cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Joandomènec Ros “els ciutadans de les Balears tenen dret a rebre totes les emissions de TV en llengua catalana”

Aquest dimarts, al programa Sus Mallorca d'Ona Mediterrània, el protagonista de l'entrevista del dia ha estat el doctor en biologia i president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros.

L’Institut d’Estudis Catalans és l’acadèmia de les ciències i les humanitats, la seva actuació s'estén a tots els Països Catalans, promou més de 3.000 activitats a l'any i edita més de 100 publicacions cada any. Té delegacions permanents a Alacant, Castelló i Lleida i delegats a Palma i a València.

Joandomènec Ros ha parlat, entre d'altres qüestions de la presència de l'Institut a les Illes Balears: “la presència d'illencs a l'Institut ha estat sempre molt important i esper que en la propera ampliació, entraran més illencs. Crec que hem de ser a les Balears per tot allò que se'ns necessiti... Tenim un delegat a Palma i acords amb l'Institut Menorquí d'Estudis i l'Institut d'Estudis Eivissencs”.

Ros s'ha referit a les diverses declaracions institucionals sobre la reciprocitat televisiva entre les terres de parla catalana: “tots els ciutadans tenen dret a rebre totes les emissions en llengua catalana i com a Acadèmia no podem quedar sense dir res quan es vulneren aquests drets”

Pel que fa al procés sobiranista que viu el Principat de Catalunya, el president de l'IEC explica que “som una entitat científica i com a tal, som apolítics, però quan es va plantejar la qüestió del Dret a Decidir, l'IEC no podia callar. Catalunya és una nació i té dret a decidir i si ens han llevat la sobirania, com expliquen tots els historiadors, tenim dret a recuperar-la” i afegeix que “l'IEC ha fet informes sobre com podria ser la llengua, la investigació científica... en una Catalunya independent”. Ros entén que la institució que presideix “no hauria de canviar gaire”.

Joandomènec Ros ha parlat també de la polèmica que viu actualment la Universitat Catalana d'Estiu que ell presideix: “hi havia dues candidatures a presidir l'equip rector, es varen fer dues votacions i les dues varen acabar 15 a 14, fins aquí cap problema, està clar que el que té 15, guanya al que en té 14, però com que hi havia hagut delegacions de vots que no eren correctes i com que queda poc temps, no podíem esperar més i, molt a contracor, hem assumit la presidència de l'equip rector”.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per anti madrileñufet, fa mes de 8 anys

Madrileñufos, si no us agrada la televisió en la nostra llengua, no la mireu, i ja està.
Però qui us pensau ser per negar-nos el dret als mallorquins a veure'n?
Si no us agrada Mallorca, per què no tornau agafar el barco i partiu de cap allà d'on sou vinguts?
Arruix feixisme espetanyol de sa nostra terra!
Som mallorquins. Mai madrileñufos!

Valoració:13menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 8 anys

Jo le vull veure, cada dia el 3/24, els meus fills segueixen La Riera i el Gran Dictat i ses netas el 33, supòs que ni han que miren Canal Sur, me pereix molt bè, qui no vol català que no el miri,pero si tenim dret el vull exercir.
Salut

Valoració:14menosmas
Per Monopoli, fa mes de 8 anys

Si no volem veure cadenes que tot lo dia fan propaganda de la dreta (del PP, UPyD y a totes hores de Ciudadanos) a les quals ara s' hi ha afegit La Sexta, ni tampoc som del Big Brother i Que Tirmpo tan Felis, tan sols queden les emisores de la 3.

Valoració:16menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 8 anys

Si venga toto en catalufo.....

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui actuar com si el català fos inútil i innecessari en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (24-2-2015), continuen menyspreant el català i entre els quals hi ha aquells qui l'anomenen -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una expressió similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:35menosmas
Per xisco, fa mes de 8 anys

si los periodicos en Mallorca son en castellano (menos el DB, subencionado por la Generalitat, si no desapareceria), ¿quien quiere ver television en catalan?

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 8 anys

Segons en "mallorquí" si escoltau tv3 o qualsevol altre canal en català es que sou uns feixistes pancatalanistes i que no estimau Mallorca. Em de promocionar canals com Tele5, la primera o Telemadrid.

Valoració:19menosmas
Per boira, fa mes de 8 anys

Per veure canals en forester ja hi ha totes ses altres........sa nostra hauria de ser en català!!!!!!!

Valoració:30menosmas
Per Biodramina, fa mes de 8 anys

Claro que sí.
A ver quién la suelta más gorda.

Valoració:-1menosmas
Per mallorquí, fa mes de 8 anys

arruix feixisme pancatalanista de sa nostra terra

Valoració:-37menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente