PP i llengua

Educació dóna directrius per aprovar les alternatives al Tractament Integrat de Llengües

L'article 20 del TIL obre les portes a projectes elaborats pels centres educatius

TW
0

La Conselleria d'Educació ha donat noves instruccions al cos d'inspectors per tal de controlar al màxim l'aplicació de l'article 20 del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL), que obre les portes als projectes alternatius dels centres educatius ("els centres que requereixin una distribució horària de les llengües objecte d'ensenyament diferent de la que estableix aquest decret poden aprovar un altre projecte de tractament de llengües", diu l'article).

Les directrius de la Conselleria consideren inadmissibles els projectes de tractament integrat de llengües que "una vegada determinades, com a mínim, una àrea o matèria no lingüística en cada una de les llengües oficials i en la primera llengua estrangera", establissin que "la resta d'àrees o matèries s'impartissin únicament en català, en castellà o en la llengua estrangera elegida".

Les instruccions que el secretari autonòmic d'Educació, Cultura i Universitats, Guillem Estarellas, va fer arribar ahir als inspectors incideixen en la distinció entre "distribució horària" i "còmput horari". Aquesta subtilesa lingüística està destinada a assegurar que el català no tingui cap tipus de predomini a l'horari lectiu.

Notícies relacionades

La Federació de l'Ensenyament de Comissions Obreres (FECCOO) instà ahir mateix els inspectors, docents i equips directius a no col·laborar "en la realització d'aquest projecte que no respecta el sentir de la comunitat educativa".

"Aquestes noves instruccions obligarien gairebé tots els centres a reelaborar els actuals TIL, ja que no contemplen la nova redistribució equilibrada en català i en castellà".

La FECCOO recordà a la Conselleria que "cap instrucció no pot anar més enllà del que disposa el propi decret 15/2013, com així ho fan aquestes noves instruccions". De fet, mentre que l'article 20 del decret "no diu res sobre la distribució equilibrada de les àrees en les dues llengües oficials", les instruccions rebudes pels inspectors sí que ho fan.

Segons el sindicat, "la deriva impositiva del Govern" produïrà una "eliminació dràstica i radical del català a les escoles", "la destrossa de la tasca pedagògica i docent", així com "l'acomiadament de més d'un 20% dels actuals interins que romanen fora del pacte i que no tenen oportunitat d'obtenir un B2 d'anglès".