muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Actes, marxes i lluites pel 25N

Les Illes Balears són el territori de l’Estat espanyol amb més feminicidis, en termes relatius. Un rànking que les Balears lideren indiscutiblement des de 2012, segons les dades de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial. La mateixa entitat detalla que, durant els primers sis mesos de 2016, 2.402 dones han estat víctimes de violència de gènere a territori insular, s’han presentat 2.437 denúncies i 289 ordres de protecció -de les quals més del 15%, és a dir, 44 ordres, han estat denegades-. Al voltant del 25-N, les accions de rebuig i denúncia les violències masclistes agafen més visibilitat que mai.

Institucions, col·lectius i diverses entitats de la societat civil s’organitzen per vindicar la igualtat entre homes i dones i denunciar les múltiples formes de violència, agressions i assetjament a les que diàriament les dones han de fer front. Per això, s’han convocar diverses accions:

  • Manifestació 25N - Palma. El Moviment Feminista de Mallorca fa una crida per sumar-se a la marxa de torxes que tindrà lloc el 25 de novembre a les 19:30, amb un recorregut pels carrers de Ciutat des de la plaça de la Porta Pintada sota el lema 'Juntes destruïm l’heteropatriarcat. Lluita feminista i organitzada'.

  • Marxa de torxes - Manacor. Des de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor i el col·lectiu Dones de Llevant convoquen la ciutadania a la marxa de torxes del proper divendres 25 de novembre a les 19:30 a la plaça de Sa Mora, en un recorregut fins la plaça de Sa Bassa on tindran lloc diversos actes simbòlics per visibilitzar els feminicidis i rebutjar les violències masclistes. Es culminaran així tot un seguit d’exposicions i xerrades sobre l’hipersexualització de les dones o sobre feminicidis que s’han portat a terme durant aquesta setmana.

  • Dia Internacional contra la Violència Masclista - Maó. El 25 de novembre les escales de l’Ajuntament de Maó s’il·luminaran per les víctimes de violència de gènere. L’endemà, es procedirà a la lectura dels noms de les víctimes de violència masclista així com a diverses danses de sensibilització contra aquesta xacra al carrer de Ses Moreres a partir de les 10:00.

  • Cicle de Curtmetratges contra la Violència Masclista - Eivissa. El Consell Insular d'Eivissa en col·laboració amb els Ajuntaments de Santa Eulària des Riu, Sant Joan de Labritja, Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Eivissa, realitzen aquest Cicle de Curtmetratges contra les Violències Masclistes, amb entrada gratuita. El diumenge 27, el Recinte Firal d’Eivissa acull aqusta mostra a partir de les 18:00.

  • 21 municipis contra les violències masclistes - Mallorca. El Consell de Mallorca ha sumat 21 municipis de la geografia illenca contra la violència de gènere, amb el desplegament de banderes per l’eradicació d’aquesta xacra, així com el llançament de la campanya #25NmasclismeNo.

  • Pacte Social contra les Violències Masclistes - IBDona. Més de 1.300 persones i una setantena d’entitats ja s’hi han adherit al Pacte Social Contra les Violències Masclistes sota el lema ReAcció, un projecte que pretén mobilitzar tota la societat en la prevenció, la denúncia i eradicació de les violències masclistes. Més informació: www.reaccionem.com

Els orígens del 25 de novembre es remunten al juliol de 1981 en el si de la Trobada Feminista de Llatinoamèrica i del Carib, una trobada internacional celebrada a Bogotà en la que es començà a estendre la flama feminista pel 25N. I és que el 25 de novembre de 1960, les germanes Mirabal anaven a la presó de Puerto Plata a visitar els seus marits, presoners polítics sota la dictadura de Rafael Trujillo a la República Dominicana. La policia secreta les va enxampar pel camí, les va violar, les va torturar i, temps després, es varen trobar els seus cossos destrossats. A la trobada del 1981 es va agafar aquest fet com un recordatori de totes les violències masclistes que pateixen les dones, tant a l’esfera privada com a l’espai públic, a més de violacions, agressions i assetjaments sexuals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 7 anys

torxes = entorxes

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente