del Govern a la crisi i en la planificació de la recuperació de la crisi econòmica i social».

En relació amb l'enfortiment del teixit cultural, l'OCB creu que «cal fomentar els models de producció de proximitat, els enfocaments territorials dels sistemes productius en tots els àmbits i el consum responsable, com a alternativa a una excessiva dependència del turisme i de sistemes de producció insostenibles. Cal articular mecanismes que permetin aportar recursos econòmics de forma urgent a través de sistemes administratius àgils i simplificats, i que s'estableixin mesures de protecció destinades a creadors, investigadors, treballadors de la cultura, empreses, associacions, entitats i institucions, en definitiva, els agents culturals que són la base de la cultura i, per tant, agents clau en la reactivació econòmica de la cultura».

Llengua

En l'àmbit de Llengua, l'OCB aporta quatre propostes i considera que «la política lingüística és un instrument que afavoreix la cohesió social» i en «el context de la reactivació econòmica de les Illes Balears, l'ús del català representa una inversió i un benefici per les empreses i per la Comunitat, que permet crear relacions culturals i socials entre consumidors i el territori. La normalització en l'ús del català obre un mercat important d'oportunitats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa mes de 3 anys

... i considera que «la política lingüística és un instrument que afavoreix la cohesió social»
Convé remarcar-ho i defensar-ho, davant les agresions, ofenses i maltractes fins i tot d'aministracions, aeroports navilieres, trens, comerços, etc, i "Fuerzas y cuerpos de seguridad del Estado" amb un menyspreu gens adient a la seva feina i sense cap respecte amb la destinació, que suposo que la poden canviar quan vulguin si no hi estan a gust, i tots contents. Per nosaltres, que no es quedin...

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente