La meitat dels nascuts el 2013 són fills de mare soltera
Gairebé un de cada dos nins que va néixer a Balears el 2013, el 46,14 per cent del total, és fill de mare soltera. Només Canàries supera les Illes en el percentatge de naixements de mares solteres. La resta de les comunitats autònomes està per sota, són les dades facilitades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
A més dels resultats definitius de 2013, l'INE ha fet avanç de dades demogràfiques de 2014, en el qual no es distingeix entre els naixements de mare soltera o casada. Sí que se sap que fins al juny d'aquest any han nascut a les Illes 5.068 nins dels que 1.317 són de mare estrangera.
Les dades assenyalen un lleuger repunt de l'1,4 respecte als naixements que hi va haver fins a juny de 2013, que van ser 4.997. Aquest repunt s'ha notat també a tot Espanya, on els naixements han augmentat per primera vegada en sis anys.
Matrimonis
Una altra dada d'interès que recull l'estadística de l'INE és el relatiu a les noces. Cada vegada es fan menys enllaços matrimonials però, sobretot, cada cop hi ha menys casaments catòlics. En els sis primers mesos de l'any s'han celebrat 1.803 enllaços i tan sols 290 s'han fet pel ritu catòlic. Aquesta xifra representa el 16,8 per cent del total, molt lluny del 81,81 per cent dels casaments civils: 1.475 fins al juny. Sis casaments es van celebrar per un ritu diferent i en 32 enllaços no consta el mètode de celebració.
Lleu augment del saldo vegetatiu a la Comunitat
El lleuger augment de la natalitat durant el primer semestre de l'any ha possibilitat que el saldo vegetatiu de les Illes durant aquest període hagi estat positiu. Van néixer 5.068 persones i van morir 4.088, el que llança un creixement natural de la població de 981 persones, una mica per sobre de les 945 de 2013.
També a Illes Balears
- L’STEI denuncia que la Conselleria d’Educació amaga informació sobre ràtios i quotes
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
- GOB: «S’accelera la destrucció definitiva del sòl rústic a les Illes Balears»
- «Parla'm en espanyol»: un Guàrdia Civil exigeix a un veí a renunciar al català
- El 78,5 % de les famílies de les Illes Balears varen triar el català com a llengua a l'escola
11 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Cal lamentar novament que ses dades no es facilitin illa per illa
La majoria conviu amb les seves parelles. De totes maneres, recordem que a la companya d' un bomber, mort en acte de servei, li han denegat una pensió de viudetat. S' hauria d' idear una fòrmula que permetés prescindir de el contracte matrimonial, però que donàs una protecció a la família.
Ja,llavors com que son mares solteres,a treure ajudes de on sigui.@ jo mai: digues-l´hi el nom que vulguis,soltera fadrina,,,el fet es el mateix.
Amb tots els respectes pels casats, una inutilitat el matrimoni. Cada dia estar junts perquè vols. Quantes més dones independents econòmicament menys matrimonis. Som fadrina/soltera i no cal fer-se'n problema.
I perqué hi ha mallorquíns que quan parlen en la nostra llengüa fan la "L" bleda o castellana? A més de no ser correcte, queda molt lleig.
No es un secreto que vivimos rodeados de idiotas. La mayoría son inofensivos, tontos de barra, cuñados del tres al cuarto de esos que causan más risa que molestia. Otros, además de idiotez, tiene mala fe, y ésos son los peligrosos. Internet ha supuesto una verdadera revolución para la estupidez. Por primera vez en la Historia, miles de personas los contemplan, y la tontería, lejos de menguar ante el escaparate, se crece, se acentúa. El tonto del pueblo es hoy un tonto global. Cualquiera que haga uso de las redes sociales o tenga por costumbre leer los comentarios de los diarios lo sabe bien. La estupidez siempre está ahí, agazapada, esperando una excusa, la que sea, para revelarse en todo su estúpido esplendor.
Tornem-hi torna-hi. Què és això de "per sobre de"? Limitau-vos a escriure "per damunt (sense "de"): "Per damunt les teulades". D'on sortiu? Segur que no teniu la nostra llengua com a llengua habitual, i que a damunt vos ne foteu. No gos pensar com deveu pronunciar: bledes fins a la rel. Començ a pensar que no serviu per a res, i que tant vos és. Alerta, que la gent es comença a emprenyar... i amb raó.
Jo, a Mallorca, només he sentit "fadrí" i "fadrina", que és forma habitual també a València i general en la nostra literatura clàssica. La forma "soltera" em fa una olor d'espanyolada... Per què vos comportau així, estimats redactors? Per què aquesta insistència a ficar el clau per la cabota?
Jo mai vaig ser soltera. De joveneta era fadrina, després vaig ser casada, després divorciada, després vaig tornar ser casada, després vídua.. Gairebé tots els estats civils, però soltera no ho he sigut mai.
Y qué pasa? Esas madres solteras son catalanistas?....Porque si no, no entiendo el qué hace ésta noticia en este prestigioso rotativo.