La coordinadora d’esplais de Mallorca, en contra de la decisió del Bisbat d’excloure’n els laics
Els membres de l'actual coordinadora de GDEM (Grups d'Esplais de Mallorca) es mostra en contra de la decisió del Bisbat. | Foto: GDEM
Palma22/05/16 0:00
Els membres de l'actual coordinadora de GDEM (Grups d'Esplais de Mallorca) es mostra en contra de la decisió del Bisbat de Mallorca de excloure els esplais que no fomenten la fe religiosa en els nous estatuts de la federació.
També a Illes Balears
- El bar Rincón de Hellín del carrer Aragó de Palma exhibeix una bandera franquista a la seva terrassa
- Milers de persones omplen a vessar Santa Maria per a cridar ben fort: «Sí a la llengua!»
- Denuncien la imposició del castellà als panells lluminosos de diverses carreteres de Mallorca
- Vox insisteix que IB3 «no és necessària» i assegura que la televisió franquista era «de més qualitat i més objectiva»
- El bisbe Taltavull ordena dos nous diaques al servei de la Diòcesi de Mallorca
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quan dic mantenir em refereixo a donar cabuda als locals de les parròquies. És clar que els esplais són plens de joves, i que per molts d'anys perquè fan una feina admirable. Però el problema va més enllà. L'Església, et puc assegurar, no serà ni més ni manco per tenir esplais o no tenir-ne, i manco rebrà més doblers de la casella de la X per la bona imatge que pugui donar tenint aquests grups a les parròquies. Segons Omar "la fe no és només dels cristians i hi ha moltes maneres d'interpretar-la". Vols dir que els esplais tenen una altra religió? Segons els estatuts són cristians, no? I encara més al meu favor. Si no tenen la fe cristiana, o fan una interpretació diferent, què hi fan a les parròquies? "No ens enganyem tampoc".
Gerard, la fe no és només dels cristians i hi ha moltes maneres d'interpretar-la. Caldria analitzar cada cas, però l'Esglèsia no manté un esplai. Els locals buits o pleelns segueixen tenint. Els esplais són vius perquè els joves ho volen així. De fet l'Esglèsia s'apunta un tanto molt gros i fins hi tot sa gent marca la casella de la renta segons el que perceben. No ens enganyem tampoc.
Vivim en un temps en que la societat cada cop és més diversa i plural, en infinitat d'àmbits. Temps de canvi i confusió (social, política, eclesial, etc). Venim d'un passat nacional-catòlic que va fer molt de mal a la societat i al mateix catolicisme. Abans TOT era església (activitats de lleure, clubs de futbol, etc), i d'això fins no fa molts d'anys. Ara convé resituar-nos i saber quin és el present. L'Església és casa de tots? En primer lloc, l'Església és casa dels cristians, dels pobres, dels marginats, dels oprimits, de la gent que vol viure la fe. En els estatuts del GDEM, deu parlar d'aquest punt, i deu marcar ben clar el camí dels esplais envers l'eix FE (com dirien els escoltes). Si els clubs d'Esplai, per les raons que siguin, s'han desvinculat d'aquest eix, té sentit que l'Església els mantingui? Una cosa és ser bons al·lots, i s'altre beneits. Per fer activitats purament socials, els ajuntaments poden donar cabuda a aquest col·lectiu, no?
Ai si! Els capellans joves no poden ser més "carcas" i creen molta desconfiança a la gent. Com te pots atracar a confessar-te els pecats, o a demanar un consell a un mossen que és una persona que és tan rígida, tan exigent i tan llunyana amb els pobres pecadors i amb els pobres perquè no tenen un euro? El Papa Francesc vol adaptar la Església als temps actuals, però crec que troba mots d´ entrebancs.
Tots sabem que l'Esglèsia de Mallorca va a menys dia a dia, i aquestes decisions augmenten la velocitat. La nova fornada de cures joves fa por de lo radicals que són. En fi, els esplais no necessiten més que unes instal-lacions municipals fora de l'Esglèsia. Un punt solucionem això, el Bisbat ja haurà perdut tot el jovent que se creu tenir.
Una persona damiliar meva va deixar aquesta vida sense rebre els sacraments, perquè no hi havia ningú a la parròquia. Una altra parròquia demana voluntaris per guardar la esglèsia perquè els capellans no hi volen ser tot lo dia, ara l' esglaó treu dafora els laics. Llavors se queixen si la gent no va a Missa, no se confessa i no practica, però què volen?
Aquesta Església! Que hi ha diners pel mig? L´esplai no és d´una religió determinada. Exclouran els infants d´altres religions a poder gaudir i explaiar-se?