L'expresident del Govern, Jaume Matas, ha anunciat aquest divendres, mitjançant videoconferència des del Centre Penitenciari de Segòvia, que no contestaria a cap de les preguntes dels portaveus de la comissió parlamentària de l'Hospital Universitari de Son Espases per recomanació de la seva advocada. El també exministre de José María Aznar ha aparegut amb un aparatós embenat al cap i ha estat la seva advocada, Pilar Gómez Pavón, l'encarregada de traslladar les preguntes dels grups. Matas ha demanat la paraula abans de començar per deixar clar que no contestaria a les preguntes dels diputats per recomanació de la seva advocada i "per raons físiques evidents".
Mentrestant, l'exvicepresident del Consell de Mallorca Miquel Nadal ha declarat des de la presó de Palma que els expresidents del Govern balear i del PP i del Consell de Mallorca i Unió Mallorquina (UM) en el període 2003-2007, Jaume Matas i Maria Antònia Munar, respectivament, eren els que "prenien les grans decisions".
Per a això, ha continuat, "mantenien almanco una reunió mensual i que el dia a dia dels acords polítics pactats entre els dos partits eren gestionats per ell mateix per part d'UM i per Rosa Estaràs, exvicepresidenta del Govern i del PP en aquella època".
Nadal ha declarat avui per videoconferència des de la presó de Palma, on compleix pena per un cas de corrupció, a la comissió del Parlament balear que investiga la concessió i construcció de l'hospital de Son Espases de Palma. El també exvicepresident d'UM ha recordat que han passat vuit anys i que no recorda molts aspectes de la gestió del govern del Consell d'aquells anys.
A preguntes dels diputats del PSIB i de MÉS, sí que ha afirmat que no li "consta" que PP i UM arribessin a un acord perquè els diputats del Consell de Mallorca es donassin suport mútuament i votessin a favor de permís per a la construcció de l'hospital de Son Espases, una iniciativa de Matas, i la venda dels terrenys de Can Domenge per construir habitatges, una proposta del Consell presidit per Munar.
Nadal també ha recordat que és públic que un objectiu polític del programa de govern autonòmic del PP en aquella legislatura era la construcció de l'hospital de Son Espases.
El passat mes de gener, l'exconseller de Territori del Consell de Mallorca Bartomeu Vicens va dir davant aquesta comissió d'investigació que l'aprovació dels projectes de l'hospital i de Can Domenge en un mateix ple de la institució insular va haver de ser fruit de l'acord de governabilitat PP -UM. Vicens va aclarir que ell no va assistir a les reunions per pactar la governabilitat per a la legislatura 2003-2007, cosa que normalment solia ser responsabilitat dels presidents dels partits polítics. Vicens va comentar que va assistir a algunes reunions de les celebrades per arribar a un pacte de governabilitat, però que en cap d'elles es va parlar de Son Espases o de Can Domenge, dos assumptes investigats per la Justícia per la comissió de presumptes irregularitats.
Pareix que li ha caigut damunt, el marcador del Palma Arena!